Lakástakarék: így működik vele a lakáshitel törlesztés

 • 2016.03.02.
 • szerző: bankmonitor

Nem csak vásárlásra, vagy felújításra, de lakáshiteled visszafizetésére is felhasználhatod lakástakarék szerződésedet. De vajon kell-e ilyenkor előtörlesztési díjat fizetni a banknál? Mennyi idő alatt lehet ezt elintézni? A lakástakaréknál vagy a banknál kell intézni? És egyáltalán megéri-e az egész procedúra?

Sokat írtunk mostanában arról, hogy ha befektetést keresel, akkor talán a lakástakarék (LTP) az első dolog, aminek eszedbe kellene jutnia.

Szerintünk sehol másutt nem elérhető 10% feletti hozam ekkora biztonság mellett. Az alábbiakban leírjuk, hogy az itt összegyűjtött pénzt hogyan tudod felhasználni a lakáshiteled törlesztésére.

Milyen hitelekbe lehet a lakástakarékot betörleszteni?

A 2009. július 1-je előtt megkötött, és 8 éves megtakarítási idejű lakástakarék szerződéseket még szabadfelhasználású hitelbe is be lehet törleszteni, azonban az ezt követően létrejött szerződéseket kizárólag lakáshitelbe, vagy pénzügyi lízingbe lehet beforgatni.

Mi tekinthető lakáscélú hitelnek?

A lakástakarék olyan hitelbe fordítható, amelynek célja:

 • vásárlás,
 • építés,
 • bővítés,
 • felújítás,
 • korszerűsítés, vagy
 • előzőekhez kapcsolódó gyűjtőszámla-hitel (árfolyamgátas szerződések), vagy
 • előző hitelcélok kiváltására felvett hitel.

Fontos, hogy a különböző állami támogatások tekintetében más és más számít lakáscélú felhasználásnak, és az előző felsorolás nem általános érvényű az összes állami támogatásra, csak a lakástakarékra.

Ez azt jelenti, hogy habár a CSOK is lakáscélú támogatás, mégsem használható fel a fent felsorolt célok közül felújításra, vagy korszerűsítésre, mert a CSOK szempontjából ezek nem támogatható lakáscélok.

Mikor használható fel kiváltott lakáshitel visszafizetésére?

Az előbbi pontból is kiderül, hogy a fenti célok kiváltására felvett hitelbe is betörleszthető. Azonban van olyan lakás-takarékpénztár, amely egyszer kiváltott lakáshitelbe még elfogadja a felhasználást, de ha már kétszer kiváltotta azt az adós, a legutóbbi hitelének visszafizetésére nem használhatja.

Példa: Valaki felvett anno egy CHF alapú lakásvásárlás hitelt. Ezt kedvezményes árfolyamon kiváltotta 2011-ben, majd egy még kedvezőbb hitellehetőség miatt ismét kiváltotta, mondjuk 2013-ban. A jelenlegi hitelébe bizonyos lakás-takarék megtakarítását nem tudja felhasználni, míg ha egy másiknál köti, igen.

Hogyan lehetséges? Úgy, hogy sajnos a jogszabályok szövegezése nem egyértelmű, ezért bizonyos szolgáltatók inkább óvatosabban járnak el, mivel a felelősség végül az övék.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik szolgáltatónál érdemes lakástakarék szerződést kötni, akkor használd az alábbi kalkulátort, segíteni fog az eligazodásban.

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Érdemes az alábbi cikket is elolvasnod, sok hasznos tudnivalót találsz benne:

Lakástakarék: a legfontosabb tudnivalók, nem csak kezdőknek!

Kinek a lakáshiteléhez használható fel?

Mivel a lakástakarékot annak lejáratakor bármely közeli hozzátartozónknak felajánlhatod, így nem csak a saját lakáshiteledbe törlesztheted. Megfelel minden olyan lakáshitel, amely valamelyik közeli hozzátartozód ingatlanára fordítottatok. Azaz olyan ingatlanra, amely szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér, házastárs tulajdonában, vagy résztulajdonában van, vagy legalább haszonélvezeti/özvegyi joga van rajta.

Milyen papírok szükségesek az ügyintézéshez?

A megtakarítás lejáratakor igazolást kell kikérni a lakáshitelt nyilvántartó banktól. Az igazolás tartalmát a lakástakarék írja elő, adott esetben saját formanyomtatványukat kell használnod. Ezért amikor megküldi neked a lakástakarék, hogy lejárt a szerződésed, egyeztesd egy ügyintézővel, hogy mire figyelj a banki papírok intézésekor.

Be kell-e menni külön a bankhoz?

Feltétlen! Egyrészt a fenti igazolás miatt. Másrészt nem elég csupán igazolást kikérni, azt is jelezni kell a bankban, hogy elő-/végtörleszteni szeretnél. Azaz hogy egy nagyobb összeget fizetsz a hiteledbe. Bankonként változó, hogy mennyivel előtte kell jelezned, jellemzően 5-15 nappal a tényleges előtörlesztés előtt.

Mennyi időbe telik ezt elintézni?

Miután lejárt a megtakarításod és erről megkaptad a levelet, célszerű azonnal a banknál elkezdeni a fent említett igazolás kikérését. Sajnos a legtöbb esetben nem tudják neked azonnal odaadni, amikor bemész, mivel a fióki tanácsadónak nincs jogosultsága ezt kitölteni. Jellemzően fel kell küldeniük a központba, vagy onnan kérik le, és az igazolás kiállításának átfutási ideje 30 nap is lehet.

Ha ez megvan, és a lakástakarék megkapta, ellenőrizte, onnantól számítva pár héten belül kiutalják a pénzt.

Mennyibe kerül a banknál, ha lakástakarékból csökkented a hiteled?

Ha hamarabb megszabadulsz a lakáshiteledtől, vagy legalább egy részétől, akkor összességében kevesebb kamatot fizetsz ki a banknak, amiért ő cserébe díjat számíthat fel az előtörlesztésért. Ez a díj átlagosan 1,5% arra az összegre vetítve, amennyit éppen visszafizetsz.

Magasabb a bank által felszámítható díj, ha nem csak a lakástakarékban felhalmozott megtakarítást használod fel, hanem a lakástakarék lakáskölcsön részét is kéred, és azt is odautalják.

Ezen kívül a fent körülírt igazolásnak párezer forintos költsége még lehet.

Megéri-e a díjak ellenére előtörleszteni?

Igen, igen, igen, és negyedszer is igen! A lakástakarék hozama a legrövidebb, 4 éves és havi 20 ezer Ft-os megtakarítás esetén 10% feletti, míg az átlagos lakáshitel kamat jelenleg ennek durván csak a fele.

Azaz az előtörlesztési díj ellenére is hatalmas előnyre tehetsz szert, amivel kevesebbet hagysz a bank zsebében, ráadásul ezzel a trükkel a lakáshiteled futamidejét is csökkentheted! 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1 Hozzászólás

 • Radics Gyula 2017-04-20 22:08:41 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Ugyan azt a hitelt többször is csökkenthetem a lakáskasszával, mondjuk 4 évenként?

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Balkáni EU

  2025-ben a Nyugat-Balkán államai csatlakozhatnának az EU-hoz, a fő akadály, hogy több országban nem (teljesen) működik a jogállam, érdekcsoportok és bűnszövetkezetek foglya az állam, korlátozott...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.