Betöltés

Több 10 ezer forintot spórolhatunk évente, ha kicsit máshogy használjuk a bankszámlánkat

szerző: Argyelán József
2019-09-23

Vannak már ingyenes bankszámlák a piacon, ennek ellenére a többség több ezer forintot fizet havonta a bankolásért. Nagyon fontos tehát a jó választás, de legalább ennyire számít, hogy megvizsgáljuk saját számlahasználati szokásainkat is. Ugyanis már kis változtatásokkal jelentős megtakarítást érhetünk el.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Bankszámlát választani nem egyszerű feladat, nem elég ugyanis a havi díjjal kalkulálni, a számlahasználatnak és kapcsolódó szolgáltatásoknak is költsége van. Ráadásul ezeknek a díjaknak a mértéke nagyban függ attól, hogy pontosan hogyan is használjuk a folyószámlánkat. Ebben a helyzetben segítségünkre lehet a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátora, ami a saját bankolási szokásaink alapján mutatja meg a számunkra legkedvezőbb ajánlatot.

CIB ECO – az ingyenes lakossági bankszámla

Ha egy átlagbérrel rendelkező számára keresünk számlát, akkor találhatunk az első két évben teljesen ingyenes lehetőséget is, ez a CIB ECO bankszámla. A konstrukció az első két évben több ezer forinttal olcsóbb, mint az utána következő legjobb ajánlatok.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen számlahasználati szokásokból indultunk ki, mit tekintettünk átlagosnak:

 • havi jóváírás 242 600 forint (KSH adatai alapján a június havi nettó átlagbér)
 • havi 1 darab 20 ezer forintos netbankos átutalás
 • havi 4 darab csoportos beszedési megbízás, összesen 40 ezer forint összegben
 • havi 30 darab bankkártyás vásárlás, összesen 90 ezer forint összegben
 • havi 2 darab készpénzfelvétel saját bankos ATM-ből, összesen 60 ezer forint összegben
 • a jogszabályi havi 2 darab díjmenetes készpénzfelvétel erre a számlára lett beállítva
 • SMS értesítés nincs beállítva

Sokan másképp használják a bankszámlájukat, emiatt érdemes azt is megnézni mi szükséges ahhoz, hogy díjmentes legyen számunkra a CIB ECO bankszáma.

Ehhez legalább havi 100 ezer forint jóváírás szükséges és nem lehet számlánk a CIB banknál az ECO számla megnyitása előtt. A bankfiókban se készpénzfelvételt se más tranzakciót nem indítunk, készpénzt havi két alkalommal vehetünk fel maximum 150 ezer forint összegben bármilyen magyarországi ATM-ből, vagy egy alkalommal összeghatár nélkül egy CIB automatából. A biztonsági értesítéseket SMS helyett mobil applikáción keresztül kérjük.

Számlanyitási igényünket pedig a Bankmonitoron keresztül intézzük, ugyanis csak a Bankmonitor ügyfeleinek érhető el ez a lehetőség!

Ebből már kiderülhetett, hogy nem elvárás a magas jövedelem, egy átlagnyugdíjjal rendelkező – a KSH adatai alapján ez 2019 márciusában havi 134 900 forint volt -, vagy egy minimálbérnél kicsivel többet kereső magánszemélynek is megfelelő lehet ez a számla.

Ugyanakkor lehetnek olyan feltételek, melyeknek jelenleg nem biztos, hogy megfelelünk. Érdemes emiatt jelenlegi szokásainkat is felülvizsgálnunk. Elképzelhető, hogy kis változtatással több ezer forintot spórolhatunk havonta – ez igaz lehet akkor is, ha más számlacsomaggal rendelkezünk.

Hogyan befolyásolhatják számlahasználati szokásaink a költségeket?

Vizsgáljuk meg, hogy amennyiben a fentiektől eltérően használjuk számlánkat, akkor az mennyivel növelheti meg a költségeink.

Talán a legfontosabb, hogy állíttassuk be a jogszabály alapján járó 2 ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget a megfelelő bankszámlánkhoz. Ezzel havi szinten közel ezer forintot nyerhetünk.

Sokunkkal előfordult már hogy nem volt elég a két készpénzfelvétel az adott hónapban. Ha ez nem eseti dolog, akkor érdemes átgondolnunk, hogy min kellene változtatnunk, mert egy további készpénzfelvétel is közel ezer forintba kerül havonta.

Igyekezzünk mindent a netbankunkon keresztül intézni: már havi egy telefonbankon, vagy bankfiókban indított átutalás is jelentős költségnövekedést eredményezhet. Az is emeli a számladíjunkat, ha ragaszkodunk az SMS értesítésekhez.

Egy-egy szokás megváltoztatásával is jelentős megtakarítás érhető el, de ha többet is meg tudnánk változtatni, akkor akár 50 ezer forintot is megtakaríthatunk két év alatt. A Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorával azt is megvizsgáltuk, hogy jelenlegi szokásaink csekély módosításával melyik bankszámla lenne számunkra a megfelelő, sőt azt is, hogy jelenlegi számlánk költségei hogyan alakulnának.

Ha egyes szokásokon nem tudunk változtatni, akkor ennek megfelelő számlát keressünk!

Nyilván van, aki nem szeretne, vagy nem tud változtatni. Nem mindenkinek van lehetősége használni az internetet. Sokan nagyobb biztonságban érzik magukat, ha SMS értesítést kapnak, vagy ha kis összeget vesznek ki egyszerre – emiatt előfordulhat, hogy többször kell – egy bankautomatából. Ők is megtalálhatják a Bankmonitor bankszámla keresőjével a számukra legjobb ajánlatot.

Bankszámla kalkulátor

Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Bankkártya vagy készpénz, melyik éri meg jobban?

2019. 11. 22.

A lakossági készpénzállomány egyre magasabb Magyarországon. Ez nagyrészt köszönhető a jelenlegi alacsony hozamoknak, hiszen kevés olyan megtakarítás van jelenleg, ami miatt érdemes lehet pénzünk egy bankban tartani. Ráadásul egy bankszámla...

Blogajánló

 • alapblog

  Holdkelte után

  A Hold ugyan közvetlenül nincs a képen, a fénye azonban ott van. Nem sokkal vagyunk holdkelte után, még sárgás színű égi kísérőnk, és ezért nem... The post Holdkelte után appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.