Betöltés

Fundamenta áthidaló kölcsön vagy banki lakáshitel?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-04-06

Nincs egyszerű helyzetben, aki a Fundamenta Lakáskassza áthidaló kölcsön ajánlatai és banki lakáshitel között szeretne dönteni. Előbbiek hitelkonstrukciói ugyanis törlesztőrészlet és kamatozás alapján nem hasonlíthatóak össze a bankok hiteleivel egyedi működésük miatt. A Lakáskassza azonnali áthidaló kölcsönei árazásukat tekintve a legolcsóbb banki lakáshitel és a végig fix kamatozású lakáshitel között helyezkednek el, a maximálisan felvehető összeg egy szerződés esetén 8 millió Ft, amelyhez természetesen megfelelő jövedelemmel és ingatlannal is rendelkezni kell.

0. lépés: Hogyan működik ez az egész?

A lakástakarék elsősorban egy rendszeres megtakarítási forma, amellyel a kockázatmentes befektetések között kiemelkedő hozam érhető el. Ez az állami támogatásnak köszönhető, amely a befizetések 30%-a, maximum évi 72 000 Ft.

A rendszeres megtakarítás állami támogatással együtt kizárólag lakáscélra fordítható (pl. felújításra, lakáshitel visszafizetésére), lakásvásárlásra és szükség esetén kiegészíthető a minden lakás-takarékpénztár által kínált lakáskölcsönnel.

Ezzel a kalkulátorral nézelődhetsz a lakástakarékok ajánlatai között:

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A lakástakarék alapvető működési formája:

 1. rendszeres havi megtakarítás elhelyezése a lakástakaréknál,
 2. állami támogatás, és betéti kamat jóváírása,
 3. a megtakarítási idő végén felhasználás (szükség esetén lakáskölcsönnel kiegészítve).

Mit kínál a Fundamenta áthidaló kölcsöne?

Alapvetően tehát minden lakástakarék megtakarítás kínál fix kamatozású lakáskölcsönt a megtakarítási időszak végén. A Fundamenta annyival tud többet, hogy mind a lakáskölcsönt, mind az állami támogatást, a még be nem fizetett megtakarítással együtt előre, akár a lakástakarék szerződés megkötését követően fel lehet venni és lakáscélra fordítani.

Hogyan működik pontosan?

A Fundamenta áthidaló kölcsönével a felhasználásra már az első időpillanatban lehetőség nyílik, azaz akár rögtön, a lakástakarék szerződés megkötését követően megkaphatjuk a teljes megtakarításból, állami támogatásból, betéti kamatból, és lakáskölcsönből álló összeget (ez a szerződéses összeg).

A felvett összeg után kamatot kell fizetni a rendszeres havi megtakarítással együtt addig, amíg a megtakarítási időszak tart. A megtakarítási időszak végétől a havi betétbefizetés megszűnik, az összegyűjtött betéttel csökken a fennálló tőketartozás, változik a törlesztőrészlet (módozattól függ, hogy emelkedik vagy csökken), és a továbbiakban a lakáskölcsön törlesztőrészlete fizetendő a hiteltörlesztési futamidő végéig.

Mire kell ügyelni a banki hitelekkel történő összehasonlításkor?

A törlesztőrészlet és a kamatozás alapján a Fundamenta hitelkonstrukciói nem hasonlítható össze a banki lakáshitel ajánlatokkal.

Hogy miért? Azért, mert a törlesztés folyamán változik a kamat, így a törlesztőrészlet is (módozattól függ, hogy emelkedik vagy csökken), míg a banki lakáshitelek jellemzően egyenletes törlesztésűek. Ezen kívül a Fundamenta hitelkonstrukcióinál a futamidő többnyire nem kerek egész éveket ad.

(Nagyobb kép érdekében kattints a képre!)

Ezért nagyon fontos, hogy mind a teljes visszafizetést, mind a Teljes Hiteldíj Mutatót (THM) vizsgálni szükséges a választáskor! Az összes visszafizetésbe a havi megtakarítás összegét is bele kell számolni a Fundamenta esetén, mivel az is az áthidaló hiteltörlesztés részét képezi!

