Ténylegesen 0,3 százalékkal emelkedett az irányadó kamat a héten

Ténylegesen 0,3 százalékkal emelkedett az irányadó kamat a héten
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-27
 

Az MNB 2022.01.27-én megemelte egyhetes betétjének kamatát 0,3 százalékponttal, ezzel az irányadó kamatláb a mai naptól 4,3%. A héten az alapkamatot 0,5 százalékponttal  növelte a jegybank, az egyhetes betéti kamat ennél kisebb mértékű emelése várható volt: a jegybanknak ugyanis célja, hogy az alapkamatot felzárkóztassa az egyhetes betéti kamathoz. Ennek a lépésnek nincs komoly hatása jelenleg a hitelpiacra, ez azonban nem azt jelenti, hogy az új kölcsönök kamata nem fog tovább emelkedni.

A jegybank a mai napon egyhetes betétjének kamatát 0,3 százalékponttal megemelte, ezzel a lépéssel gyakorlatilag az irányadó kamatláb a mai naptól 4,3%. A keddi kamatdöntéssel az alapkamat emelkedett 2,9 százalékra, ami 0,5 százalékpontos növekedésnek felelt meg.

Az MNB tervei szerint fél év alatt az alapkamat értéke utoléri az egyhetes betéti kamatszintet. Ennek megfelelően nem okozott meglepetést az, hogy az irányadó kamatszint emelkedése elmaradt az alapkamat növekedésétől. A jegybank várhatóan csak havonta fog hozzányúlni a jövőben az egyhetes betét kamatához is, vagyis február végéig a 4,3 százalék lesz az irányadó kamatszint a hazai piacon. (Az MNB természetesen módosítani fogja az egyhetes betét kamatot hónapon belül is, amennyiben a piaci környezet azt indokolja.)

Hirdetés

Hirdetés

A rövid futamidejű pénzpiaci hozamok (például a BUBOR) gyorsan reagáltak a lépésre

A rövid futamidejű pénzpiaci hozamok gyorsan lekövették az MNB lépését. A BUBOR mutató értéke – azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamat mellett adnának kölcsönt egymásnak rövid futamidőre – a hét eleje óta 0,11-0,3 százalékponttal emelkedett.

A BUBOR mutató értékének alakulása 2021-től napjainkig

Hosszabb időtávot tekintve a hatás még jelentősebb 2021 elejétől, nagyságrendileg egy év alatt a mutató értéke 3,71-4,02 százalékpontot emelkedett.

Milyen hatása lesz a változásnak a meglévő hitelekre?

Az irányadó kamatok a BUBOR mutató értékébe gyorsan beépülnek, márpedig ez a mutató az alapja mintegy 500 ezer változó kamatozású lakáshitelnek. Ez azt jelenti, hogy ezen kölcsönök kamatába kamatfordulókor a BUBOR értékének módosulása egyből beépül. Az érintett lakáshitelek kamata akár éven belül is módosulhat, ezért hatása gyorsan begyűrűzik. (A kérdéses kölcsönök árazása szempontjából egyébként a 2022.01.28-án érvényes BUBOR értéke lenne az irányadó.)

Legalábbis gyorsan begyűrűzhetne, ugyanis a kamatstop bevezetésével az érintett referenciakamathoz kötött lakáshitelek esetében kamatplafont vezettek be. Az aktuálisan átárazódó hitelek kamatának meghatározásakor ugyanis a 2021. október 27-én érvényes BUBOR lesz az irányadó. Ez azt jelenti, hogy a BUBOR tavaly október vége óta végbement emelkedése nem jelenik meg a kölcsönök kamatában, vagyis a mostani jegybanki döntésnek nem lesz átmenetileg hatása a hitelek törlesztőrészletére.

Fontos kihangsúlyozni, hogy átmenetileg, ugyanis a kamatstop 2022. január elejétől 2022. június végéig tart, azt követően a kölcsönök kamata az aktuális piaci viszonyoknak megfelelően megemelkedhet. Ez a rendelkezés jelen állás szerint 2,38-2,46 százalékkal mérsékli a kölcsönök kamatát. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az érintett hitelek kamata nem emelkedhet kamatfordulókor: számos hitel kamata még a kamatstopnál kisebb BUBOR alapján lett meghatározva, ezen kölcsönök kamata növekedni fog, az emelkedés azonban kisebb lesz, mint amelyet a piaci környezet indokolna.

A hosszú kamatperiódusú és fix kamatozású kölcsönökre a jelenlegi lépésnek egyelőre nincs érdemi hatása. Ezen kölcsönöknek ugyanis csak elenyésző részénél lesz az elkövetkező időszakban kamatforduló, ráadásul a hosszú pénzpiaci hozamokba – BIRS, állampapír hozamok – még nem épült be az irányadó kamatszint emelése.

Mi történik az új kölcsönökkel?

Az új hiteleknek csak elenyésző része változó kamatozású – lakáshitelek esetében nem éri el az 1 százalékot -, éppen ezért a BUBOR növekedésének hatása a hiteligénylők számára kevésbé lesz érdekes. Számukra sokkal fontosabb a hosszú futamidejű bankközi, pénzpiaci hozamok – ilyen például a BIRS mutató – alakulása. Ezek ugyanis jelentősen befolyásolják a bankok hitelnyújtásának költségét, hiszen végső soron a bank is a pénzpiacról szerzi be a hitelekhez szükséges összeget. Az emelkedő hozamok a bankok oldalán költségként jelennének meg, ami az új hitelek kamatemeléséhez, drágulásához vezethet.

Jó hír, hogy a hosszú futamidejű pénzpiaci hozamokba az irányadó kamatláb változása lassabban épül be. Vagyis kifejezetten a jegybank mai lépése miatt nem fog egy hét múlva minden bank kamatot emelni. Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy az eddigi hozamemelkedéseket sem követték le a bankok teljes egészében, vagyis a fokozatos, többlépcsős kamatemelés tovább fog folytatódni a lakáshiteleknél.

Emellett pedig a személyi kölcsönöknél megindult kamatemelést is hasonló lépések követhetik.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés