Tényleg lehet többször is igényelni a Babaváró hitelt?

Tényleg lehet többször is igényelni a Babaváró hitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-02 Frissítve: 2022-08-03
 

Ahogy emelkednek a hitelkamatok, úgy lesz mind jelentősebb a Babaváró hitellel elérhető pénzügyi előny, hiszen a konstrukció az első öt évben mindenképpen kamatmentes, a születendő gyerekek számától függően pedig akár a futamidő végéig az is maradhat, valamint elengedhetik a tartozás egy részét vagy egészét. Jól meg kell azonban fontolni az igénylést, mert erre a pároknak egyetlen alkalommal van csak lehetőségük! De tényleg egyszer lehet csak igényelni? Nem teljesen!

A Babaváró hitel remek lehetőség a családalapítás és a saját otthon megvásárlása előtt álló fiatal házaspároknak, hiszen ezen kívül nincs másik kölcsön, ami után ne kellene kamatot fizetni. A kamatmentesség az első öt évben automatikus, ha pedig ezen idő alatt legalább egy gyereke születik a párnak – vagy örökbefogadnak -, akkor a futamidő végéig az is marad. Ráadásul az első gyermek megszületését követően – pontosabban annak 12 hetes magzati korától – három évre felfüggeszthető a törlesztés, ami a kamatmentesség miatt nem jár semmiféle plusz költséggel. A második gyerek megszületésekor a törlesztési moratórium újraindul, valamint elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, míg a harmadik baba eljövetele egyben az adósság teljes elengedését jelenti.

A Babavárónak számos személyi és egyéb feltétele van (például csak házasok igényelhetik, a pár hölgy tagja igényléskor nem töltheti be a 41. életévét, a pár mindkét tagjának rendelkeznie kell magyarországi lapcímmel, legalább egyiküknek legalább 3 év folyamatos TB jogviszonyt kell igazolnia), de fontos kikötés az is, hogy egyetlen alkalommal lehet csak élni a lehetőséggel. Ám van ebben egy csavar, ami még jól jöhet!

Hirdetés

Hirdetés

Válás után újraindulhat a Babaváró

Ha egy pár felveszi a Babavárót, gyerekük születik, majd elválnak, akkor bizony a hitel a továbbiakban piaci kamatozású lesz, azaz lényegesen magasabb havi törlesztővel számolhatnak. Ők a későbbiekben nem igényelhetnek már Babavárót, akkor sem, ha új családot alapítanának, sőt, az sem segít, ha a korábbi Babavárót teljes egészében visszafizetik még idő előtt. (Viszont az addig igénybe vett kamattámogatást és kedvezményeket legalább nem kell visszafizetniük.)

Amennyiben a Babaváró hitelt felvevő párnak az igénylést követő öt évben nem született még gyereke, akkor azon túl, hogy a válás miatt piaci kamatú lesz a hitel, az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetniük, mégpedig egy összegben. Komoly pénzügyi pofon ez, viszont ebben az esetben nem feltétlenül vész el a Babaváró, ugyanis, ha a pár egyik tagja újra házasodik, akkor a gyerekvállalásra rendelkezésre álló 5 év újraindul, vagyis a hitel ezen idő alatt továbbra is kamatmentes lesz, a második és a harmadik gyereknél pedig elengedik a tartozás egy részét, illetve egészét.

Igényelni több banktól is lehet!

Sokan azt hiszik, hogy ha egy bankhoz beadták már a kérelmüket, akkor másiknál nem próbálkozhatnak újra. Ez azonban nincs így, ugyanis a Bankmonitor szakértői szerint gyakori, hogy míg az egyik pénzintézet elutasítja a pár hiteligénylését, egy másiknál sikeresen próbálkozhatnak. Mégpedig azért, mert a bankoknak számos egyedi hitelbírálati feltétele van, például valahol már 18 éves kortól hiteleznek, míg másutt 23 év az alsó határ, de a minimálisan elvárt jövedelem nagysága sem azonos: valahol 100 ezer Ft, másutt az aktuális minimálbér, de olyan is akad, ahol még ennél is magasabb.

Jó tudni
Éppen ezért nem kell kétségbe esni egy elutasítást követően, inkább célszerű hitelszakértő segítségét kérni, aki ismeri a bankok egyedi feltételeit, így meg tudja mondani, hogy hol lehet érdemes még próbálkozni.

A kedvezmények miatt érdemes lehet új banknál igényelni

A Babaváró hitel – köszönhetően az állam által nyújtott kamattámogatásnak – remek üzlet a bankok számára is, ezért komolyan versenyeznek a fiatal párok kegyeiért. Ennek egyik jele, hogy közülük sokan 70-150 ezer Ft-is egyszeri visszatérítést adnak számukra. A legtöbb ilyen akciót hirdető bank azonban kiköti, hogy kizárólag azok jogosutak a visszatérítésre, akiknek az akció indulásakor nincs még benyújtott Babaváró igénylésük az adott banknál. Ha valaki így jár, vagyis kiderül, hogy pont az akciót megelőzően adta be az igénylését, akkor érdemes lehet emiatt akár más bankot választania, hiszen ott „újnak” számít majd, így megkaphatja az „ajándék” összeget.

Ez történik az özvegyekkel

Amennyiben a házaspár egyik tagja a folyósítást követő 5 éven belül meghal, akkor a kölcsön nem alakul át piaci hitellé, a kamatmentesség megmarad, természetesen a korábban igénybe vett kamatkedvezményt sem kell visszafizetni. Ha az 5 éves időszakon belül az özvegy újraházasodik, akkor a gyermekvállalási időszak is újraindul, így a Babaváró összes kedvezményét kihasználhatják.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés