Betöltés

Lakást vennél? Így teheted meg lakástakarékból

szerző: Bankmonitor.hu
2016-04-05

A lakástakarékok iránti érdeklődés óriási, és ebben nem csak a 30%-os állami támogatás, hanem az LTP-k széleskörű felhasználhatósága is fontos szerepet jártszik. Az egyik ilyen felhasználási lehetőség a lakásvásárlás, aminek külön hangsúlyt ad az ingatlanpiac utóbbi időben bemutatott felpörgése is. Az alábbiakban ezért összegyűjtöttük a legfontosabb pontokat, amit az LTP-vel történő ingatlanvásárlásról tudnod kell.

A lakástakarékok a 30%-os állami támogatásnak (is) köszönhetően töretlen népszerűségnek örvendenek hazánkban. Ugyan az LTP-ben gyűjtött pénzt egyedül lakáscélra fordíthatod, ezen belül is számos lehetőség áll nyitva a megtakarítóknak. Költhetik felújításra, lakáshitel törlesztésére vagy akár egy új lakás megvételére. Az alábbiakban a lakásvásárláshoz kapcsolódó legfontosabb kérdésekre adjuk meg a választ.

Ki vásárolhat lakást a lakástakarékban összegyűjtött pénzből?

Amennyiben olyan szerződésed van, amin nincs megjelölve kedvezményezett, abban az esetben Te magad vagy a megtakarítás kedvezményezettje, azaz Te használhatod fel. Amennyiben a szerződéseden van kedvezményezett, úgy ő jogosult elkölteni, a felhasználásról csak ő dönthet.

A teljes pénzösszeget a saját, vagy kedvezményezett esetén a kedvezményezett lakására lehet fordítani. A pénzt emellett fordíthatod lakásbérleti vagy lakáshasználati jog megvásárlására, amibe beletartozik a nyugdíjasházban vehető élethosszig tartó bérleti vagy lakáshasználati jog is.

Ezen kívül fordíthatod bármely közeli hozzátartozód lakására, azaz szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér, házastárs lakására. Ugyanígy tehet a kedvezményezett is, azaz ő is felajánlhatja ezeknek a hozzátartozóknak.

Fontos, hogy legalább olyan arányban tulajdonos kell legyen a vásárló, amilyen a lakástakarékból származó összeg és a vételár aránya, ez a szabály azonban lakástakarékonként eltérő lehet!

Kinek a lakását lehet megvásárolni?

A lakástakarékban összegyűjtött pénzből akárkinek a lakását megvásárolhatod. Az eladó lehet akár egy közeli hozzátartozód is, nem vizsgálják, kié volt korábban.

Mikor kaphatod meg a lakásfelújításra költhető, állami támogatással kiegészített pénzt?

Mivel a lakástakarék legrövidebb megtakarítási ideje 4 év, így legalább ennyi ideig kell takarékoskodnod, hogy végül 30%-kal egészítse ki az állam az általad félretett pénzt. Az állami támogatás jóváírása hamarabb, egész pontosan már évente megjelenik a számládon, de nem férsz hozzá, csak ha a minimális 4 éves megtakarítási (+ 3 hónapos kiutalási) időszakot teljesíted.

A négy lakástakarék esetében (Aegon, Erste, Fundamenta, OTP) minimális eltérést tapasztalhatsz a megtakarítási időt illetően: az egyiknél 45 hónapig kell fizetni a 4 éves lakástakarékot, míg más szolgáltatónál, 48, vagy 49 hónapig. Ezekhez minden esetben hozzáadódik a 3 hónapos kiutalási időszak, így 48 és 52 hónap között változó, hogy melyik lakástakarék mikor utal.

Egyébként köthetsz 4, 5, 6, 8, vagy 10 éves variációt is. Hogy melyiket érdemes választanod, arról egy korábbi cikkünkben olvashatsz: Milyen hosszú lakástakarékot kössek? 

