Rövid futamidőre igényelnél lakáshitelt? Akkor ezekre mindenképp figyelj!

Rövid futamidőre igényelnél lakáshitelt? Akkor ezekre mindenképp figyelj!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-08
 

Van olyan helyzet, amikor érdemes lehet rövid futamidőre igényelni lakáshitelt. Ezeknél kevesebb ideig használjuk a bank pénzét, így a teljes visszafizetendő összeg is kisebb, mint egy hosszú lejáratú kölcsönnél.

Egy 7 és egy 14 éves futamidejű – 5 éves kamatperiódussal felvett – 10 millió Ft-os lakáshitel között teljes visszafizetésében akár 1 395 867 Ft is lehet a különbség a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor számításai alapján. A rövidebb futamidő azonban azt is jelenti, hogy ugyanakkora kölcsön havi törlesztőrészlete magasabb lesz, amit nem minden háztartás tudna megfizetni. (Arról, hogy mekkora törlesztőt érdemes havonta vállalni korábban már írtunk.) Az állam sem engedi a törlesztőrészletek drasztikus emelkedését, a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) maximális nagyságára ugyanis jogszabályban foglalt korlátok vannak. (A JTM azt mutatja meg, hogy az igazolt jövedelem hány százalékát teheti ki az új és a meglévő hitelek törlesztőrészlete egy adott jövedelem sáv és kamatperiódus esetében.)

Ez különösen fontos lehet egy rövid, például 7 éves futamidejű kölcsön esetében. Ekkora futamidőnél ugyanis meg kell találnunk a számunkra elfogadható hitelösszeg és törlesztőrészlet kombinációt. A Bankmonitor „Mennyi Lakáshitelt Kaphatok?” kalkulátorának segítségével megnézhetjük, mekkora kölcsönt kaphatunk különböző kamatperiódusok választásával. A konkrét számításhoz vegyük alapul egy átlagos, 230 000 forintos nettó jövedelemmel rendelkező személyt. Azt, hogy ezzel az átlagos jövedelemmel mekkora hitelösszeget lehetne igényelni már egy cikkükben megvizsgáltuk.

Látható, hogy a teljes futamidő alatt fix kamatozású konstrukciók esetében az adható összeg meghaladja a 8 millió forintot, ami 38%-kal nagyobb annál, mintha 5 éves kamatperiódussal igényelnénk az összeget.

A változó kamatozású konstrukcióban elérhető kölcsönnél pedig közel 4 millió forinttal nagyobb, ekkora összeg pedig már döntő lehet álmaid lakásának kiválasztásánál. Érdemes tehát átgondolnod, mekkora hitelösszegre lenne szükséged, ezt milyen konstrukcióban tudod elérni, és ehhez mekkora törlesztőrészlet társulna. Mindezen kérdések megválaszolásában segítséget nyújthat neked a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora, mellyel megversenyeztetheted a bankok ajánlatait.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés