Szinte csak biztonsági céllal takarítunk meg

 • 2013.10.05.
 • szerző: bankmonitor

Az országra jellemző rendkívül alacsony megtakarítási hajlandóság mellett elsősorban a felsőfokú végzettségűek és az idősebb korosztály tagjai tesznek félre rendszeresen. A takarékoskodás legfőbb célja a biztonság megteremése: váratlan pénzügyi helyzeteket megelőzése és nyugdíjas éveink megalapozása.

Mi magyarok minden megkeresett 100 Ft-ból alig több mint 4 forintot teszünk félre. Ezzel szemben Európa legszorgosabb hangyái ennek minimum dupláját takarítják meg. Csüggedni azonban nem szabad!
A legkisebb havi megtakarítást is félre kell tenni. Első ránézésre havi 5-10 ezer forint ugyan nem tűnik soknak, de ha nem válik életünk szerves részéve a takarékoskodás, akkor sohasem fogunk összegyűjteni egy minimális induló tőkét sem. Az sem jelenthet kibúvót, hogy eddig sohasem látott mélységben található a betéti kamatszint, ugyanis az infláción felüli rész, a reálkamat a döntő tényező. Márpedig ma Magyarországon 2-3%-os reálkamat elérhető. Emellett megtakarítani nem a kamatszint függvényében kell, mivel pénzügyi alapszabály, hogy vésztartalékként legalább 3 hónapnyi megélhetési költséggel kell rendelkeznünk.

megtakaritas1_2013-10-05

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a hazai lakosság számára a megtakarítás jelentőségét elsősorban a
váratlan pénzügyi helyzetek kivédésében, valamint az elöregedő társadalom következében a fenntartható nyugdíjrendszer kétségei miatt a
nyugdíjas évek bebiztosításában látja, derül ki a K&H felméréséből.

A megkérdezettek közel ötöde későbbi lakásvásárlásra vagy felújításra tesz félre. Ennek a legcélszerűbb formája az állami kamattámogatásos lakástakarék (LTP) konstrukció, amivel
akár egy 70 nm-es lakásra is összegyűjthet a család.

Számold ki, hogy neked mekkora segítséget nyújt álmaid lakásának megvásárlásához a lakástakarékpénztár!

Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!


Legtöbben a veszteség gondolatától is irtózunk, ezért olyan megtakarítási terméket keresünk, amelynek kockázata egészen alacsony. Kockázatkerülő magatartásunkat mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a befektetésen elérhető magas hozam csak a negyedik legfontosabb szempont! A megtakarítás céljával összhangban
a biztonsági kritériumot értékeljük a legmagasabbra. Ilyen befektetésekre célszerű pénzpiaci alapot, bankbetétet vagy megtakarítási számlát igénybe venni.

megtakaritas2_2013-10-05

A rugalmasság és a hozzáférhetőség közel azonos súlyt kapott, ami azt jelenti, hogy az olyan termékeket részesítjük előnyben, ahol például a betétfeltörés nem jár teljes kamatveszteséggel vagy rendszeres megtakarítási kötelezettségünket akár néhány hónapra szüneteltethetjük is.

Tehát ha saját kezedbe szeretnéd venni a sorsodat, akkor ne habozz, és már holnap kezdj el takarékoskodni!

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Balkáni EU

  2025-ben a Nyugat-Balkán államai csatlakozhatnának az EU-hoz, a fő akadály, hogy több országban nem (teljesen) működik a jogállam, érdekcsoportok és bűnszövetkezetek foglya az állam, korlátozott...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.