Betöltés

Szokj le a cigiről, és újítsd fel a lakásod!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-08-21

Napi kevesebb, mint egy doboz cigi árából 4 év múlva felújíthatod a lakásodat. Ennyi idő alatt nem csak az egészséged jön helyre, de még a megsárgult falakat is rendbe hozhatod sőt, akár a konyha felújítása is belefér! Ha jól választasz a megtakarítási lehetőségek közül, akkor közel másfél millió forinttal gazdálkodhatsz pár éven belül. Hogyan lehetséges ez, hiszen „csak” 960 ezer forintot takarítottunk meg? Megoldás a lakástakarék. Ha pedig nem a lakásra szeretnénk költeni a megspórolt pénzt, akkor sem elvetendő az ötlet!

Mondjunk nemet

„Ciki a cigi” – hirdették anno minden fórumon. Akkor még viszonylag megfizethető (de rossz) szokás volt dohányozni. Manapság, azonban egy-egy doboz cigi ára hol alulról, hol felülről súrolja az ezer forintot. Egy átlagos dohányos (10-15 szál/nap) is simán elfüstöl 20 ezer forintot egy hónapban. Ez négy év alatt 960 ezer forint, ami az ablakon kidobott pénz. Azokról ne is beszéljünk, akik több mint 1 dobozzal szívnak naponta…

Tegyük félre

Számoljunk egy picit, hogy mi történik, ha leszokunk a dohányzásról! A fenti példát tovább gondolva, az első lépés, hogy az így megspórolt pénzt ne költsük el másra (például kávéra). Ha ez megvan, 4 év alatt 960 ezer forintot spórolhatunk meg. Ha ezt csak egy malacperselyben gyűjtjük nap, mint nap, akkor ez a pénz négy év után is pontosan 960 ezer forint lesz.

A megfelelő termék

Ha ezt a pénzt szabadon szeretnék felhasználni, akkor havonta gyűjthetjük egy látra szóló kamatozású számlán (pl.: folyószámla, vagy éppen egy külön megtakarítási számla). Ebben az esetben kevesebb, mint két százalékos kamatszinttel kell beérnünk, de négy év alatt így is majdnem egy millió forintunk lesz. Természetesen létezik az ilyen helyzetekre kitalált termék, a megtakarítási betétszámla. Ezek a számlák honorálják, ha havonta rendszeresen félreteszünk.  A legjobb termékek már meghaladják a bűvös 2%-os hozamszintet, amivel 4 év alatt több, mint egy millió forintunk lesz a cigik árából.Az eddig említett megtakarítási formák bármire felhasználhatóak. Ha mégsem sikerül tartanunk magunkat, akár az egész összeget dohányárura költhetjük. De egy szép nyaralás is kijön ekkora összegből.

cigi_abra_140821

Csak a sárga falak

Ha viszont ragaszkodunk hozzá, hogy a dohányzástól megsárgult falainknak új színt adjunk, vagy egyszerűen egy korábbi lakáshitelünk tőketartozását csökkentenénk, akkor a mi javaslatunk a lakástakarék pénztári szerződés!

A párnacihához képest majdnem 400 ezer forinttal több pénz felett rendelkezhetünk a 4 év letelte után. Ez úgy érhető el, hogy minden befizetésünk után 30%-os állami támogatás jár (egy évben maximum 72 ezer forint). Ezért is lehetséges, hogy több, mint 10%-os hozamot tud nyújtani ez a megtakarítási lehetőség. Ráadásul kockázatmentesen, állami garanciavállalás mellett. Ám a felhasználási cél korlátozott: lakáscélra kell fordítani az itt összegyűlt összeget. És mi fér bele a lakáscélba? A falak kifestésétől, a beépített konyhabútor cseréjén keresztül a lakáshitel előtörlesztésig sok minden. Már az sem jelent akadályt, ha nekünk, vagy valakinek a családban „arany keze van” és mesterember nélkül oldanánk meg a felújítást. Mára már az összes lakás-takarékpénztárnál elfogadják a saját kezű beépítést is. Ilyenkor ne lepődjünk meg, ha esetleg valaki megtekinti a szolgáltatótól a kezünk munkáját: valahogy tudniuk kell, hogy nem eladtuk azt a sok festéket, amit a sárga falakra szántunk. Válogass mind a négy lakás-takarékpénztár szolgáltató kínálatából!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor


Mindegy, hogy szabadon felhasználható vagy lakáscélú megtakarítást választasz, a kalkulátoraink segítségével segítünk kiválasztani a számodra legjobb pénzügyi megoldást!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Jön a román Babakötvény! De mit tud a magyarhoz képest?

2018. 11. 29.

A román kormány minden romániai gyermek számára a magyarországi babakötvényhez hasonló megtakarítási számlát nyit, amely a szülők és az állam befizetéseit gyűjti össze a felnövő gyermek számára A romániai megtakarítási...

Blogajánló

  • alapblog

    Egészséges paranoia

    A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.