Társasházak figyelem: 1.3 milliós állami támogatás heverhet parlagon

2015. 11. 09. szerző: bankmonitor

Aki társasházban lakik, az pontosan tudja, hogy milyen illúzióromboló egy lepukkant lépcsőház, vagy a szétrohadó liftek, amelyek már alig működnek. A közös épületrészek karbantartása, felújítása a lakók érdeke is, mivel az egyéni lakások értékét is növeli. Ezekre a munkálatokra 4 év alatt akár 5 millió Ft-ot is össze lehet gyűjteni. Ebből évi 324 ezer forint, 4 év alatt összesen 1.3 millió forint állami támogatás lehet.

A társasházak által köthető lakástakarékok felépítése teljes egészében megegyezik a magánszemélyek által köthető formával. Ez utóbbival már sokat foglalkoztunk, így a mostani írásban kifejezetten a társasházi lakástakarékra fókuszálunk. Ha magánszemélyként szeretnéd kihasználni a 30%-os állami támogatást, a termék részleteit itt nézheted meg: lakástakarék.

A lépcsőház megfelelő állapota nem csak addig fontos, amíg lakó vagy. Ha értékesíteni szeretnéd lakásod, a te vevőd is először a lépcsőházzal fog találkozni, amikor a lakásodat szeretné megnézni. A lépcsőházban szerzett első benyomás még akkor is fontos, ha egyébként a lakást kiemelkedő állapotban kínálod eladásra.

A lakástakarék előnyeit nem csak magánszemély használhatja ki, társasház és lakásszövetkezet is köthet ilyet. A havonta fizetendő összeg eloszlik a lakók között, így az egy lakásra jutó befizetés nem lesz olyan megterhelő, hogy ne lehessen kigazdálkodni. A közös befizetésekre ugyanúgy betéti kamat, valamint 30% állami támogatás jár, de a maximális korlát magasabb, mint az egyéni szerződések esetén.

társasház lakástakarék

Egy konkrét példán keresztül: A lakógyűlésen felmerül az ötlet, hogy a későbbi felújításokra szánt összeget a társasház egy 4 éves lakástakarék szerződésbe fizeti a továbbiakban. A társasházban 240 lakás van, ebben az esetben pedig a maximális állami támogatás évente 324 000 Ft, ezt törvény szabályozza.

A társasházi lakástakaréknál – csakúgy, mint a lakosságinál – az állami támogatás a befizetések 30 %-a, de a konkrét példában maximum 324 000 Ft. Ezt a maximális korlátot a társasház havi 90 000 Ft-os befizetéssel éri el. Ez eloszlik a 240 lakásra, így egy lakásra 375 Ft havi befizetés jut.

A 4 éves megtakarítási időszak alatt a befizetésekre némi betéti kamat is jár, összességében a megtakarítási időszak végére ez a társasház több, mint 5 millió Ft-ot halmoz fel a 30%-os állami támogatással kiegészítve.

A maximális havi befizetésnél kevesebbet is vállalhat a társasház, ebben közgyűlésen kell megállapodni, ez a dokumentum a lakástakarék szerződéskötésének feltétele is. Ugyanúgy létezik akár havi 5 000 Ft-os befizetés is, valamint a megtakarítási időszak is a lakosságihoz hasonlóan 4, 5, 6, 8, vagy 10 év lehet.

A lakástakarékra járó állami támogatást a lakásszövetkezet, illetve a társasház a közös tulajdonú részek felújítására, korszerűsítésére, vagy korábban ilyen célra felvett hitelének visszafizetésére fordíthatja. Az ezekre a célokra félretett pénz jellemzően alacsony kamatozású társasházi bankszámlán áll. Ezzel szemben a lakástakarék megtakarítás 4 éves módozatával évi 10%-ot meghaladó hozam (EBKM) is elérhető.

Társasházaknak, lakásszövetkezeteknek az Erste Lakástakarék, Fundamenta Lakáskassza, valamint az OTP Lakástakarék kínál konstrukciókat. A termékek felépítése megegyezik a magánszemélyeknek nyújtott megtakarítási lehetőségekkel: a havi megtakarításra betéti kamat és állami támogatás jár, és a megtakarítási időszak végén kedvezményes lakáskölcsön igényelhető.

Mi szükséges a közös lakástakarék megkötéséhez?

Társasházak esetében:

1. alapító okirat

2. 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap

3. a közös képviselő megválasztásáról szóló közgyűlési határozat

4. a társasház épületenként kétharmados közgyűlési határozata a lakás-takarékpénztári szerződés megkötéséhez

5. a társasház adószámára vonatkozó okirati igazolás

Lakásszövetkezetek esetében:

1. 30 napnál nem régebbi cégkivonat

2. alapszabály

3. 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap

4. a képviseletre jogosultak aláírási címpéldánya

A társasházi lakástakarék mellett egyéni megtakarítást is fizethetsz!

Ha netán a társasházad már kötött lakástakarékot, attól függetlenül te is elindíthatod az egyéni megtakarításodat. Az állami támogatás személyenként vagy társasházanként ugyanarra az időszakra nem többszörözhető, azonban egy ilyen és egy olyan szerződés futhat párhuzamosan.

Ha érdekel, hogy milyen konkrét társasházi lakástakarék ajánlatok vannak, itt adhatod meg adataidat és visszahívunk:

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. István

  Tisztelt Bankmonitor!

  Információt szeretnék kérni azzal kapcsolatban hogy egy társasház pontosan milyen szavazati többség mellett nyithat lakástakarékot.
  Ismerem az ide vonatkozó 1996. évi CXIII. törvényt amely épületenként 2/3-os
  közgyűlési határozatot ír elő.
  A kérdésem arra vonatkozik hogy ez a bizonyos 2/3-os többség a teljes tulajdoni hányadra vonatkozik, vagy a szavazáson megjelentek tulajdoni hányadának 2/3-át jelenti.
  Köszönöm!
  István

  2017.06.14.17:06

 2. maróti zsolt

  T. Szerkesztő!

  Több épület, de azonos adószám alapján a társasház szerződhet épületenként?

  Köszönettel: M. Zsolt

  2018.01.05.14:37

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Heti termés: minden célra más lakástakarék jó?

2018. 05. 20.

Mennyi CSOK-kal kalkulálhatsz, adott célra melyik lakástakarék a legjobb, és hogyan férhetsz hozzá az egyes megtakarításokhoz. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten, és most összefoglaljuk a lényeget! Használd hitelkalkulátorunk az...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Blogajánló

 • alapblog

  Észt tervek

  Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.