Betöltés

Tényleg hibás lehet a devizahiteles elszámolás?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-02

A banki elszámolással kapcsolatos levelek jelentős részét megkapták már az adósok, amelyből új törlesztőrészletükről, és a visszatérítés összegéről tájékozódhattak. A tapasztalatok alapján nem felhőtlen az öröm, sokan arra panaszkodnak, hogy minden bizonnyal hibásak a számítások, túl kevés összeget kaptak vissza, illetve még mindig többel tartoznak, mint amennyit felvettek. Valóban előfordulhat, hogy rosszul kalkuláltak? Kivel ellenőriztethetjük a számok helyességét, és hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy tényleg ennyi az annyi? Mit tehetünk annak érdekében, hogy biztosan a legkedvezőbb feltételek szerint fizessük tovább hitelünket?

Most komolyan, ez lenne a kedvezőbb törlesztőrészlet???

Sokszor elhangzott a banki elszámoltatás kapcsán, hogy az adósok törlesztőrészlete 25%-kal is csökkenhet a visszatérítés következtében. Nem győzzük azonban hangsúlyozni, hogy két azonos időpontban, azonos összegben, azonos futamidőre felvett hitel esetén is jelentős lehet a különbség a végeredményt illetően. Hogy miért? Azért, mert a visszatérítés jelentős hányada az egyoldalú kamatemelésből adódik, amely nemhogy bankonként térhet el, de még azonos bank különböző hiteltípusai esetén is különböző számok adódnak. Ezen kívül az árfolyamrés összegéből adódó visszatérítés is változó attól függően, mely banknál törlesztettük hitelünket, vagy éppen milyen napra esett a törlesztőrészlet fizetése.

Biztos nincs ennél kedvezőbb hitel?

Egyáltalán nem biztos. Ha biztosra szeretnél menni, elsősorban nem a banki számítások helyességében kell kételkedned. Az elszámolások képletét a Magyar Nemzeti Bank által kiadott rendeletben szabályozták, amelytől a bankok nem térhetnek el. Az elszámolás helyességét az MNB folyamatosan ellenőrzi és ezidáig mindent rendben találtak.

A legfontosabb amit tehetsz a forintosított hiteled kapcsán, hogy az elszámoló levél kézhezvételét követően tájékozódsz, van-e kedvezőbb hitel, amellyel kiválthatod, hiszen így még alacsonyabb törlesztőrészletre tehetsz szert. Van olyan ajánlat is, amely azon túl, hogy alacsonyabb kamatot kínál, a hitelkiváltást követően plusz 100 000 forintot jóváír a számládon. Ehhez is készítettünk egy kalkulátort, amellyel ellenőrizheted, érdemes-e váltanod.

Sokaknak csak a hitelkiváltás segíthet!

Még mindig többel tartozol a banknak, mint amennyit anno felvettél? Nem vagy egyedül a problémáddal. A jelentős árfolyamgyengülést ugyanis csak részben ellensúlyozza a visszatérítés összege. Egy átlagosnak tekinthető deviza alapú hitel esetén az elszámolás utáni tartozás az eredeti hitelösszeg körül alakul.

Akiknek még ezek után is biztosan emelkedni fog a törlesztőrészlete!

Az árfolyamgátasok, valamint a megtakarítással kombinált hitelek (életbiztosítással vagy lakástakarékkal egybekötött kölcsönök) adósai elkönyvelhetik, hogy a jövőben ismét magasabb havi részlettel kell majd megküzdeniük. Előbbiek rögzített árfolyamon kiszámított törlesztőrészlete a forintosítás után is maximum az árfolyamgát időszakának végéig – összesen 5 évig – tart. Utóbbiak sok esetben drasztikus emelkedésre számíthatnak, hiszen a lakástakarék, vagy életbiztosítás lejártáig a hitel tőkéje nem csökken. A hitelhez kötött megtakarítás forintban gyűlt, míg a hitel devizában volt nyilvántartva. A legszerencsétlenebb esetekben a forintban kifejezett aktuális hiteltartozás másfélszerese is lehet a kezdetinek, amibe az eredetileg kikalkulált megtakarítás betörlesztése olyan, mint halottnak a csók.

Oké, hogy kiválthatom a hitelemet, de valaki igazán leellenőrizhetné a banki számításokat!

