loading

Számoljunk vele! Időtényező vállalkozói hitelfelvételnél

Az időzítés, az időtényező fontosságát aligha lehet túlhangsúlyozni a mai gyorsan változó gazdasági környezetben. A sikeres vállalkozások egyik titka rendszerint az, hogy jó ütemben lépték meg a szükséges lépéseket. Hasonló a helyzet a hitelfelvétel esetében is, ahol nemcsak az időzítésre kell odafigyelnünk, de a különböző átfutási idők hosszát is figyelembe kell vegyük.

Ha hitelfelvételre készülünk, akkor bizony számolnunk kell az időtényezővel is – mégpedig több szempontból is. Első körben figyelembe kell vennünk azt, hogy a jelenleg érvényben lévő konstrukciók nem kőbe vésettek, vagyis időszakonként változhatnak. A piaci kamatozású hitelek esetében ez a változás viszonylag gyakori, de azért az államilag támogatott hitelkonstrukciók sem tartanak az idők végezetéig. Jelenleg a Kavosz Széchenyi Kártya-válságkonstrukciói és az Eximbank Kárenyhítő hitelprogramja is 2021. december 31-ig elérhető, míg a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! hitelprogramjának ugyan nincs hivatalos végdátuma, de ezen termékcsoportnál viszont a rendelkezésre álló keretösszeg – jelen állás szerint 600 milliárd forint – jelenti a korlátját az igénybevételnek. A termékre való jogosultságot, az alábbi kalkulátorunk segítségével ellenőrízheted:

NHP HAJRÁ Kalkulátor
Nhp Hajára, nézed meg, hogy céged megkaphatja-e!
Ft
Ft
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
Utolsó lezárt pénzügyi év üzemi/adózott eredménye negatív?
Utolsó lezárt pénzügyi év saját tőkéje negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Van a céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők/magánszemély készfizető kezesek szerepelnek a KHR/BAR listán?
Tulajdonosi és ügyvezető körben van cégvezetéstől eltiltott személy?
Van 50%-nál nagyobb részben tulajdonos változás az elmúlt 6 hónapban?
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
A vállalkozás adózás utáni jövedelme negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Mint magánszemély, illetve a készfizető kezes szerepel a KHR/BAR listán?
result-ko
Nincs jó hírünk
Volt inkasszó a vállalkozás számláján az elmúlt 36 hónapban?
Az inkasszók gyakorisága a hiteldöntést negatívan befolyásolthatja, így szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Van a cégednek átütemezett köztartozása? (pl. NAV részletfizetés)
A NAV átütemezett köztartozás megléte kizáró tényező lehet, szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Jó hírünk van, a tervezett beruházási célra (az eddig megadott adatok alapján) növekedési hitel igényelhető!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

 • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
 • Milyen futamidő mellett?
 • Mi a különbség a bankok között?
 • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Az NHP keretében ezen hitelcélok nem finaszírozhatóak, de Neked is tudunk segíteni:
 1. Átalakítható-e a hiteligény úgy, hogy Növekedési Hitel kaphass hozzá?
 2. Milyen támogatott (akár 2,5% kamatozásnál kedvezőbb) egyéb hitellehetőségek érhetők el cégednek?

Részletes tájékoztatást küldünk
számodra e-mailben!

A megjelölt hitelcélra bizonyos feltételek teljesülése esetén érhető el a Növekedési Hitel.

A megjelölt hitelcélhoz tartozó feltételek részletes leírását megküldjük számodra e-mailben!

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Fontos a naprakész könyvelés

Ráadásul a fenti dátumok nem a hiteligény benyújtása szempontjából jelentenek határidőt, hanem a hitelszerződések, garanciavállalási szerződések megkötésére nézve. Célszerű azonban azzal számolni, hogy a hiteligénylés jelzése és a hitelszerződés megkötése között több hét, vagy akár néhány hónap is eltelhet attól függően, hogy milyen bonyolultságú ügyletről van szó, s a hitelt igénylő vállalkozás mennyire van felkészülve a banki oldalról várható adatigények kielégítésére.

