Betöltés
loading

Rövid futamidőre igényelnél lakáshitelt? Akkor ezekre mindenképp figyelj!

Van olyan helyzet, amikor érdemes lehet rövid futamidőre igényelni lakáshitelt. Ezeknél kevesebb ideig használjuk a bank pénzét, így a teljes visszafizetendő összeg is kisebb, mint egy hosszú lejáratú kölcsönnél.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Egy 7 és egy 14 éves futamidejű – 5 éves kamatperiódussal felvett – 10 millió Ft-os lakáshitel között teljes visszafizetésében akár 1 395 867 Ft is lehet a különbség a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor számításai alapján. A rövidebb futamidő azonban azt is jelenti, hogy ugyanakkora kölcsön havi törlesztőrészlete magasabb lesz, amit nem minden háztartás tudna megfizetni. (Arról, hogy mekkora törlesztőt érdemes havonta vállalni korábban már írtunk.) Az állam sem engedi a törlesztőrészletek drasztikus emelkedését, a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) maximális nagyságára ugyanis jogszabályban foglalt korlátok vannak. (A JTM azt mutatja meg, hogy az igazolt jövedelem hány százalékát teheti ki az új és a meglévő hitelek törlesztőrészlete egy adott jövedelem sáv és kamatperiódus esetében.)

Ez különösen fontos lehet egy rövid, például 7 éves futamidejű kölcsön esetében. Ekkora futamidőnél ugyanis meg kell találnunk a számunkra elfogadható hitelösszeg és törlesztőrészlet kombinációt. A Bankmonitor “Mennyi Lakáshitelt Kaphatok?” kalkulátorának segítségével megnézhetjük, mekkora kölcsönt kaphatunk különböző kamatperiódusok választásával. A konkrét számításhoz vegyük alapul egy átlagos, 230 000 forintos nettó jövedelemmel rendelkező személyt. Azt, hogy ezzel az átlagos jövedelemmel mekkora hitelösszeget lehetne igényelni már egy cikkükben megvizsgáltuk.

Látható, hogy a teljes futamidő alatt fix kamatozású konstrukciók esetében az adható összeg meghaladja a 8 millió forintot, ami 38%-kal nagyobb annál, mintha 5 éves kamatperiódussal igényelnénk az összeget.

A változó kamatozású konstrukcióban elérhető kölcsönnél pedig közel 4 millió forinttal nagyobb, ekkora összeg pedig már döntő lehet álmaid lakásának kiválasztásánál. Érdemes tehát átgondolnod, mekkora hitelösszegre lenne szükséged, ezt milyen konstrukcióban tudod elérni, és ehhez mekkora törlesztőrészlet társulna. Mindezen kérdések megválaszolásában segítséget nyújthat neked a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora, mellyel megversenyeztetheted a bankok ajánlatait.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan vehetsz fel lakáshitelt a válság közepén?

Pár hét leforgása alatt gyökeresen megváltozott a bankok hozzáállása a hiteligénylőkhöz. Mi és miért változott? És ami még ennél is fontosabb: a Bankmonitor gyakorlati tanácsai azoknak, akik most kívánnak lakáshitelt...

Blogajánló
  • alapblog Meghökkentő számok

    A vizsgált európai országok összességében a halálozások száma semmilyen korosztályban nem mutat kiugró eltérést a szezonálisan más években szokásostól, azaz ennyien “szoktak” (sajnos) meghalni –... The post Meghökkentő számok appeared first on alapblog.