Betöltés

Tied a legjobb önkéntes nyugdíjpénztári hozam? Így derítsd ki!

szerző: Bankmonitor
2017-09-18

„Szeretném megnézni, hogy az önkéntes pénztáram milyen hozamot hozott és hogy ez jónak vagy rossznak számít-e. Hol tehetem ezt meg? Mit érdemes nézni a sok információ közül?” A Bankmonitor egyik érdeklőjétől érkezett a kérdés, és a szakértőnk most meg is adja a választ.

Nagyon örülünk a kérdésnek, mert jó az irány a nyugdíjra takarékoskodó kérdezőnél. Nem csak, hogy aktívan félretesz, hanem kellő tudatossággal kíséri is a befektetése alakulását, és szeretne értesülni a lényeges történésekről is azzal kapcsolatban. Az is felmerül nála, hogy nem szimplán az a lényeg, hogy mekkora hozamot ér el, hanem ez más lehetőségekhez viszonyítva milyennek is számít.

Ha a pénztárak hozamáról szeretnél érdeklődni, ezt többféleképpen is megteheted, azonban kiindulásként le kell tisztáznod, hogy milyen önkéntes nyugdíjpénztári portfólióval rendelkezel. Ebből a legtöbb pénztárnál 3 féle létezik, mégpedig a klasszikus, kiegyensúlyozott és a növekedési. Ez azért fontos, mert a portfólió határozza meg, hogy a pénztár milyen befektetésekbe teszi a pénzünk (pénzpiaci eszközök, kötvények, részvények aránya), így ettől függ az elérhető hozam is.

A leggyorsabb módszer, hogy megtudd milyen hozamot értek el az egyes pénztárak, ha a jegybank weboldalát látogatod meg. Itt az egyes pénztárak elszámoló egységes nyilvántartását követheted nyomon, amit gyakorlatilag napi árfolyamként kezelhetsz akárcsak egy befektetési alapnál. Ebből könnyen kiszámolhatod, hogy egy adott időszakban mekkora volt a hozam. Egyszerűen megnézed, hogy milyen árfolyam mellett vásároltál, valamint hogy aktuálisan hol áll a portfólió. A befektetésed és az árfolyam szorzata pedig megadja a választ.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy a pénztárad az előző évben illetve hosszabb időre visszatekintve milyen teljesítményt mutattak fel, akkor a jegybank éves kiadványa lesz segítségedre. Itt alapos információkat kapsz a hozamokról, ráadásul könnyen össze lehet hasonlítani az egyes önkéntes pénztárakat saját számolás nélkül. Összevetni a pénztárakat pedig mindig úgy érdemes, hogy az azonos portfóliókat és a nettó (költségek levonása utáni) hozamot figyeled. Az éves hozam mellett nagy hangsúlyt fektess arra, hogy 10-15 év alatt mire volt képes a pénztár. Az egyetlen hátrány, hogy viszonylag mindig késve, csak a következő év tavasza környékén teszi közzé a jegybank az adatokat.

A fenti két hozamszámításnak a legfőbb hiányossága, hogy csak abban az esetben mutatja a tényleges hozamot, ha az év elején fizeted be az adott évre szánt összeget. Gondolj bele, ha havi szinten teljesíted a befizetéseket, akkor minden hónapra különböző hozam vonatkozik, hiszen eltér a viszonyítási időpont. Még a napok is számítanak, így annak is jelentősége van, mikor érkezik a befizetés, hiszen 2 munkanap, amíg a pénztár számlájára megérkezik, majd a sajátunkra elkönyvelődik.

Ugyanakkor a pénztár minden év elején egy kimutatást is küld, amiből a legfontosabb információk kiderülnek (mikor történtek a befizetések, költséglevonások, egyenlegünk nagysága). Ezt érdemes áttanulmányozni alaposan, hiszen ez a legjobb módja, ha a befektetésed eredményességét vizsgálnád meg.

Összességében a tudatosság a legfontosabb az önkéntes nyugdíjpénztár kapcsán is, mint bármilyen befektetésnél. Ne felejtsd el, hogy a vonzóbb 1 éves teljesítmények miatt nem érdemes pénztárat váltani, mindig a hosszú távú hozamokra alapozd a döntésed. Megéri annak is utánajárni, hogy pontosan mibe fektet a portfólió, ezt könnyen megteheted az adott pénztár honlapján szereplő információk alapján. Előfordulhat, hogy becsúszik egy-két gyengébb év is. Ekkor se ess kétségbe, nézd meg a pénztár éves beszámolóját, jelentéseit, amiből kiderül, hogy mi okozta a gyengélkedést (például a részvénykitettség nőtt meg, egy tőzsdei visszaesés előtt).

 

1 Hozzászólás

 1. Csilla

  Kedves Bankmonitor Szakérto,

  9 évig ANgliaban eltunk a férjemmel és magánnyugdijpenztárba gyult a nyugdíjra félretett penzunk.
  Visszakoltoztunk MO-ra és a kérdésem, hogy van -e olyan biztosító akihez áthozhatjuk az onkentes magánnyugdíjpénztárba gyult pénzt? Nem szeretnénk további befizetéseket tenni rá csak a meglévo nyugdijat szeretnénk áthozni.

  Elore is koszonom a valaszát.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

2018. 08. 24.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...

befektetés

Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok

2018. 08. 17.

Ami a befektetéseket illeti, fordulatos 10 év áll mögöttünk. 2008-ban kezdődött a válság, majd egy hatalmas emelkedés következett. Épp ideje megvizsgálnunk, hogy a magyar befektetési alapok hogyan teljesítettek ebben a...

Hogyan teljesítettek az ingatlanalapok a száguldó piacon?

2018. 08. 03.

A lakáspiacon hatalmas árnövekedés volt az elmúlt években. Az emberek kevés információval a birtokukban, elkezdték venni az ingatlanbefektetési jegyeket, mit sem sejtve arról, hogy ezek többségében nem lakóingatlanok, hanem kereskedelmi...

A szakértők nyugdíjmegoldása: nyugdíj-előtakarékossági számla

2018. 07. 20.

Egy értékpapírszámla, amihez 20%-os adójóváírás tartozik. Ráadásul bizonyos körülmények között az állam ingyenesé teszi a rajta történő befektetések vásárlását, de még a számlavezetési díját is maximalizálja. Ez a nyugdíj-előtakarékossági számla...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.