loading

Lakásfelújítás 30% állami támogatással: ezt tudja a lakástakarék

Szappantartó, szúnyogháló, villanykapcsoló, ecset, hogy csak egy párat említsünk azokból az eszközökből, kiegészítőkből, háztartási felszerelésekből, amelyekre évi 72 000 Ft állami támogatást igényelhetsz. A felhasználást 4 hónapon belül számlával kell igazolnod, de ha ezt valamiért nem tudod teljesíteni, akkor a házilagosan elvégzett munkák is elfogadhatóak. Amiről beszélünk, az nem más, mint a lakástakarék. Nézzük meg, hogy kinek, mikor, hogyan jár lakásfelújításra az állami pénz?

A lakástakarékban elhelyezett havi befizetéseidre 30% állami támogatást, maximum évi 72 000 Ft-ot kaphatsz, amennyiben az így összegyűjtött pénzt lakáscélra fordítod. A lakáscélok közül az egyik a felújítás, azaz kifestheted, átalakíthatod otthonod, valamint lecserélheted a nyílászárókat, és még számos egyéb dologra elköltheted a megtakarítást. Nézzük a legfontosabb kérdéseket!

Ki költheti el a lakástakarékban összegyűjtött pénzt?

Amennyiben olyan szerződésed van, amin nincs megjelölve kedvezményezett, abban az esetben Te magad vagy a megtakarítás kedvezményezettje, azaz a Te használhatod fel. Amennyiben a szerződéseden van kedvezményezett, úgy ő jogosult elkölteni, a felhasználásról csak ő dönthet.

Kinek a lakására költhető a megtakarítás?

A teljes pénzösszeget a saját, vagy kedvezményezett esetén a kedvezményezett lakására lehet fordítani. Nem szükséges a kizárólagos tulajdon, azaz elegendő, ha például 1/3 arányban vagy tulajdonosa annak az ingatlannak, amire költenéd. Sőt! Az is elegendő, ha haszonélvezeti jogod van az adott ingatlanon!

Ezen kívül fordíthatod bármely közeli hozzátartozód lakására, azaz szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér, házastárs lakására. Ugyanígy tehet a kedvezményezett is, azaz ő is felajánlhatja ezeknek a hozzátartozóknak.

Mikor kaphatod meg a lakásfelújításra költhető, állami támogatással kiegészített pénzt?

Mivel a lakástakarék legrövidebb megtakarítási ideje 4 év, így legalább ennyi ideig kell takarékoskodnod, hogy végül 30%-kal egészítse ki az állam az általad félretett pénzt. Az állami támogatás jóváírása hamarabb, egész pontosan már évente megjelenik a számládon, de nem férsz hozzá, csak ha a minimális 4 éves megtakarítási (+ 3 hónapos kiutalási) időszakot teljesíted.

A négy lakástakarék esetében (Aegon, Erste, Fundamenta, OTP) minimális eltérést tapasztalhatsz a megtakarítási időt illetően: az egyiknél 45 hónapig kell fizetni a 4 éves lakástakarékot, míg más szolgáltatónál, 48, vagy 49 hónapig. Ezekhez minden esetben hozzáadódik a 3 hónapos kiutalási időszak, így 48 és 52 hónap között változó, hogy melyik lakástakarék mikor utal.

Egyébként köthetsz 4, 5, 6, 8, vagy 10 éves variációt is. Hogy melyiket érdemes választanod, arról egy korábbi cikkünkben olvashatsz: Milyen hosszú lakástakarékot kössek? 

Javasoljuk, hogy használd az alábbi kalkulátort! Beállítod, hogy havonta mekkora összeget szeretnél félretenni és hány évig, megnyomod a gombot, aztán megmutatja, hogy mik a legjobb ajánlatok és akciók.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mit számolhatsz el a lakástakarékból felújítás címszó alatt?

Sok-sok dolog vásárolható az összegyűjtött pénzből. A lényeg, hogy vagy beépíthető legyen, vagy egyértelműen a felújítással összefüggésben felmerülő dologról legyen szó. A teljesség igénye nélkül felsorolunk párat, amelyek nem feltétlenül gondolnád, hogy lakástakarékból finanszírozható:

Lakásfelújítás lakástakarékból

Fontos! Minimális eltérés adódhat abban, hogy melyik lakástakaréknál mi számolható el lakásfelújítás keretében, ezért mindig célszerű egyeztetni az adott szolgáltatóval!

Milyen papírokat kell beszerezni?

Ha letelt a megtakarítási idő, kapsz egy értesítőt a lakástakaréktól. Ekkor kérdezik meg, hogy kinek a lakására, milyen célra szeretnéd költeni, illetve hogy kéred-e a lakáskölcsön részt (ez sosem kötelező). Amennyiben nem kéred a lakáskölcsönt, úgy a következő dokumentumok elegendőek:

 • az adott lakástakarék formanyomtatványai,
 • személyes okmányok,
 • a szóban forgó ingatlan tulajdoni lapja (ezt a lakástakarék díj ellenében elintézi),
 • +1 nyilatkozat, amennyiben nem Te, hanem egy közeli hozzátartozód javára használjátok fel a megtakarítást.

Ha ezek rendben vannak, akkor a pénzt utalják az általad megjelölt bankszámlára, és kezdődhetnek a munkálatok.

Hogyan kell igazolni a felújítást?

Miután elkölthetővé válik a megtakarítás, 120 napod van, hogy a teljes összeg felhasználását számlákkal igazold. Ha nem tudod a megfelelő mennyiségű számlát benyújtani, van lehetőséged házilagosan elvégzett munkákat is elszámoltatni. Extrém esetben az is előfordulhat, hogy a teljes összeg szabályszerű felhasználását egy értékbecsléssel ellenőrzik úgy, hogy nem nyújtasz be számlát.

Fontos, hogy elsődlegesen mindig törekedj a megfelelő mennyiségű számla beszerzésére, és ha mégis házilagosan elvégzett munkákat szeretnél elszámoltatni, azt előtte egyeztesd az illetékes lakástakarékkal!

Milyen számlák fogadhatóak el a lakáscél igazolásához?

A fenti határidő miatt a kiutalást követő 120 napon belüli számlák fogadhatóak el, azonban a számlák dátuma nem lehet korábbi a kiutalási értesítő dátumánál. Azaz nem használhatsz fel a lakástakarék lejáratánál korábban keltezett számlát!

Fontos, hogy a számla annak a nevére és arra a címre kell szólnia, aki javára, és amely ingatlanra a lakástakarék felhasználásra kerül.

Lakásfelújítás menete lakástakarék felhasználásával

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Doiölökigklpl klukiokkoio quioriaso

  Nem érted? Én sem. Mert halandzsául van. A finn Suomen World Vision alapítvány, amely elsősorban a gyerekszegénység ellen küzd világszerte, olyan kampányt indított, amelyben érthetetlen,...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Drágul a Coca-Cola, a Pepsi is követi

  A Coca-Cola vezérigazgatója bejelentette, hogy hamarosan magasabb áron fogják kínálni a termékeiket. A Pepsi is hasonló lépésekre készül. Az italgyártó vállalat az árucikkek előállítási költségeinek növekedésével indokolta a döntést. Noha ez a lépés kedvezően fog hatni a Coca-Cola haszonkulcsára, a pénzügyi gondokkal küzdő vásárlók fogyasztása csökkenhet emiatt.Elég nagy nyomás van rajtunk, hogy a 2022-re elvárt számokat teljesítsük, így muszáj drágábban...