Ki veheti igénybe az azonnali áthidaló kölcsönt?

Mivel kölcsönnyújtásról van szó, így természetesen hitelképességi vizsgálat történik mind jövedelmi, mind ingatlan oldalról. A legfontosabb hitelképességi feltételek az azonnali áthidaló kölcsön esetén:

Személyi feltételek

 • egyedülálló adós esetén minimum 400 000 Ft nettó, munkabérből származó jövedelem, határozatlan idejű munkaviszonyból
 • Amennyiben van kötelezően bevonandó személy is (pl. az adós házastársa, élettársa) akkor nincs előírt minimum jövedelem
 • az adós igényléskor minimum 25, a hitel lejáratakor maximum 65 éves, és
 • nem szerepel a negatív KHR listán, valamint
 • egyéb hiteltörlesztéseit is figyelembe véve hitelképesnek minősül.

Ingatlan feltételek

 • családi ház fedezet esetén a forgalmi érték minimum 5 millió Ft,
 • lakás fedezet esetén a forgalmi érték minimum 3 millió Ft,
 • az ingatlanon kizárólag a Fundamenta bejegyzése lehet (a tulajdoni lapon más teher nem lehet).

Mik az előnyei?

Az áthidaló kölcsönnel a megtakarítási időszak kezdetén hozzá lehet jutni ahhoz az összeghez, aminek alapjait a későbbi megtakarítások képeznék. A kölcsön legnagyobb előnye, hogy kiszámítható. Azaz a kamat fix, nem változhat a futamidő alatt, így előre lehet kalkulálni a törlesztőrészletekkel.

Ráadásul attól függően, melyik időpillanatban történik a kölcsönnyújtás, további hitelkonstrukciókat is kínál a lakáskassza:

 • a lakástakarék szerződéskötés megkötését követően Azonnali áthidaló kölcsönt,
 • a megtakarítási idő 2. évét követően Megelőlegező hitelt,
 • a megtakarítási idő végén a megszokott Lakáskölcsönt,
 • a megtakarítási idő végén történő új szerződéskötéskor pedig Lojalitás hitelt.

Mik a hátrányai?

Mivel a felvehető kölcsön összegét a megkötött lakástakarék módozata határozza meg (magyarul az, hogy milyen hosszú és milyen havi összegű megtakarításról van szó), így egy szerződésnél jóval kisebb összeghez lehet hozzájutni, mint a banki lakáshitelek esetén.

Ez egy darab lakástakarék szerződéssel a legjobb esetben is maximum 8 millió Ft hitelösszeget jelent, azonban több szerződés megkötésével az összeg többszörözhető.

Ezen kívül ahogyan fentebb írtuk, a banki hitelajánlatokkal nem hasonlítható össze a megszokott módon!

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb lakástakarékot, használd lakástakarék kalkulátorunkat, vagy látogass el otp lakástakarék, fundamenta lakástakarék, erste lakástakarék vagy aegon lakástakarék oldalainkra!

16 Hozzászólás

 1. Richárd

  Üdv, elnézést, de több elírás is található a cikkben, kérném ezeket javítani, a piaci verseny tisztességes feltételeinek feltüntetéséért!

  az ingatlanon kizárólag a Fundamenta bejegyzése lehet (a tulajdoni lapon más teher nem lehet):

  Ez nem igaz, a Fundamenta 3. ranghelyre is terhel. Lehet előtte egy vissza nem térítendő támogatás, csok/szocpol, illetve egy banki kölcsön! 3.-nak még így is beáll a bankokkal szemben, akik valóban egyedüliként terhelnek!

  az adós igényléskor minimum 25, a hitel lejáratakor maximum 65 éves:

  Ez is hibás információ, a kötelezően bevonandó adós(akinek a lakáscélja) amennyiben van mellette adóstárs, nincs kor megkötése!

  Amit itt feltüntettetek, az az egyedüli adósra vonatkozik! Aki ha lenne is bevonandó adóstárs, illetve családtag, még is egyedül kíván szerepelni az ügyletben, neki pedig 600 nettoval számol a Fundamenta.

