Betöltés

Mit tehetsz, ha nem tudod fizetni hiteled a svájci frank miatt?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-01-20

Mi történik, ha visszaadom az autót a banknak? Lezártnak tekinthetem az ügyet? Jogos, hogy a bank többszörösét kéri vissza az autó árának? Van bármi remény? A kormány közbe fog lépni? Tehetek bármit, vagy itt a vég? – az elmúlt napok legjellemzőbb kérdései, azt követően, hogy a svájci frank órák leforgása alatt közel 25%-ot erősödött és ezzel ugyanennyivel nőtt a magyar svájci frank hitelesek tartozása. Mutatjuk a válaszokat.

A svájci frank brutális és normál piaci körülmények között teljesen szokatlan erősödése ma kizárólag a nem ingatlan fedezettel rendelkező hiteleket érinti.

Az ingatlan fedezetes hitelek esetében január 1-től az elszámolás fix deviza árfolyamon történik, ami a svájci frank esetében 256 forint.

A nehézség főként a svájci frank alapú autóhitellel (autó lízinggel) és személyi kölcsönnel rendelkezőket érinti. Az esetükben a forint árfolyam változása teljes mértékben meg fog jelenni a hitel törlesztő részletében és a tartozás teljes aktuális összegében.

Érdemes tisztázni a „Mi történik, ha visszaadom az autót a banknak?” című kérdést. Ezzel kapcsolatban a hitelfelvevők döntő többsége téves, vagy hiányos információval rendelkezik.

A tényhelyzet:

 • a lízing és hitelszerződésekben az autó biztosítékként szerepel, ha az adós nem tudja fizetni a hitelét, a bank elveheti a járművet
 • ezzel azonban nincs vége a történetnek: ha a tartozás összege (pl. a forint gyengülés miatt) meghaladja az autó értékét, akkor a különbözettel az adós továbbra is tartozik a bank számára
 • ezen fennmaradó tartozást a bank klasszikus behajtási eszközökkel érvényesítheti, azaz megterhelheti a havi jövedelmünket…stb.
 • az előzőekben leírtak a magyar jogszabályi környezetből adódnak (vannak olyan országok, ahol fedezettel rendelkező hitel esetén az adós csak a fedezet – esetünkben autó – mértékéig felel az adósságért)

Közbelép a kormány?

Nem tudjuk. Valószínűleg senki sem tudja, még a kormánytagok sem.

A valószínűségek azonban nem jók az újabb adósmentő intézkedésekre. Az elmúlt másfél évben a hitelek devizakockázatát érintően, beleértve a bankok jogszerűtlennek ítélt magatartásának meghatározását szinte minden tényező új alapra került Magyarországon. A tavaly kialakult jogi keretek mellett minimális esélyét látjuk annak, hogy a kormány újra hozzányúl a témához. Nehezen lehetne új fogást találni jogi oldalról a bankokon.

Mégis mit tehet az adós, ha bajban van?

 1. Ne döntsön hirtelen felindulásból.
 2. Ami a devizapiacon bekövetkezett az minden szempontból rendkívüli. Ennek van egy olyan következménye, hogy még csak sejteni sem lehet, hogy a hirtelen erősödést követően, milyen árfolyamszinten fog „megnyugodni” a svájci frank árfolyama. Érdemes egy kicsit kivárni, 2-3 hét múlva tisztább lesz a kép árfolyam szempontból.
 3. A kivárás abból a szempontból is fontos, hogy folyamatban van a banki visszatérítések elszámolása, melyben a svájci frank alapú autó és személyi hitelesek is részesülni fognak.
 4. Legyünk tisztában azzal, hogy az autónk visszaadásával tartozásunk marad.
 5. Az elmúlt években nagyon kevesek számára lett ez egyértelmű: egy olyan hitel, amit az adós nem tud fizetni, nem csak a hitelfelvevőnek, de a banknak is nagyon komoly gondokat okoz. Ennek egyenes következménye, hogy banki oldalról is megállapodási kényszer van. Egy nehéz helyzetben lévő adóssal a megállapodás tartalmazhat átmeneti törlesztő részlet csökkenést, futamidő hosszabbítást, a szerződés különböző formájú átalakítását. A legrosszabb taktika elbújni a bank elől. Az egyeztetés eredményre vezethet.
 6. A futamidő hosszabbítás, mint megoldás az autóhitelek esetében limitált, hiszen az autó használati értéke az idő előre haladásával rohamosan csökken (extrém hosszú eredeti futamidőket leszámítva, mégis a banki megállapodás kényszere kialakíthat egy konszenzust). Személyi kölcsönök esetében a helyzet annyiban kedvezőbb, hogy ott nincs olyan fedezet, mely az idővel értéktelenedik. Ha az adósnak van egy kiszámítható fizetése, akkor nagy valószínűséggel meg lehet állapodni egy új szerződési feltételrendszerben a bankkal.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Legfőbb ideje, hogy céged is forintosítsa a deviza hiteltét

2016. 02. 18.

Ha céged eurós hitele mostantól forintban ketyegne, nem kellene többé az árfolyam miatt aggódnod. Pontosan látnád az alagút végét, a törlesztésekkel ténylegesen fogyna az adósságod, törlesztő részleteid nagyságát előre tudnád...

Autóhiteles dráma? Akár duplájára is nőhet a futamidő

2015. 12. 15.

December közepén vehetik kézhez az autóhitelesek a forintosítási értesítőt. A levélből kiderül, hogy milyen feltételekkel váltják át a hiteleket. A kedvezményes árfolyam ellenére nem minden adós lesz elégedett az új...

Erről csúnyán lemaradtak a volt devizahitelesek!

2015. 08. 31.

Az idei év legnagyobb slágere a devizahitelek forintra váltása mellett annak kiváltása. Nem csoda, hiszen egy egyszerű bankváltással több százezer forintot is meg lehet takarítani. Azonban egy fontos határidőről már...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.