Tényleg csak 120 nap van felhasználni a lakástakarékot új lakásra?

Tényleg csak 120 nap van felhasználni a lakástakarékot új lakásra?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-05 Frissítve: 2017-09-04
 

„Éppen lejáró lakástakarék szerződéseim vannak, amelyeket újonnan épült lakás megvásárlására szeretnék felhasználni. A társasház várhatóan a jövő év elején készül el, de a lakástakaréknál azt a tájékoztatást kaptam, hogy vásárlás esetén 120 napon belül kell igazolnom, hogy tulajdonos lettem. Ezt a feltételt nem tudom teljesíteni. Ez valóban így van?” Az érdeklődőnek jó hírünk van; szakértőnk válaszol!

A lakástakarékból származó pénz kifizetését követően a lakáscéltól függően eltérő határidőn belül és eltérő módon kell igazolni a felhasználást. Amennyiben az igazolást elmulasztjuk, a 30%-os állami támogatást, valamint az arra eső betéti kamatokat büntető kamattal növelten kell visszafizetni.

Újonnan épült lakás megvásárlása esetén a kifizetést követően 18 hónap áll rendelkezésre, hogy a lakástakarék által elvárt igazolást bemutassuk. Alább összefoglaljuk, hogy mikor és mit kell pontosan igazolni, hogy az állami támogatást ne veszítsük el.

A fenti határidők egységesek, minden lakás-takarékpénztárnál így működik. Azonban hogy pontosan milyen igazolást kell produkálni, az lakástakarékonként eltérő lehet. Például amikor a tulajdonszerzést kell bizonyítani, erre tökéletesen alkalmas egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap, de adott pénztár elfogadhat helyette egy erről szóló ügyvéd által ellenjegyzett nyilatkozatot is.

Ezért mielőtt bármit tennénk, mindig az érintett lakástakarékkal szükséges egyeztetni az elfogadható papírokat! Már csak azért is, mert már a kifizetés előtt is kérnek pár dokumentumot ahhoz, hogy az összegyűjtött pénzt kiutalják. Ekkor kell ugyanis nyilatkozni arról, kinek az ingatlanára fordítjuk a pénzt, és pontosan milyen lakáscélra.

Hirdetés
Hirdetés