Betöltés
loading

Számít a futamidő kamatemelkedésnél? Nézzük meg!

Azt már mindannyian tudjuk, ha hosszabb időre veszünk fel hitelt, akkor többet is kell visszafizetnünk összességében a bank felé. Ez logikus, hiszen tovább használjuk a bank pénzét. Azt viszont már kevesebben tudhatják, hogy hosszú futamidő esetében fokozottabban ki vagyunk téve egy kamatváltozás hatásának. Mi lehet ennek az oka? Erre keressük most a választ.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A futamidő az az időszak, ami alatt a banktól felvett hitelt vissza kell fizetnünk. A hitelintézetek adnak egy minimum és egy maximum időt, melyen belül a jogszabályi feltételeket is figyelembe véve mi határozhatjuk meg, milyen lejáratra szeretnénk visszafizetni a kölcsönt. Ha gyorsan szeretnénk rendezni tartozásunk, akkor magasabb törlesztőrészletet kell fizetnünk, a teljes visszafizetendő összeg azonban alacsonyabb lesz, hiszen rövidebb ideig használtuk a bank pénzét.

Hogyan hat a kamatemelkedés?

Nézzük, hogyan alakulna törlesztőrészletünk a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával kiválasztott legkedvezőbb kamatozású 10 millió Ft hitelösszegű és 3 hónapos kamatperiódusú hitelnél különböző futamidők esetében. Ha 5 év alatt kell visszafizetnünk a kölcsönt, akkor az induló törlesztőrészlet 177 474 Ft, míg 20 éves futamidő esetében a havi fizetési kötelezettségünk lecsökkenne 52 990 Ft-ra. A hosszabb hitelnél a törlesztőrészlet kisebb 100 ezer forinttal, ugyanakkor a teljes visszafizetendő összeg pont a futamidő miatt 2 millió forinttal magasabb.

Ugyanakkor még nem számoltunk a kamatok lehetséges változásával, ami 3 hónapos kamatperiódus esetében elég hamar bekövetkezhet. (Kamatperiódus egy hitelnél az az időszak, amelyen belül a kamat és a törlesztőrészlet nagysága nem változhat meg.) Ráadásul most igen kedvező a kamatkörnyezet hiteligényléshez, a Lakáshitel Kalkulátorral kiválasztott hitel induló kamata csupán 2,5%, így nagyobb az esély arra, hogy kamatperiódus fordulókor a kötelezettségünk emelkedni fog. Minél hosszabb a futamidő annál nagyobb mértékű a törlesztőrészletünk növekedése. Ha hitelünk kamata a 4. évtől 3,32%-ra nőne – ezt okozhatná például az, ha a 3 havi BUBOR a 3 évvel ezelőtti értékre emelkedne –  akkor az 5 éves futamidőnél a törlesztőrészletünk csupán 1 505 Ft-ot emelkedne, ami 0,85%-os növekedés. Míg 20 éves futamidőnél a havi kötelezettségünk 3 512 forinttal lenne több, ami 6,63%-os ugrás.

Ennek oka, hogy a magasabb kamatot itt tovább kell fizetnünk, ráadásul a törlesztőrészlet sajátosságából eredően kezdetben kevesebb tőkét fizetünk havonta, ami fokozottabban igaz hosszú futamidő esetében. A példa 20 éves hitelünk fennálló tartozása a 4. év végén 4,6 millió forinttal több, mint az 5 éves futamidő esetében, vagyis ennyivel nagyobb összeg van kitéve a kamatemelkedés hatásának.

Ez a különbség megjelenik a teljes visszafizetendő összeg alakulásában is. Míg 5 éves kölcsönnél csupán 0,34%-kal emelkedik meg az összes fizetési kötelezettségünk, addig a 20 éves hitelünknél már 5,63% a növekedés. Ez utóbbi estben ez az emelkedés 700 ezer forint többlet költséget eredményezett, ami már jelentős összeg.

Bankmonitor tipp:

 • Érdemes lehet hosszabb kamatperiódusú, akár futamidő végéi fix kamatozású hitelt igényelni, ezzel csökkenthető a kamatemelkedés negatív hatása.
 • Jó döntés lehet rövidebb futamidőre igényelni kölcsönt, ezzel is kivédhetjük a kamatemelkedés következményeit, ráadásul a teljes visszafizetendő összeg is kisebb lenne. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján már elérhető 3,25%-os kamattal 5 éves futamidőre végig fix kamatozású kölcsön, amely nem haladja meg nagy mértékben a legkedvezőbb változó kamatozású hitel kamatát.
 • A rövidebb futamidőből eredő kisebb kockázatnak és alacsonyabb visszafizetendő összegnek ára van, mégpedig az, hogy havonta többet kell fizetnünk. Csak olyan törlesztőrészletet vállaljunk be, amit nagy biztonsággal végig tudunk fizetni a futamidő alatt.

Ha hitelt szeretnél igényelni nehéz döntés előtt állhatsz, hiszen meg kell találnod azt a kölcsönt, ami megfelelően biztonságos, nem túl drága és nem kell sokáig viselned a terheit. A Bankmonitor szakértői ingyenes segítenek neked megtalálni azt a konstrukciót a sok banki ajánlat közül, ami a te elvárásaidnak leginkább megfelelő.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

10 nyitott kérdés a kamatmentes MNB lakáshitellel kapcsolatban

A múlt hét elején a jegybank felvetette egy kamatmentes lakáshitel lehetőségét. Jó pár feltételt már megismerhettünk a tervezett konstrukcióval kapcsolatban, ugyanakkor számos részletről még nincs információnk. A Bankmonitor szakértői összeszedtek...

Blogajánló
 • alapblog Esik a magukat beoltani szándékozók aránya az USA-ban

  Érdekes ez az ábra, amin az látszik, hogy már jóval kevesebben oltatnák be magukat, mint tették volna májusban. Kérdés, hogy ez minek a leképződése. Csak... The post Esik a magukat beoltani szándékozók aránya az USA-ban appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?

  Ebben a bejegyzésben az egyes költségvetéstervező és költségkövetésre használt rendszereket szeretném sorba venni. Bemutatom az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, majd bemutatom a saját fejlesztésű rendszerem is. A téma nem egyszerű, de igyekszem rövidre fogni. Ha nem olvastad el, hogy milyen egy jó költségkövetés, akkor kattints ide. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne Tovább olvasom "A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?" → The post A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet? appeared first on KonyhaKontrolling.