Betöltés

Számlaforgalomtól a teljes kezességig… Mit kér a bank a céges hiteledért fedezetnek?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-09-15

Vállalati hitelfelvételnél igen ritka, hogy ne kérne a bank valamilyen fedezetet a hitelhez – leszámítva a folyószámlahiteleket. A hitelbiztosítékok köre igen széles, de hogy hiteltípusonként mi az, ami szóba jöhet, néha kevésbé világos. Mégis milyen fedezete(ke)t kell biztosítanunk a hitelhez a bank részére? Elegendő csupán az adott banknál történő számlavezetés és az előírt számlaforgalom teljesítése, esetleg ezen túlmenően szükséges a tulajdonosok kezességvállalása, vagy éppen készleteket, gépeket, esetleg ingatlant (is) kell felajánlanunk a hitel érdekében? Mutatjuk a leggyakoribb biztosítékokat, amit a bankok elfogadnak, illetve azt is megtudhatod, hogy mikor melyiket?

A hitel visszafizetését a futamidő alatt számos dolog befolyásolhatja, ami miatt a törlesztés nehézkessé vagy lehetetlenné válhat. Azért, hogy a nemfizetéséből eredő kockázatot a bankok a lehető legkisebbre szorítsák, 
hitelbiztosítéko(ka)t kérnek. A felajánlott biztosíték fedezetet jelent a banknak, hogy követelését (részben vagy egészben) akkor is visszakapja, ha valami folytán ügyfele fizetésképtelenné válna.

Míg lakossági oldalon a biztosítékok közül leginkább az ingatlanfedezettel találkozunk (ezzel is csak jelzáloghiteleknél), addig
vállalati oldalon némileg szélesebb a szóba jöhető biztosítékok köre. Sőt, vállalkozások esetén a legtöbb hitelnél az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen fedezetet tudunk a banknak felajánlani.

Kevés vállalati hitel esetében vagyunk olyan szerencsés helyzetben, mint a
folyószámlahitelnél. Ennél a legtöbb esetben nincs szükség tárgyi fedezetre, a banknál bonyolított számlaforgalomtól (számlamúlt) függ, hogy milyen keretösszeget hajlandó a bank számunkra biztosítani. Persze több esetben kedvezőbb feltételekkel (kamat, keretösszeg, stb.) vehetjük igénybe, ha fedezetül magán vagy céges tulajdonban lévő betétet, értékpapírt tudunk felajánlani. Nem beszélve arról, ha esetleg készlet, gép, vagy éppen ingatlan a fedezet.

Nagyobb összegű és hosszabb futamidejű hiteligényeknél viszont az előbbinél többre lesz szükségünk. Már egy
forgóeszközhitelnél is, de főként
beruházási hitel esetén jóval szélesebb a szükséges biztosítékok köre.

Az eddig említetteken túl a leggyakoribbak:

 • Előírt számlaforgalom – A legtöbb banknál a hitel folyósításának feltétele, hogy ott számlával rendelkezzünk, de akár bizonyos összegű számlaforgalmat is előirányozhatnak a hitelösszeg függvényében (persze ennek leginkább akkor van jelentősége, ha több helyen is vezetünk bankszámlát). Még az sem kizárt, hogy a teljes banki forgalmunkat a hitelező banknál szükséges bonyolítanunk.
 • Készfizető kezesség – Ilyenkor, ha valamilyen okból nem tudunk a banknak fizetni, akkor helyettünk a kezesnek kell a tartozást rendezni. A kezes lehet magánszemély, vagy akár egy másik cég is.
 • Intézményi kezesség – A vállalkozások (főként KKV-k) hitelhez jutási esélyeinek javítása érdekében több garanciaalap, hitelbiztosító intézet (pl.: Garantiqa, AVHGA, stb.) is hajlandó díj ellenében kezességet vállalni. Ez persze nem azt jelenti, hogy fizetünk és a kezesség garantált, ugyanis maguk az intézmények is önálló hitelbírálatot végeznek.
 • Zálogjog – Akár magán-, akár céges tulajdonban lévő ingatlanon (kezdve a lakóingatlantól az építési telken keresztül egészen az üzlethelyiségek, irodákig, de kiegészítő fedezetként még a garázs is elfogadható), a társaság teljes vagyonán, készleten, bizonyos tárgyi eszközökön vagy követeléseken. Ha valamilyen okból nem tudjuk a hitelt fizetni, akkor a bank a felajánlott fedezetet értékesítheti.
 • Felhatalmazó levélen alapuló beszedési megbízás – Keretében a hitelt nyújtó banknak lehetősége van a vállalkozás más hitelintézetnél vezetett számláiról a tartozást nem teljesítés esetén beszedni.

Természetesen a fentieken kívül a bank egyéb fedezeteket is elfogadhat a konkrét ügylet jellemzőitől függően.
Tapasztalataink alapján az is előfordul, hogy ugyanazon hitelösszeghez, ugyanazon hitelfajtához két eltérő bank eltérő fedezetet vár el. Az, hogy végül melyike(ke)t követeli meg a pénzintézet az adott hitel kapcsán, több dologtól is függ. Jellemzően a kölcsön összege, futamideje, a vállalkozás pénzügyi helyzete, ami leginkább meghatározza ezt.

Minden bank rendelkezik standard fedezeti politikával. Kis értékű, jellemzően 100 millió Ft alatti vállalati hiteleknél ettől egyedi elbírálást kérve lehet eltérni (bár ennek elérése meglehetősen nehézkes), vagy az előírt fedezet helyett, magasabb biztosítéki szintet jelentő fedezet nyújtásával.

Szeretnéd tudni, hogy milyen lehetőségeid vannak hitelfelvétel tekintetében? Tudod, hogy mit szeretnél, de vannak benned még kérdések? Töltsd ki az alábbi formot, hogy segíthessünk megtalálni a legmegfelelőbb megoldást!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Legyél észnél! Váltsd ki a hiteleid!

Nem marad elég pénzed a hónap végére a hiteleid törlesztése után? Úgy érzed, gúzsba köt a tartozásod? Szeretnél levegőhöz jutni? Hiteleid mellett több pénzt szeretnél beosztani havonta? Ez a cikk...

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

A nagy lakáshitel megoldás

2018. 08. 10.

Segítséget kért tőlünk egy olvasónk. Azt kérdezte, hogy 38 millió forintos lakás megvásárlásához 20% önerő mellett hol kaphatna hitelt. Megvizsgáltuk a lehetőségeit, és sok megoldásra bukkantunk, melyek közül vannak elég...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.