Felesleges. Egyrészt azért, mert ahogyan fentebb is írtuk, az MNB előírásainak megfelelően zajlik a bankok elszámoltatása, amelyet a felügyeleti szerv nyilatkozata is alátámaszt. Másrészt a képlet bonyolultsága miatt nem érdemes magánakcióba kezdeni, vagy harmadik személyhez fordulni segítségért, pláne nem azon gondolkodni, hogy mi magunk hogyan számolhatnánk utána. Ha nem tudjuk értelmezni a számításokat, az MNB mind telefonos, mind személyes ügyfélszolgálatán is érdeklődhetünk, illetve kikérhetjük bankunktól az elszámolás részletes levezetését is.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. Várok

  Sajnos nem tudom , hogy nekünk jól számoltak-e el, mert arra nincs pénz, a bankoknak ” hála ” , hogy bárkivel is megnézessük. A rabló uzsorás bankoknak annyira sikerült a padlóra tenni minket, hogy a napi szükségletünkre ia alig , alig tellik és arra meg végképpen nem tudunk költeni, hogy ügyvédnek, vagy pénzügyi szakembernek óránként több ezret fizessünk. A K&H meg nem is foglalkozik a törvénnyel ( biztosan Ők a ” gyevi bírók ” ) Ők még csak egy levelet sem küldtek semmiről, pedig egy idóőben 5 naponta zaklattak telefon hívéssal, most meg lapítanak.Szóval aki a tűz mellett van és a fejesek sógora, rokona, segge vége, annak minden rendben és akpnak is vissza, de aki csak a megélhetésért küzd és nincs háttér mögötte, azt csak kirabolni, meglopni és uzsorakamattal súlytani lehet, de egyébként meg észre sem kell venni. NAGY SZAR AZ EGÉSZ!

 2. bellis77

  Engem behivatott a számlavezető bankom az elszámoló levél kiküldése előtt egy előzetes megbeszélésre és ott közöltek velem egy összeget, ami vélhetően vissza jár. Majd a megbeszélés végén közölték ez nem hivatalos összeg. A hideg zuhany akkor ért, mikor megkaptam az elszámolást és több mint a felével kevesebbet írtak jóvá. Hova lett a többi. 50%-al nőtt a tőke tartozásom, a kamat semmit nem változik. A törlesztőm jelenleg marad annyi mint eddig, majd három év múlva 50%-al fog nőni. Hol van itt a segítség????? Hogy menjek át másik bankhoz, mikor a jelzáloggal terhelt ingatlan nem ér annyit mint amennyi tartozásom van? A fizetésem meg alig magasabb a minimálbérnél?

 3. András32

  Milyen hitelkiváltásról beszélünk? Elképzelni sem tudom hogy aki 4-5milliót felvett lakáshitelként, most az elszámolás után az eredetileg felvett tőkeösszeghez közeli összeget kalkuláltak ki az elszámolás után. 5,2 milliót vettem fel és 7,9 millióra hozták ki a tartozásomat. A lakás értéke kb 7,5 millió, azaz…..hitelképtelenné váltam. Rabságban maradok továbbra is az eredeti bankomnál. Az árfolyamveszteség mindent visz, az árfolyamréssel és kamattal meg kitörölhetjüka seggünket.

 4. gancs72

  Mi a helyzet a nem forintosított autóhitelesekkel? Nekik is ajánlanak a bankok kiváltó hitelt? Mi továbbra is visszük a hátunkon az árfolyam kockázatot? Nekem az elszámolás után 1500 Ft-tal csökkent a törlesztő részletem, ami ugye vicc, csak papíron, mert egy kis árfolyam különbség, és máris ugyan annyi. A fizetésem 80%-a a törlesztőrészlet. Az elszámolás szerint fennmaradt tőkét még befizetem, akkor a felvett összeg 150%-át még ráfizetem a futamidő végéig. Hallatlan, felháborító ez az egész. Semmi sem változott az elszámolással.

 5. takacslrsa

  En 2008-ba vettem fel 1,8 M svajci frank alapu autohitelt. Meg 1 honap van hatra, 7 eve fizetem pontosan, ma megkaptam az elszamolo levelet a SUMMIT zrt-tol. A torvenytelenul felszamitott osszeg 0, azaz nulla ft. Ez hogy??? Akkor miert vesztettek el a pert?

