Betöltés

Telekvásárlás hitelből. Megoldható?

szerző: Szklenár Bea
2016-06-20

Támogatott hitel, ÁFA-visszaigénylés, CSOK, ezek mind pozitívan hatnak a magán építkezésekre. Mit tehet azonban az, akinek már a telekvásárláshoz is hitelre van szüksége? A telekvásárlási hitel, mint konstrukció önmagában nem bonyolultabb termék, mint egy lakásvásárlási hitel. A nehézségek ott kezdődnek (és a legtöbb esetben ez a helyzet), ha az építkezéshez is hitel szeretnénk felvenni. Mutatjuk, mennyire nem mindegy melyik bankot választod a telekvásárláshoz…

Ha építkezésre adod a fejed, elsőként a telket kell megtalálni, ezt követően pedig a tulajdoni lapon ellenőrizni, hogy valójában mi is az adott telek minősítése, besorolása. Lehet bel-, vagy külterületi, építési, vagy üdülő telek.

Tehát először tisztázd, hogy milyen telekről is van szó, hitel szempontjából kiemelkedően fontos!

A hitel fedezete csak Magyarország területén levő per-, teher- és igénymentes, önállóan forgalomképes telek lehet. A belterületi építési telek minden banknál befogadható ahol építési hitelt is nyújtanak. Külterületi telekre, vagy zártkertre vásárlási hitelt igényelni szinte lehetetlen.

Ha telket veszel, logikusan építkezni is akarsz majd rá. Éppen ezért tájékozódj a telek beépíthetőségéről. Ezt a helyi építési hatóságnál teheted meg, de egy jó hirdetésben már a telek övezeti besorolását (ez határozza meg, hogy a terület hány százaléka építhető be és milyen magas lehet a felépítmény) is feltüntetik. Nézz utána, hogy a helyi építési hatóság milyen beépítettséget enged!

Szükséges-e önerő telekvásárláshoz?

IGEN! 100%-os finanszírozásra telekvásárlás esetében sincs mód. A törvényi korlátozás miatt az elvárt, minimális önerő a piaci (bank által megállapított) érték 20%-a. Az, hogy mekkora a kihelyezhető hitel, a jövedelmedtől is függ. Egyrészt az igényelhető hitelösszeg nem lehet több, mint a telek vételára. Másrészt az adható hitelösszeget a jövedelmed nagysága befolyásolja. Hiába vonsz be pótfedezetet, ha a jövedelmed nem megfelelő/elegendő, nem kapsz hitelt. Nincs hitel igazolt jövedelem nélkül!

Mekkora összegű és milyen hitelt igényelhetsz telekvásárlásra?

A telekvásárlást csak és kizárólag piaci kamatozású hitelből valósíthatod meg. Ebben a kategóriában azonban pont olyan hiteltípust, pont olyan kamattal és kamatperiódussal kaphatsz telekvásárlásra, mintha lakást vennél. Választhatsz rövid és hosszú kamatperiódust, de akár a teljes futamidő alatt fix kamatot is. Még a folyósítás is azonos, hiszen ebben az esetben is az eladó kapja meg a pénzt és nem te.

Az elérhető hitelek közötti eligazodásban kalkulátorunk segítségedre lesz.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Lehet-e hitelből építkezni hitelből vett telekre? Igen, de…

IGEN! Az építési kölcsön fedezete első körben maga a telek, amin építkezni fogsz. A ház elkészülte után pedig a telek a felépülő lakóingatlannal együtt lesz a hitel fedezete. A bank megállapítja a ház majdani értékét, hiszen ez lesz a végső fedezet a hitel mögött. Ez, valamint a jövedelemvizsgálat alapján mondják meg, hogy mekkora hitelt kaphatsz. Ha van egy nagyobb értékű telked, amin építkezel, akár az első kapavágástól is megfinanszírozható az építkezés.

Már a telekvásárlásnál fontos, hogy előre gondolkodj. Össze kell hangolnod ugyanis a telekvásárlási és az építési hitelt. Mivel telekvásárlási hitelnél is jelzálogjogot jegyez be a bank, ezért úgy válassz bankot, hogy majd az építési hitellel is hozzá kell fordulnod.

Faramuci helyzet adódhat, ha például olyan banktól igényelsz a telek megvételéhez hitelt, ahol nincs építési kölcsön. Vagy van ugyan építési hitel, de a finanszírozás utólag történik és nem előre. Vagy szimplán csak túl magas az építési hitel kamata annál a banknál.

Talán a legjobb stratégia, ha előminősítést kérsz mindkét hitelre, mielőtt a telket megvásárolod.

Kérd a Bankmonitor.hu díjmentesen igénybe vehető támogatását és segítünk számodra is a hitel előminősítés megszervezésében, az építkezés komplex pénzügyi tervezésében.

Írj egy emailt a bankmonitor@bankmonitor.hu email címre és segítünk!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Ez vajon a Jupiter?

  A mintázat és a szín alapján akár erre is gondolhatunk, de természetesen itt is a Holdat látjuk. Méghozzá a kelő Holdat, nagyjából fél órával a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.