  Az áthidaló kölcsönnel a megtakarítási időszak kezdetén hozzá lehet jutni ahhoz az összeghez:

  Ezt a terméket 2. évet betöltő megtakarítás esetében tudja igénybe venni az ügyfél!

  Szeretném kérni ezen adatok javításait!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Richárd,

   A cikket a megjelenése előtt maga a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. véleményezte, így az adatok helyesek. Egyébként amiket Ön kifogásol, azok mind a mai napig ebben a formában megtalálhatók a Fundamenta honlapján elérhető nyilvános ügyféltájékoztatóból is, miszerint (idézve):

   “Egyedülálló adós
   – minimum nettó 400 000 Ft igazolt jövedelem, mely csak munkabérből származhat és a munkaviszonynak határozatlan időre kell szólnia,

   – olyan ingatlanfedezet felajánlása, ahol a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. jelzálogjoga az első ranghelyre jegyezhető, további teher nincs és nem is lesz az ingatlanon…”

   A cikkben a megtakarítási időszak kezdetét az alatta található ábrában pontosan definiáltuk, amelyből kiderül, hogy mikor melyik típusú kölcsönt nyújtja a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.

 2. Tóth Jánosné

  áthidalo kölcsön igénybevételekor az állami támogatás mikor íródik jóvá?

 3. szilamér

  Üdvözlöm lakás hitelt szeretnék fel venni de nincsen pót ingatlanom akor nem fog öszejöni ez? Elöre is köszönöm a válaszukat.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Szilamér,

   Az áthidaló kölcsönnél minden azon múlik, hogy a megvásárolni kívánt ingatlanhoz az adott futamidejű és havi befizetésű lakástakarék szerződéssel mekkora összeghez tud hozzájutni (esetlegesen több lakástakarék szerződést is kötni kell). Ennek fényében szükséges lehet önerővel kiegészíteni a hitelt a vásárláshoz. A fedezet maga a vásárolandó ingatlan lesz.

   Egy banki lakáshitel igénylésénél ezzel kapcsolatban úgy számolhat, hogy az ingatlan vételárának legalább 20-30%-át szükséges saját megtakarításból fedezni. Ha ennek nem tud megfelelni, akkor szükséges pótfedezetet felajánlani.

 4. katika

  Üdvözlöm
  én áthidaló kölcsönt vettem fel lakás felújításhoz……továbbra is fizettem a havi részletet valamint az áthidaló kölcsönt is…..amikor minden lejárt, én akkor egy fillért sem kaptam már
  Tehát…én 750 ezer ft-ot vettem fel,mint áthidaló kölcsön…10 éves volt a megtakarításom /havi 6000 vagy 6500 ft-ot fizettem/..viszont attól a pillanattól amikor felvettem a kölcsönt én ezt az összeget duplán fizettem és a 10 év helyett 12 évig
  Reklamáltam amikor lejárt a 10 és 12 évem,hogy szerintem mivel én fizettem a felvett kölcsönt valamint a megtakarítást is járna nekem a 750 ezer ft….de azt írták nem
  Jogosan?

 5. beata

  Ha valaki 2 éve fizeti és van 2 millió önereje, hogyan veheti ezt fel? Mennyire szigorú ez a 400ezer nettó. Ez elég magas bért követel meg.
  Akinek ez alatt van, az nem is veheti ezt semmilyen formában igénybe?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Beáta,

   A cikk régebben íródott, azóta változtak a szabályok a Fundamentánál is. Az aktuális tájékoztatójukból az olvasható ki, hogy a minimálbér jelenti az alapvető elvárást az áthidaló kölcsön esetében. Úgy kell azonban számolni, hogy az igényelt hitelösszeg ezt nagymértékben befolyásolja, hiszen a jövedelem maximum 50%-áig engedhetik el a havi törlesztőrészletet.

 6. Bence

  Tisztelt Szerkesztő!

