Betöltés

Szétbombázták a tuti befektetést

szerző: Bankmonitor.hu
2017-05-10

Az egy dolog, hogy bankbetéttel ma már nem lehet keresni, de sajnos ott tartunk, hogy a gyorsan pénzzé tehető és magas biztonságú helyettesítői, a pénzpiaci alapok is szenvednek. A legtöbb alap semmit sem hozott egyéves időtávon, de akadtak olyan is, amelyek minimális veszteségbe futottak bele. Az ok az, hogy ők sem tudnak a befektetési korlátok miatt jó lehetőségeket találni, a költségek pedig felemésztik a hozamot. Mivel még közel 900 milliárd forint van pénzpiaci alapokban, érdemes lehet elgondolkozni a cserén, akár egy állampapír, akár egy abszolút hozamú alap formájában. Új hírlevelünk, a CashMester új számával jelentkezünk. 

Mi történt pontosan?

Emlékszel még, amikor egy éve kiábrándultál a lekötött betétből és kerestél volna helyette valami jó befektetést? Akkor azt mondták a bankban, hogy ami gyorsan pénzzé tehető és egyben biztonságos is, de nem is betét, az a pénzpiaci alap. Most jött a csalódás, mert a három legtöbb pénzzel bíró alap semmit sem ért el, sőt több alap veszteséget szenvedett el.

Mit jelent ez magyarul?

Évekkel ezelőtt még kényelmesen érezhettük magunkat, ha a kockázatmentesnek tekinthető pénzpiaci alapokba tettük a pénzünket, mert sok esetben azt ígérték nekünk, hogy bizonyos időszak után (néhány héttől több hónapig terjedően) legalább a betett pénzünket visszakapjuk. Nem nagy üzlet, de a kiszámíthatóság sokaknak fontos volt.

A befizetett forintok megőrzése nem is volt olyan nagy vállalás a profi befektetők részéről, amikor az átlagos betétre is 1,5-3%-os kamatot ígértek a bankok. A világ azonban sokat változott, a kamatok esése oda vezetett, hogy ma már a nem akciós betétek 0% felett alig hoznak. Nem beszélve az állampapírokról, ahol éven belül 0,08-0,13%-ot kereshetünk.

Nincsenek csodák itt sem, kerek perec ki kell mondanunk, hogy a legnagyobb biztonságot adó alapok körül is elfogyott a levegő. Képtelenség olyan befektetést találni, ami elegendő lenne a kiadásokra, ezért is adják fel sorra a tőkevédelemre vonatkozó ígéretet az alapok (két kivételtől, a CIB-től és az OTP-től eltekintve). Más szóval, nemcsak a költségeket bukhatjuk, hanem a pénzünk egy kis részét is.

Miért kellene engem érdekelnie?

Nagyon is egyszerű a képlet. Ma olyan költséggel lehet egy pénzpiaci alapot üzemeltetni, aminél nem nagyon találnak többet hozó befektetést. Persze ki lehet hozni, hogy legalább a költségeket kitermelje az alap, de a nagy kérdés, hogy miért tennénk oda vagy hagynánk ott a pénzt, ha tudjuk, hogy nagy valószínűséggel semmit sem fogunk rajta keresni.

Két választási lehetőségünk van. Egyrészt, ha nem akarunk nagyobb kockázatot vállalni, akkor a lakossági állampapírok kézenfekvő lehetőségnek tűnnek, 2-4%-os közötti hozammal. Másrészt, némileg nagyobb kockázattal maradhatunk az alapoknál, de akkor érdemesebb már abszolút hozamú alapot választani.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

2018. 09. 05.

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták...

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

Mit kell tudni a hitelkiváltásról?

2018. 08. 22.

A hitelkiváltás nem egyszerű téma. Sokan nem tudnak arról, mennyivel jobban járnának, ha egy hitelkiváltással megszabadulnának eddigi hiteleiktől, és a fáradságukért cserébe olcsóbban megúsznák a hiteltörlesztést. A CashMester új részében...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.