Javasoljuk, hogy használd az alábbi kalkulátort! Beállítod, hogy havonta mekkora összeget szeretnél félretenni és hány évig, megnyomod a gombot, aztán megmutatja, hogy mik a legjobb ajánlatok és akciók.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Gyakran merül fel kérdésként az is, hogy a lakásvásárlás utólag is elszámolható-e. A válasz azonban egy nagyon határozott NEM. Az LTP-ben összegyűjtött pénzt egy már megvásárolt és kifizetett ingatlanra utólag lakásvásárlás jogcímen nem számolhatsz el.

Azonban ha a vásárláshoz lakáshitelt vettél fel, a lakáshitelbe beforgathatod! Ezen kívül persze felújíthatod, korszerűsítheted is az összegyűjtött pénzből.

Milyen ingatlant lehet venni a lakástakarékból? Vehetek belőle nyaralót?

Az LTP-ből megvásárolható ingatlanok köre egyedül lakásra, lakóházra, tanyára és építési telekre terjed ki. Azok az ingatlanok, amelyek nem esnek ezekbe a kategóriákba, nem vásárolhatóak lakástakarékból. Ennek köszönhetően nyaralót sem vehetsz az LTP-ben összegyűjtött pénzedből.

Milyen papírokat kell beszerezni?

Ha letelt a megtakarítási idő, kapsz egy értesítőt a lakástakaréktól. Ekkor kérdezik meg, hogy kinek a lakására, milyen célra szeretnéd költeni, illetve hogy kéred-e a lakáskölcsön részt (ez sosem kötelező). Amennyiben nem kéred a lakáskölcsönt, úgy a következő dokumentumok elegendőek:

 • az adott lakástakarék formanyomtatványai,
 • személyes okmányok,
 • a szóban forgó ingatlan tulajdoni lapja (ezt a lakástakarék díj ellenében elintézi),
 • adásvételi szerződés,
 • +1 nyilatkozat, amennyiben nem Te, hanem egy közeli hozzátartozód javára használjátok fel a megtakarítást.

Új építésű ingatlan megvásárlása esetén egyes lakástakarékoknál 120 nap helyett 18 hónap áll rendelkezésedre, hogy az utolsó papírokkal igazold a vásárlást.

4 Hozzászólás

 1. Varga Lajos

  T. cím ! Lejárt a lakáselőtakarékossági szerződésem, kiutalási státuszba került. Az lenne a kérdésem, hogy lakásvásárlásba fektetem, és mennyi ideig nem adhatom el a lakást, hogy ne kelljen visszafizetni az állami támogatást amit négy évig kaptam.
  Üdvözlettel : Varga Lajos

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Lajos,
   A lakástakarék esetében nincs ilyen megkötés, bármikor eladhatja az ingatlant, és nem kell visszafizetni a támogatást.

 2. Béki Zsuzsanna

  T.cím.
  Kb. 2 éve kötöttünk ltp.megtakarítást. Szeretnénk lakást venni,még nemjárt le a lakáselőtakarékossági szerződésünk.
  Számíthatunk-e így is az ltp-re lakásvásárlásnál,vagy csak akkor amikor lejár a szerződés?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Béki Zsuzsanna

  1. Singer Zoltán

   Kedves Zsuzsanna! Megtakarításként és egyben önerőként nem számíthatnak rá még 2 évig, viszont áthidaló kölcsönt tudnak igényelni (Fundamenta, OTP, Erste esetében), amennyiben hitelre van szükségük.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

Jó befektetés még az ingatlan?

2019. 04. 24.

Az utóbbi néhány évben Magyarországon az ingatlanok értéke jelentősen emelkedett. Meddig tarthat még ez a trend, megéri-e ingatlant vásárolni befektetési célból? A hozamok mindet elárulnak. Egy lakásra, családi házra hajlamosak...

Magas kamat, alacsony kockázat: jön a Nemzeti Kötvény!

2019. 04. 17.

Az új lakossági állampapír teljesen megváltoztathatja a megtakarítások piacát. A Nemzeti Kötvény kamata fix és a futamidő során folyamatosan emelkedik, ezáltal a 5. évre elérheti a 6%-ot, a teljes futamidő...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.