Az első lecke ebből a szempontból a cég könyvelésének rendben tartása, hiszen minél inkább naprakészek a számviteli elszámolások, annál könnyebb lesz a hitelfelvételhez szükséges adatok szolgáltatása. A hitelminősítéshez a bankok be szokták kérni nemcsak a legutolsó negyedév főkönyvi kivonatát, de egyes hiteltípusok esetében olyan aktuális adatokat is, amelyek például a vállalkozás aktuális tartozásait és követeléseit tartalmazzák, sokszor lejárat szerint csoportosítva. Ahhoz, hogy ezeket az adatokat viszonylag gyorsan produkálni lehessen, elengedhetetlen a nyilvántartások naprakész vezetése.

Célszerű a mielőbbi évzárás

A hitelt felvenni szándékozó cégeknek célszerű minél hamarabb lezárniuk a 2020-as üzleti évüket is, és közzétenni az éves beszámolójukat. A május végi közzétételi határidő közeledtével ugyanis a bankok egyre inkább már a 2020. évi közzétett beszámolót kérik majd benyújtani a hitelvizsgálathoz.

Jelentősen felgyorsíthatja a hitelügyintézést, ha szakértőt veszünk igénybe és kérjük a vállalkozás előzetes hitelminősítését. Ebben az esetben ugyanis viszonylag rövid időn belül megtudhatjuk, hogy egy adott pénzintézetnél milyen összegű hitelre pályázhatunk a siker reményében. Ha pedig az előzetes hitelminősítés eredményeképpen elkészült az indikatív ajánlat és az számunkra megfelelő, akkor érdemes mielőbb dönteni és elkezdeni az ügyintézést az adott pénzintézetnél.

Reagáljunk gyorsan!

Arra is számítani kell, hogy a hitelkérelem benyújtását követően a bank kiegészítő információkat, hiánypótlást kér – hiszen ahány bank van, annyiféle eljárásrend létezik. Fontos, hogy ilyenkor minél gyorsabban tudjunk reagálni, hiszen ezzel nemcsak azt jelezzük, hogy mennyire fontos számunkra a hitelszerződés létrejötte, hanem azt is, hogy mennyire számíthat majd a bank az együttműködésünkre a hitel folyósítását követően. Kis túlzással a késedelmes adatszolgáltatás hasonlóan negatív információ a banki döntéshozók számára, mintha a cég a fizetési kötelezettségeit nem teljesítené időre – ráadásul saját magunk késleltetjük ezáltal a hitelszerződés megkötését.

Ha a vállalkozás sikeresen vette a hitelminősítéssel kapcsolatos akadályokat és sor került a hitelszerződés aláírására is, attól még nem dőlhetünk hátra teljesen: hiszen a kölcsön folyósításához határidőre teljesítenünk kell a szerződésben szereplő folyósítási feltételeket is. Sokszor ezek sem mennek egyik napról a másikra, ezért célszerű számításba venni ezen lépések idő- és költségigényét is.

Összességében egy jó hiteltanácsadó segítségével nagyon sok időt, feleslegesen ráfordított energiát tudunk megspórolni – és vélhetőleg jobb feltételekkel érhetünk el a célunkhoz, mint segítség nélkül.

Az alábbiakban a Bankmonitor vállalati kalkulátorával megnézheted, hogy céged év végi számai alapján milyen összegű és típusú államilag kamattámogatott  Széchenyi hitel felvételére alkalmas!

 

 

 

Kapcsolódó tartalmak
Jól hajrázott az NHP Hajrá!

A jegybank március közepén közzétett statisztikái szerint 2020-ban összesen 21 ezer vállalkozás kötött hitelszerződést a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! növekedési hitelprogramjának keretében, összesen 1540 milliárd forint értékben, amelyből a...

Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s...

Blogajánló
 • alapblog Majd a robotok megmentik a nyugdíjasokat!

  Archívumunkból (2017): Igaz, előbb elveszik a munkájukat A társadalom elöregedése napjaink egyik legaggasztóbb kérdése. Mi lesz a nyugdíjjal? Mi lesz a nyugdíjasokkal? Egyelőre a fiókomba...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu A Bankszövetség szerint gyorsabb és olcsóbb lesz az ingatlanhitelezés

  Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség. A szervezet felidézte, hogy az érintetteknek sok könnyebbséget hozó csomag egyik elemeként a Pénzügyminisztérium a Magyar Bankszövetséggel egyeztetve februárban kibővítette az egyszerűsített, statisztikai alapú ingatlan értékbecslés lehetőségét, és módosította annak szabályrendszerét. Ennek alapján a hitelfedezetek rendszeres felülvizsgálata során, ahol a jogszabály...