Svájci frank: higgadtság fél egészség

 • 2015.02.04.
 • szerző: bankmonitor

Pánikolásban egészen erősek vagyunk. Ha pénzügyekről van szó, akkor különösen. Erre a legutóbbi jó példa a svájci frank árfolyam felrobbanását követően kialakult hangulat: „itt a vége, nem fizetem tovább az autóhitelem”, „azonnal devizára váltom a forintomat”, „eladjam a befektetési alapomat?” reakciók. Január 15. óta azonban nagyot fordult a világ, a svájci frank árfolyama már 10%-kal van alacsonyabban ma, mint a csúcson volt. Néhány tanulság az elmúlt hetekből a jövőre vonatkozóan.

A svájci jegybank döntését január 15-én lépett egy nagyot (eltörölte a saját devizájának árfolyam korlátját és hagyta, hogy erősödjön). Az ezt követő tűzijátékot még a sokat látott pénzügyi rókák sem fogják hamar elfelejteni. A frankárfolyama a forinttal szemben 1-2 óra alatt 260-as szintről 320-ig repült. És következett a pánik. Ma a frank árfolyam 291 forint, azaz közel 10%-kal alacsonyabb. Érdemes röviden mérleget vonni.

1., Azonnali devizaváltás, mint biztos bukás

Az egyik kedves ismerősünknek jeleztük, hogy a devizaárfolyamok csapkodásának esetén a vételi és eladási árfolyam sáv nagyon kiszélesedik. Ez annyit jelent, hogy sokkal drágábban vehetjük meg a devizát ugyanolyan középárfolyam mellett, mint nyugodt időkben. Aki hirtelen váltott az két vonatkozásban is bukott:

 • a vételi és eladási árfolyamsáv szélessége normalizálódott
 • a svájci frank (és nem mellesleg az euró) forinttal szembeni árfolyama mérséklődött

2., Autóhitelek

Sokaknak az utolsó csepp volt a pohárban és perben, illetve a hitel nem fizetésében kezdtek el gondolkodni. Mi jeleztük, hogy érdemes egy kicsit kivárni, míg a piaci hangulat megnyugszik és utána megfontoltan dönteni. A jogi lehetőségek tárháza különösen azért korlátozott, mert a Kúria kimondta: a devizaárfolyam kockázatot az adósnak kell viselnie.

3., Veszteségek a befektetési alapokban

Az aranyéveket követően rengetegen kaptak a fejükhöz, hogy az abszolút hozamú alapoknak nem csak többlet hozama, de többlet kockázata is van, mely most mutatkozott meg igazán erősen. Egyes alapok 5-15%-os hozamveszteséget mutattak egyetlen nap leforgása alatt. A rossz reakció az azonnali eladás volt. A legtöbb érintett alap ugyanis a svájci frank árfolyamának normalizálódásával a veszteségek egy részét (kb egy harmadát) kicsit esetlenül fogalmazva „ledolgozta”.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy HIGGADTSÁG FÉL EGÉSZSÉG…

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2017.12.29.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 2,40% 6,25% 5,88% 8,60% 1
  OTP Supra Alap 9,86% 3,99% 5,63% 16,71% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -7,38% 3,77% 5,33% 13,96% 3
  OTP G10 Euró Alap -10,00% -8,90% -2,20% 5,34% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.05.15.
  4. 2008.01.09.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 3,86% 5,87% 5,36% 5,83% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 5,90% 21,77% 9,84% 7,20% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 2,09% 1,79% 5,21% 4,40% 7
  OTP Trend Alap 15,14% 10,57% 17,13% 13,90% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.