loading

Tényleg hibás lehet a devizahiteles elszámolás?

A banki elszámolással kapcsolatos levelek jelentős részét megkapták már az adósok, amelyből új törlesztőrészletükről, és a visszatérítés összegéről tájékozódhattak. A tapasztalatok alapján nem felhőtlen az öröm, sokan arra panaszkodnak, hogy minden bizonnyal hibásak a számítások, túl kevés összeget kaptak vissza, illetve még mindig többel tartoznak, mint amennyit felvettek. Valóban előfordulhat, hogy rosszul kalkuláltak? Kivel ellenőriztethetjük a számok helyességét, és hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy tényleg ennyi az annyi? Mit tehetünk annak érdekében, hogy biztosan a legkedvezőbb feltételek szerint fizessük tovább hitelünket?

Most komolyan, ez lenne a kedvezőbb törlesztőrészlet???

Sokszor elhangzott a banki elszámoltatás kapcsán, hogy az adósok törlesztőrészlete 25%-kal is csökkenhet a visszatérítés következtében. Nem győzzük azonban hangsúlyozni, hogy két azonos időpontban, azonos összegben, azonos futamidőre felvett hitel esetén is jelentős lehet a különbség a végeredményt illetően. Hogy miért? Azért, mert a visszatérítés jelentős hányada az egyoldalú kamatemelésből adódik, amely nemhogy bankonként térhet el, de még azonos bank különböző hiteltípusai esetén is különböző számok adódnak. Ezen kívül az árfolyamrés összegéből adódó visszatérítés is változó attól függően, mely banknál törlesztettük hitelünket, vagy éppen milyen napra esett a törlesztőrészlet fizetése.

Biztos nincs ennél kedvezőbb hitel?

Egyáltalán nem biztos. Ha biztosra szeretnél menni, elsősorban nem a banki számítások helyességében kell kételkedned. Az elszámolások képletét a Magyar Nemzeti Bank által kiadott rendeletben szabályozták, amelytől a bankok nem térhetnek el. Az elszámolás helyességét az MNB folyamatosan ellenőrzi és ezidáig mindent rendben találtak.

A legfontosabb amit tehetsz a forintosított hiteled kapcsán, hogy az elszámoló levél kézhezvételét követően tájékozódsz, van-e kedvezőbb hitel, amellyel kiválthatod, hiszen így még alacsonyabb törlesztőrészletre tehetsz szert. Van olyan ajánlat is, amely azon túl, hogy alacsonyabb kamatot kínál, a hitelkiváltást követően plusz 100 000 forintot jóváír a számládon. Ehhez is készítettünk egy kalkulátort, amellyel ellenőrizheted, érdemes-e váltanod.

Sokaknak csak a hitelkiváltás segíthet!

Még mindig többel tartozol a banknak, mint amennyit anno felvettél? Nem vagy egyedül a problémáddal. A jelentős árfolyamgyengülést ugyanis csak részben ellensúlyozza a visszatérítés összege. Egy átlagosnak tekinthető deviza alapú hitel esetén az elszámolás utáni tartozás az eredeti hitelösszeg körül alakul.

Akiknek még ezek után is biztosan emelkedni fog a törlesztőrészlete!

Az árfolyamgátasok, valamint a megtakarítással kombinált hitelek (életbiztosítással vagy lakástakarékkal egybekötött kölcsönök) adósai elkönyvelhetik, hogy a jövőben ismét magasabb havi részlettel kell majd megküzdeniük. Előbbiek rögzített árfolyamon kiszámított törlesztőrészlete a forintosítás után is maximum az árfolyamgát időszakának végéig – összesen 5 évig – tart. Utóbbiak sok esetben drasztikus emelkedésre számíthatnak, hiszen a lakástakarék, vagy életbiztosítás lejártáig a hitel tőkéje nem csökken. A hitelhez kötött megtakarítás forintban gyűlt, míg a hitel devizában volt nyilvántartva. A legszerencsétlenebb esetekben a forintban kifejezett aktuális hiteltartozás másfélszerese is lehet a kezdetinek, amibe az eredetileg kikalkulált megtakarítás betörlesztése olyan, mint halottnak a csók.

Oké, hogy kiválthatom a hitelemet, de valaki igazán leellenőrizhetné a banki számításokat!

Felesleges. Egyrészt azért, mert ahogyan fentebb is írtuk, az MNB előírásainak megfelelően zajlik a bankok elszámoltatása, amelyet a felügyeleti szerv nyilatkozata is alátámaszt. Másrészt a képlet bonyolultsága miatt nem érdemes magánakcióba kezdeni, vagy harmadik személyhez fordulni segítségért, pláne nem azon gondolkodni, hogy mi magunk hogyan számolhatnánk utána. Ha nem tudjuk értelmezni a számításokat, az MNB mind telefonos, mind személyes ügyfélszolgálatán is érdeklődhetünk, illetve kikérhetjük bankunktól az elszámolás részletes levezetését is.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Mit ér a hitelfedezeti biztosításom járvány idején?

A kockázati életbiztosítások, ezen belül is a hitelfedezeti életbiztosítások nyújtják a leggyorsabb anyagi segítséget, amennyiben tragédia történne velünk. Nem kell azonban a legrosszabbra gondolni, kiegészítő biztosításokkal munkanélküliség, kórházi kezelés vagy...

Tévhitetek a hitelkamatok, díjak módosításával kapcsolatban!

Már 2015-től a bankok nem módosíthatják a hitelünk kamatát, díjait, egyéb kondícióit egyoldalúan a saját elképzeléseik alapján. Csak meghatározott időközönként és meghatározott - előre kialakított módszertan alapján - mértékben változhatnak...