Tényleg a Fundamenta hitele a legjobb?

 • 2016.08.17.
 • szerző: bankmonitor.hu

Már rég nem a legolcsóbb a Fundamenta Lakáskassza által kínált lakáskölcsön, azonban a kiszámítható törlesztése miatt a biztonságos megoldások közé tartozik. Az azonnali áthidaló kölcsön kamata a futamidő egyes időszakaira rögzített, a törlesztőrészlet viszont nem végig fix, de legalább előre ismert. A konstrukciónak van előnye is, hátránya is, árazásban pedig a középmezőnybe tartozik az egyéb, bankok által nyújtott lakáshitelek között.

Miről szól az áthidaló kölcsön?

Ez a lakástakarék által kínált egyik lakáskölcsön megoldás. Ilyet sokáig csak a Fundamenta Lakáskassza nyújtott, de ma már az OTP Lakástakarék is belépett a sorba, és az Erste Lakástakarék is tervezi bevezetni.

A lakástakarék elsősorban a kiemelkedő hozamot biztosító megtakarítási lehetőség miatt érdekes. Ha lakáscélra gyűjtesz, és nyitsz erre egy lakástakarékot, a havi befizetéseid után 30% (maximum évi 72 ezer Ft) állami támogatást, meg némi betéti kamatot kapsz. Minimum 4, maximum 10 évig fizetheted, és az állami támogatás feltétele, hogy saját, vagy közeli hozzátartozóid lakására költsd el a végén (pl. lakásvásárlás, felújítás, de a lakáshitel visszafizetése is elfogadott).

Amennyiben megkötöttél egy lakástakarék szerződést, a megtakarítási idő (4-10 év) végén megkapod az összes saját befizetésed + állami támogatást + betéti kamatot, és ha szükséges, még lakáshitelt is adnak neked. Amennyiben nem tudod megvárni a megtakarítási idő végét, akkor jöhet neked kapóra az áthidaló kölcsön.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy előre elköltheted az állami támogatással, és lakáskölcsönnel növelt összeget, és nem kell megvárnod a megtakarítási idő végét. Ezt áthidaló kölcsön formájában nyújtják neked. A Fundamenta Lakáskassza többféle variációban is nyújt kölcsönt, amelyből most az Azonnali Áthidaló Kölcsönt vizsgáljuk meg. Ezt rögtön a lakástakarék megkötése után igényelheted, ezért hívják azonnalinak.

Előre ismert, de változó törlesztőrészletek

A megtakarítási időszak alatt fizetni kell a lakástakarék havi megtakarítását, és az azonnali áthidaló kölcsön kamatait is (+ a havi számlavezetési díjat), a megtakarítási időszak után pedig a lakáskölcsön havi törlesztőrészletét, amely kamatot és kezelési költséget is tartalmaz. Ebből kifolyólag a havi törlesztés nem egyenletes, a futamidő alatt változik, de a kamat az egyes időszakokra rögzített.

Hogy az azonnali áthidaló kölcsön esetében a havi törlesztőrészlet emelkedik, vagy csökken a megtakarítási időszak után, az a lakástakarék módozatától függ! Többek között ezért is nehéz összehasonlítani egyéb lakáshitelekkel, illetve mert futamideje nem feltétlen kerek egész éveket ad.

20160817_funda_athidalo

Vannak olcsóbb lakáshitelek

Amennyiben alacsonyabb törlesztőrészletet, kamatot keresel, több bank lakáshitele közül válogathatsz. Ezek között a legolcsóbbaknak gyakrabban, akár 3, 6 havonta is változhat a törlesztőrészlete, viszont jelenleg még az 5 évig fix kamatozású hitelek olcsóbbak a Fundamenta ajánlatánál.

Fontos, hogy ne csak a törlesztőrészlet és kamat alapján dönts! Mivel az azonnali áthidaló kölcsön kamata és törlesztőrészlete is változik, így a teljes visszafizetést és a THM-et is vizsgáld meg!

20160817_hitelek

 

Az Azonnali Áthidaló Kölcsönnel nem kell tartanunk az előre nem ismert kamatváltozástól, azonban egyelőre nem minden esetben ez jelenti a legjobb megoldást az alábbiak miatt:

 • egy szerződés keretében a maximálisan felvehető lakáskölcsön összege 8 millió Ft, egy banki lakáshitelnél ez többnyire csak a jövedelem és az ingatlan értéke szab korlátot,
 • a futamidő kevésbé rugalmasan választható, mint a banki lakáshitelek esetén.

