Betöltés

Tényleg hibás lehet a devizahiteles elszámolás?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-02

A banki elszámolással kapcsolatos levelek jelentős részét megkapták már az adósok, amelyből új törlesztőrészletükről, és a visszatérítés összegéről tájékozódhattak. A tapasztalatok alapján nem felhőtlen az öröm, sokan arra panaszkodnak, hogy minden bizonnyal hibásak a számítások, túl kevés összeget kaptak vissza, illetve még mindig többel tartoznak, mint amennyit felvettek. Valóban előfordulhat, hogy rosszul kalkuláltak? Kivel ellenőriztethetjük a számok helyességét, és hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy tényleg ennyi az annyi? Mit tehetünk annak érdekében, hogy biztosan a legkedvezőbb feltételek szerint fizessük tovább hitelünket?

Most komolyan, ez lenne a kedvezőbb törlesztőrészlet???

Sokszor elhangzott a banki elszámoltatás kapcsán, hogy az adósok törlesztőrészlete 25%-kal is csökkenhet a visszatérítés következtében. Nem győzzük azonban hangsúlyozni, hogy két azonos időpontban, azonos összegben, azonos futamidőre felvett hitel esetén is jelentős lehet a különbség a végeredményt illetően. Hogy miért? Azért, mert a visszatérítés jelentős hányada az egyoldalú kamatemelésből adódik, amely nemhogy bankonként térhet el, de még azonos bank különböző hiteltípusai esetén is különböző számok adódnak. Ezen kívül az árfolyamrés összegéből adódó visszatérítés is változó attól függően, mely banknál törlesztettük hitelünket, vagy éppen milyen napra esett a törlesztőrészlet fizetése.

Biztos nincs ennél kedvezőbb hitel?

Egyáltalán nem biztos. Ha biztosra szeretnél menni, elsősorban nem a banki számítások helyességében kell kételkedned. Az elszámolások képletét a Magyar Nemzeti Bank által kiadott rendeletben szabályozták, amelytől a bankok nem térhetnek el. Az elszámolás helyességét az MNB folyamatosan ellenőrzi és ezidáig mindent rendben találtak.

A legfontosabb amit tehetsz a forintosított hiteled kapcsán, hogy az elszámoló levél kézhezvételét követően tájékozódsz, van-e kedvezőbb hitel, amellyel kiválthatod, hiszen így még alacsonyabb törlesztőrészletre tehetsz szert. Van olyan ajánlat is, amely azon túl, hogy alacsonyabb kamatot kínál, a hitelkiváltást követően plusz 100 000 forintot jóváír a számládon. Ehhez is készítettünk egy kalkulátort, amellyel ellenőrizheted, érdemes-e váltanod.

Sokaknak csak a hitelkiváltás segíthet!

Még mindig többel tartozol a banknak, mint amennyit anno felvettél? Nem vagy egyedül a problémáddal. A jelentős árfolyamgyengülést ugyanis csak részben ellensúlyozza a visszatérítés összege. Egy átlagosnak tekinthető deviza alapú hitel esetén az elszámolás utáni tartozás az eredeti hitelösszeg körül alakul.

Akiknek még ezek után is biztosan emelkedni fog a törlesztőrészlete!

Az árfolyamgátasok, valamint a megtakarítással kombinált hitelek (életbiztosítással vagy lakástakarékkal egybekötött kölcsönök) adósai elkönyvelhetik, hogy a jövőben ismét magasabb havi részlettel kell majd megküzdeniük. Előbbiek rögzített árfolyamon kiszámított törlesztőrészlete a forintosítás után is maximum az árfolyamgát időszakának végéig – összesen 5 évig – tart. Utóbbiak sok esetben drasztikus emelkedésre számíthatnak, hiszen a lakástakarék, vagy életbiztosítás lejártáig a hitel tőkéje nem csökken. A hitelhez kötött megtakarítás forintban gyűlt, míg a hitel devizában volt nyilvántartva. A legszerencsétlenebb esetekben a forintban kifejezett aktuális hiteltartozás másfélszerese is lehet a kezdetinek, amibe az eredetileg kikalkulált megtakarítás betörlesztése olyan, mint halottnak a csók.

Oké, hogy kiválthatom a hitelemet, de valaki igazán leellenőrizhetné a banki számításokat!

Felesleges. Egyrészt azért, mert ahogyan fentebb is írtuk, az MNB előírásainak megfelelően zajlik a bankok elszámoltatása, amelyet a felügyeleti szerv nyilatkozata is alátámaszt. Másrészt a képlet bonyolultsága miatt nem érdemes magánakcióba kezdeni, vagy harmadik személyhez fordulni segítségért, pláne nem azon gondolkodni, hogy mi magunk hogyan számolhatnánk utána. Ha nem tudjuk értelmezni a számításokat, az MNB mind telefonos, mind személyes ügyfélszolgálatán is érdeklődhetünk, illetve kikérhetjük bankunktól az elszámolás részletes levezetését is.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.