Telekvásárlás hitelből. Megoldható?

szerző: Szklenár Bea
2016. 06. 20.

Támogatott hitel, ÁFA-visszaigénylés, CSOK, ezek mind pozitívan hatnak a magán építkezésekre. Mit tehet azonban az, akinek már a telekvásárláshoz is hitelre van szüksége? A telekvásárlási hitel, mint konstrukció önmagában nem bonyolultabb termék, mint egy lakásvásárlási hitel. A nehézségek ott kezdődnek (és a legtöbb esetben ez a helyzet), ha az építkezéshez is hitel szeretnénk felvenni. Mutatjuk, mennyire nem mindegy melyik bankot választod a telekvásárláshoz…

Ha építkezésre adod a fejed, elsőként a telket kell megtalálni, ezt követően pedig a tulajdoni lapon ellenőrizni, hogy valójában mi is az adott telek minősítése, besorolása. Lehet bel-, vagy külterületi, építési, vagy üdülő telek.

Tehát először tisztázd, hogy milyen telekről is van szó, hitel szempontjából kiemelkedően fontos!

A hitel fedezete csak Magyarország területén levő per-, teher- és igénymentes, önállóan forgalomképes telek lehet. A belterületi építési telek minden banknál befogadható ahol építési hitelt is nyújtanak. Külterületi telekre, vagy zártkertre vásárlási hitelt igényelni szinte lehetetlen.

Ha telket veszel, logikusan építkezni is akarsz majd rá. Éppen ezért tájékozódj a telek beépíthetőségéről. Ezt a helyi építési hatóságnál teheted meg, de egy jó hirdetésben már a telek övezeti besorolását (ez határozza meg, hogy a terület hány százaléka építhető be és milyen magas lehet a felépítmény) is feltüntetik. Nézz utána, hogy a helyi építési hatóság milyen beépítettséget enged!

Szükséges-e önerő telekvásárláshoz?

IGEN! 100%-os finanszírozásra telekvásárlás esetében sincs mód. A törvényi korlátozás miatt az elvárt, minimális önerő a piaci (bank által megállapított) érték 20%-a. Az, hogy mekkora a kihelyezhető hitel, a jövedelmedtől is függ. Egyrészt az igényelhető hitelösszeg nem lehet több, mint a telek vételára. Másrészt az adható hitelösszeget a jövedelmed nagysága befolyásolja. Hiába vonsz be pótfedezetet, ha a jövedelmed nem megfelelő/elegendő, nem kapsz hitelt. Nincs hitel igazolt jövedelem nélkül!

Mekkora összegű és milyen hitelt igényelhetsz telekvásárlásra?

A telekvásárlást csak és kizárólag piaci kamatozású hitelből valósíthatod meg. Ebben a kategóriában azonban pont olyan hiteltípust, pont olyan kamattal és kamatperiódussal kaphatsz telekvásárlásra, mintha lakást vennél. Választhatsz rövid és hosszú kamatperiódust, de akár a teljes futamidő alatt fix kamatot is. Még a folyósítás is azonos, hiszen ebben az esetben is az eladó kapja meg a pénzt és nem te.

Az elérhető hitelek közötti eligazodásban kalkulátorunk segítségedre lesz.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Lehet-e hitelből építkezni hitelből vett telekre? Igen, de…

IGEN! Az építési kölcsön fedezete első körben maga a telek, amin építkezni fogsz. A ház elkészülte után pedig a telek a felépülő lakóingatlannal együtt lesz a hitel fedezete. A bank megállapítja a ház majdani értékét, hiszen ez lesz a végső fedezet a hitel mögött. Ez, valamint a jövedelemvizsgálat alapján mondják meg, hogy mekkora hitelt kaphatsz. Ha van egy nagyobb értékű telked, amin építkezel, akár az első kapavágástól is megfinanszírozható az építkezés.

Már a telekvásárlásnál fontos, hogy előre gondolkodj. Össze kell hangolnod ugyanis a telekvásárlási és az építési hitelt. Mivel telekvásárlási hitelnél is jelzálogjogot jegyez be a bank, ezért úgy válassz bankot, hogy majd az építési hitellel is hozzá kell fordulnod.

Faramuci helyzet adódhat, ha például olyan banktól igényelsz a telek megvételéhez hitelt, ahol nincs építési kölcsön. Vagy van ugyan építési hitel, de a finanszírozás utólag történik és nem előre. Vagy szimplán csak túl magas az építési hitel kamata annál a banknál.

Talán a legjobb stratégia, ha előminősítést kérsz mindkét hitelre, mielőtt a telket megvásárolod.

Kérd a Bankmonitor.hu díjmentesen igénybe vehető támogatását és segítünk számodra is a hitel előminősítés megszervezésében, az építkezés komplex pénzügyi tervezésében.

Írj egy emailt a bankmonitor@bankmonitor.hu email címre és segítünk!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  Tények – különkiadás

  – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.