Hogy neked mi lesz a nyerő, azt személyre szabott kalkulációval érdemes kideríteni. Első lépésként megnézheted alábbi kalkulátorunkkal az aktuális lakáshitel ajánlatokat, ezt követően pedig elmondjuk, számodra melyik lehet a legjobb megoldás.

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

9 Hozzászólás

 • Nyilas József 2016-08-17 21:00:31 - Válasz

  Miért a 624 módozatot hozzák? Miért nem a 824.-es 18 000 Ft os havi megtakarítást? Ja mert az 3 évvel rövidebb, és nem annyira reprezentatív? Nem korrekt. Ha már termék bemutatóst játszunk, akkor a tisztesség, és a korrekt tájékoztatás megköveteli a minimum 3 különböző “termék” bemutatását, nem ???? MNB szabály tudtommal…..7 000 000 forintot több módon is elérhet valaki lakástakarékkal……és nem a több szerződésre gondolok, bár az sincs taglalva..( 822 módozat, 3 500 000 szerződéses összeg *2 és havi kiadás is alig más, csupán 105 hónappal rövidebb….)

 • Nuk Imre 2016-08-18 08:37:09 - Válasz

  És az OTP ajánlata jobb?

 • Bankmonitor 2016-08-18 18:16:41 - Válasz

  Kedves József,

  Azért a 624-es módozatot választottuk, mert így belekerülhetett az összehasonlításba az egyetlen olyan banki hitel, amely 20 évig fix kamatot nyújt (a 624-es 17 éves variáció ezt nem tette volna lehetővé). Nem mellesleg a Fundamenta részletezett ajánlata a 20 évig fix banki hitelnél olcsóbb, szóval nem értjük, miért kifogásolja. Szívesen fogadjuk, ha megírja nekünk, miért lett volna korrektebb az Ön által előnyben részesített 624-es!
  Az összehasonlításban 21 db banki hitel feldolgozása mellett került feltüntetésre a Fundamenta hitele…

  A cikkben is megemlítettük, és be is hivatkoztuk egy korábbi cikkünket, amelyben részletesen ott van, hogy több szerződéssel többszörözhető a hitel is, illetve ezt a sajátosságot már számtalan lakástakarékkal kapcsolatos cikkünkben megírtuk.

 • Bankmonitor 2016-08-18 18:18:46 - Válasz

  Kedves Imre,

  Szándékunkban áll az OTP áthidaló kölcsön ajánlatát is részletesen feldolgozni a jövőben. Annyit elárulunk elöljáróban, hogy összességében a lakástakarékok által kínált áthidaló kölcsönöknek a transzparenciája messze elmarad a kívánatostól. Nincs olyan részletezettségű hirdetmény mint a banki lakáshitelek esetében.

 • Nagyne Edina 2016-08-19 09:11:14 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Végig a 624-es módozatról beszél válaszában. József a 824-es változatot említette, hogy azt is bemutathatnák, ha már összehasonlításokról beszélünk, amit csak mint egy szerződésben felvehető legmagasabb összegként említ meg a 8 millió forinttal (pedig az 824-es módozat más konstrukció, más feltételekkel).
  Illetve az is ott lehetne a bemutatásban, hogy egy közeli hozzátartozó lakáscéljára akár több megtakarítás is összevonható családon belül, így rövidülhet a futamidő és nagyobb lehet a felvehető kölcsön összege is, amennyiben az ügyfél úgy kívánja. Ami magától értetődően magasabb törlesztőt generál, amit természetesen a Fundamenta hiteleinél is a jövedelmek terhelhetősége határoz meg.
  Illetve meg sem említi, hogy a Fundamenta hitelei semmi rejtett költséget nem tartalmaznak.