 6. lacan

  Az elszámoló levelet megkaptam amin pontosan az alábbi szöveg szerepelt. “Az elszámolás eredményeképpen a pénzügyi teljesítés napjával megállapított, tisztességtelenül felszámolt összeg:” Ezzel beismerte a Bank, hogy enegem éveken keresztül meglopott!!! Valaki meg tudja nekem mondani, hogy ezzel az indokkal perelhetek-e? ,Az elszámoló levelet megkaptam amin pontosan az alábbi szöveg szerepelt. “Az elszámolás eredményeképpen a pénzügyi teljesítés napjával megállapított, tisztességtelenül felszámolt összeg:” Ezzel beismerte a Bank, hogy enegem éveken keresztül meglopott!!! Valaki meg tudja nekem mondani, hogy ezzel az üggyel perelhetek-e?

 7. lacan

  Az elszámoló levelet megkaptam amin pontosan az alábbi szöveg szerepelt. “Az elszámolás eredményeképpen a pénzügyi teljesítés napjával megállapított, tisztességtelenül felszámolt összeg:” Ezzel beismerte a Bank, hogy enegem éveken keresztül meglopott!!! Valaki meg tudja nekem mondani, hogy ezzel az üggyel perelhetek-e?

 8. bankmonitor.hu

  @gancs72: Igen, az autóhitelek esetén megmaradt az árfolyamkockázat. Így célszerű lehet azt egy forint alapú szabad felhasználású jelzáloghitellel kiváltani.

 9. bankmonitor.hu

  @takacslrsa: A tájékoztatóval kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank telefonos, illetve személyes ügyfélszolgálatán kérhet segítséget.

 10. Bodnár Erika

  Nem értem,hogy miért nekünk adósoknak kell utána járnunk annak,hogy megértsük azt, amit a bankok most kimutatásként küldtek.
  Annak idején a KÖZJEGYZŐKNEK nem kevés pénzt fizettünk ki,hogy a szerződést megértesse velünk.Elméletileg nekik lenne a feladatuk,hogy a mostani szerződésről is”felhomályosítást”kapjunk?!Vagy nem jól gondolom?

 11. Gab

  Kérem segítsen valaki megérteni és értelmezni!!. 2004, szeptemberben vettem fel 3650000 Ft-nak megfelelő CHF jelzálog hitelt lakásvásárlásra 20 éves futamidőre. A szerződésben 2,5 % kamat és évi 2,5 % kezelési költség volt meghatározva. 2007-ben előtörlesztettem 700 000 Ft-ot és 2011. januárban végtörlesztettem piaci árfolyamon. Mindennel együtt 6,5 millió forintot fizettem vissza. A bank (unicredit) 258 283 + 54 274 forintot fizetett vissza. Meglehetősen kevésnek találom az összeget, miután a svájci frank árfolyama nem növekedett drasztikus mértékben ezen időszak alatt. A részletes elszámolásból az is kiderül, hogy egy évvel a hitelfolyósítás után a kamat 2,99 %-ra változott és mindvégig maradt is. Ezt megteheti a bank? A panaszom elutasították, bár benyújtásakor még nem volt birtokomban a részletes elszámolás, nem mintha értelmezni tudnám…. segítsen valaki, hogy mit tegyek?

 12. Zsoka51

  A Pénzügyi Békéltető Testülethez fordultam, mert a bank figyelmen kívül hagyta a végtörlesztkéskor visszafizetett összeget.
  2007.04.05-én 5 millió forintot vettem (szabad felhasználású hitel, devizakölcsön)
  2011.március 10. végtörlesztettem 5.602.460 Ft.
  Ezt az összeget a Bank az elszámámoláskor figyelmen kívül hagyta…
  Nem kedvezményesen történt a végtörlesztés!!
  Miért hagyta figyelmen kívül a végtörlesztéskor megfizetett összeget, hiszen ebben az esetben is ugyanúgy tisztességtelenül járt el!
  Segítséget kérek jogos-e a követelésem…

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi lakáshitelt vehetek fel 2018 októberétől?

2018. 09. 19.

Az MNB megváltoztatta a lakáshitelekre vonatkozó szabályozást. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a jelenlegi kamatok mellett, különböző havi jövedelmeknél mekkora lakáshitelt lehet felvenni októbertől. Mi változik? Korábban lakáshitel felvétele esetén az...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Blogajánló

 • alapblog

  Brexit rémálmok

  „Ez a bürokratikus rémálom el fog múlni, itt élek évek, évtizedek óta, nem hiszem, hogy kitoloncolnak a Brexit után” – így gondolkodik sok, Dél-Spanyolországban élő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.