  Jelenleg rendelkezünk lakóingatlannal, azonban nem áll szándékunkban eladni azt, hanem szeretnénk azt kiadni albérlet gyanánt. A kérdésem arra irányulna, hogy hány áthidaló kölcsön vehető fel, fordítható egy ingatlan megvásárlására? A hitelcélt, a jelenleg maximáltan felvehető szerződéses összeg (LTP+Áthidaló – 7,5M Ft.) alapján 3 áthidaló kölcsön fedezné egy (általunk preferált) használt lakóingatlan megvásárlását. Mivel ingatlanfedezetet, vagy megfelelő jövedelmet írnak elő szerződésenként, a kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e több áthidaló kölcsön felvétele egy megvásárolandó ingatlanra és, hogy ilyen módon lehet-e fedezni egy lakóingatlan megvásárlását?
  A piaci LTP megtakarítás + Állami támogatásai + az EBKM, illetve a fix kamatozású Á.kölcsön együttesen nem biztosítanak rövidebb futamidőt, illetve alacsonyabb havi törlesztőrészletet egy általános lakáshitellel szemben?
  Továbbá jobb kondíciókkal bírhat-e, mint egy általános piaci lakáshitel?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Bence,
   Bármennyi áthidaló hitelt lehet egy lakásra fordítani, de ez ugye feltételezi azt is, hogy több közeli hozzátartozó adószámára tud lakástakarékot kötni. Minden közeli hozzátartozó be lesz vonva adósként az áthidaló hitelbe. Ma a fix kamatozású lakáshitelek olyan olcsók, hogy adott esetben kedvezőbb megoldás lehet egy banki hitelt felvenni, és a lakástakarékokat lejáratkor abba betörleszteni. Hogy melyik éri meg jobban, konkrét számok alapján lehet eldönteni. Ha szeretne ehhez segítséget kérni, adja le érdeklődését honlapunkon, és szakértők kollégánkkal tud egyeztetni.

 7. Hajagos Mihály

  Tisztelt Szerkesztő !

  Ingatlanunkat Fundamenta áthidaló kölcsönből vettük 6,4 milliót vettünk fel. Most értékesítjük az ingatlant és vég törlesztenénk a hitelt hogy tehermentes legyen, az az a vevő vételárából lenne a törlesztés amelynek egy része szintén banki hitel.
  Kérdésem a havi 20 000 Ft-os megtakarítást érdemes tovább fizetni, fel tudom még használni esetleg tudok másik hitelt felvenni ingatlan vásárlásra vagy ezt a lehetőségemet már eljátszottam és a futamidő végén csak a megtakarításomhoz juthatok hozzá valamilyen ingatlan célú beruházással.

  Köszönettel:
  Misi.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Mihály,
   Dönthet úgy, hogy tovább fizeti a megtakarítást, és a lejáratkor állami támogatással együtt felhasználhatja egyéb lakáscélra.

 8. Kozma Norbert

  Tisztelt szerkeszto!
  Kisebb osszegre(1-1,5millio ft) lenne szuksegem hazfelujitasra, es azt szeretnem kerdezni hogy ha a havi 20ezres fundamentat megkotom 4 evre, van e ra mod hogy a lejaratkor esedekes osszeget( hitelt nem akarok felvenni, tehat csak az osszegyujtptt osszeget es a kamatokat) elore megkapjam? Vagy ezt csak a hitelt is igenylok vehetik igenybe?
  Udv: Kozma Norbert

  1. Sándorfi Balázs

   Kedves Norbert! Tömören: ez a helyzet hitelfelvétel nélkül így nem megoldható… lakástakarék esetében azonnali áthidaló hitelnek hívják…

 9. Krisztián

  Tisztelt Bankmonitor.
  Ebben az évben kötöttem meg első lakástakarékomat az OTP-nél 10 évre.
  De most viszont a párom is kötne de ezt már csak 4 év 10 hónap-ra.
  Nos az lenne a kérdésem hogy Ha páromnak például 58 hónap múlva mikor lejár a megtakarítása. Én is felvehetem a 4 év 10 hónapnyi megtakarításomat vagy már most módosítani kell a szerződésemen hogy ne 10 év legyen hanem ugyanannyi mint a páromnak 4 év 10 hónap.?És akkor mindketten felvennénk a saját megtakaritásunkat állami támogatással.
  Üdvözlettel:Krisztián

  1. Singer Zoltán

   Kedves Krisztián! Igen, a lakástakarék kiutalását 4 év után bármikor lehet kérni.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.