  • bankmonitor.hu 2016-08-19 10:20:08 - Válasz

   Kedves Edina,
   A 624 és 824 számok felcserélése miatt elnézést kérünk, azonban a kérdésükre a válasz továbbra is változatlan: A 20 éves futamidejű hiteleket nem hasonlíthatjuk össze 17 éves, vagy rövidebb futamidejű Fundamenta kölcsönökkel. Észrevételeiket azonban köszönjük, és szeretnénk eleget tenni a kérésüknek is! Hamarosan feldolgozzuk az Önök által favorizált módozatot is, és az egyéb említett lehetőségeket. Előre szeretnénk jelezni, hogy a hozzájuk legközelebb eső futamidővel fogunk banki hiteleket számolni. Szívesen vennénk azt is, ha megírná nekünk, milyen rejtett költségekre gondol egyéb esetben!

 • Bankmonitor 2016-08-19 10:41:21 - Válasz

  Kedves Edina,
  nagyon sok mindent tartalmazhatna még az összeállítás valóban. Akár több kötetes is lehetne… Ennek ellenére ehhez hasonló mélységű összehasonlítások ritkák, mint a fehér holló… Részletes számítások állnak mögötte, 21 banki hitel feldolgozásával. Objektív, számszerűsített tények.
  Azt is megértjük, hogy az adott cég munkatársai az adott cég termékeit kedvelik a legjobban. Ez rendben is van így. Azzal nehezen lehet bármit is kezdeni, hogy “semmilyen rejtett költséget nem tartalmaznak” Mit tekintünk rejtett költségnek? A 21 banki hitel mindegyikéhez teljes körű hirdetmények találhatók a banki szolgáltatók oldalán. A lakástakarék pénztárak hitelei esetében ilyen hirdetmények nyilvánosan nem elérhetők. Ez alapján még kevésbé értelmezhető a rejtett költség problémája…

 • Zsolt 2016-08-20 06:57:59 - Válasz

  Kedves Bankmonitor és hozzászólók!

  Teljesen korrekt a 624-es módozat szerepeltetése a 824-es helyett, futamidőt figyelembe véve, ugyanis a 824-es maximális futamideje 208 hónap. Nagyon más e két módozat, más a célja is, a 6-os módozat nem hitelfelvételre való, hanem a 8-as módozat kiegészítéseként szokás alkalmazni.

  Részemről szívesen látnék oly összehasonlítást, melyben a Fundamenta legkedvezőbb azonnali áthidaló kölcsönét, áthidaló kölcsönét és lakáskölcsönét veszik alapul, és ehhez illesztik a banki ajánlatokat. Érdekes számok jönnek majd ki, ha mindent figyelembe veszünk – futamidő, törlesztő részlet, stabilitás, rejtett költségek(igenis vannak, de mi lenne, ha nem lennének rejtettek, hanem minden ajánlatban kiemelt helyen lennének???)

  Az objektív tájékoztatás híve vagyok, ezért tettem ezt a javaslatot.

  További szép napot mindenkinek!!!

 • Ledniczky Péter 2016-08-31 11:09:49 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor, Hozzászólók!

  Én annyi kiegészítést teszek hozzá, hogy a táblázatban szereplő 3,9% téves, mert az a 824-es módozathoz tartozik, ebben a változatban 6%, viszont az összegek jók, tehát 39.060.-Ft/hó.

  Egyébként nagyon egyetértek azzal, hogy ne csak kamatot és futamidőt, hanem minden más szempontot is figyelembe kell(lene) venni. Ezt alátámasztva, ha már szóba került a kétféle futamidejű változat, végeztem egy kis számítást:
  1. 624/7.000.000.-/ 245 hónap. THM 6,32%, teljes visszafizetendő: 11.312.000.-Ft
  2. 824/7.000.000.-/ 208 hónap. THM 6,36%, teljes visszafizetendő: 11.200.000.-Ft

  Ezért el lehet gondolkodni, hogy mi a “reprezentatív”. Itt nem ez dönt, hanem az olyan életszerű kérdések, mint például az, hogy
  – jobban érezném-e magam, ha kevesebb ideig lenne jelzálog a házamon?
  – az 1. változatban az utolsó 10 év 39e/hó, a 2. változatban az utolsó 7,5 év 58e Ft legyen? (Előtte nincs jelentős különbség.)
  – megéri 2,5 évvel kevesebb ideig fizetni, ha “csak” 112.000.-Ft-ot spórolok?

  Egyébként megemelem a kalapom azok előtt, akik megpróbálnak két bármilyen ajánlatot összehasonlítani…

  Üdv mindenkinek!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.