Betöltés
loading

Több 10 ezer forintot spórolhatunk évente, ha kicsit máshogy használjuk a bankszámlánkat

Vannak már ingyenes bankszámlák a piacon, ennek ellenére a többség több ezer forintot fizet havonta a bankolásért. Nagyon fontos tehát a jó választás, de legalább ennyire számít, hogy megvizsgáljuk saját számlahasználati szokásainkat is. Ugyanis már kis változtatásokkal jelentős megtakarítást érhetünk el.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Bankszámlát választani nem egyszerű feladat, nem elég ugyanis a havi díjjal kalkulálni, a számlahasználatnak és kapcsolódó szolgáltatásoknak is költsége van. Ráadásul ezeknek a díjaknak a mértéke nagyban függ attól, hogy pontosan hogyan is használjuk a folyószámlánkat. Ebben a helyzetben segítségünkre lehet a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátora, ami a saját bankolási szokásaink alapján mutatja meg a számunkra legkedvezőbb ajánlatot.

CIB ECO – az ingyenes lakossági bankszámla

Ha egy átlagbérrel rendelkező számára keresünk számlát, akkor találhatunk az első két évben teljesen ingyenes lehetőséget is, ez a CIB ECO bankszámla. A konstrukció az első két évben több ezer forinttal olcsóbb, mint az utána következő legjobb ajánlatok.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen számlahasználati szokásokból indultunk ki, mit tekintettünk átlagosnak:

  • havi jóváírás 242 600 forint (KSH adatai alapján a június havi nettó átlagbér)
  • havi 1 darab 20 ezer forintos netbankos átutalás
  • havi 4 darab csoportos beszedési megbízás, összesen 40 ezer forint összegben
  • havi 30 darab bankkártyás vásárlás, összesen 90 ezer forint összegben
  • havi 2 darab készpénzfelvétel saját bankos ATM-ből, összesen 60 ezer forint összegben
  • a jogszabályi havi 2 darab díjmenetes készpénzfelvétel erre a számlára lett beállítva
  • SMS értesítés nincs beállítva

Sokan másképp használják a bankszámlájukat, emiatt érdemes azt is megnézni mi szükséges ahhoz, hogy díjmentes legyen számunkra a CIB ECO bankszáma.

Ehhez legalább havi 100 ezer forint jóváírás szükséges és nem lehet számlánk a CIB banknál az ECO számla megnyitása előtt. A bankfiókban se készpénzfelvételt se más tranzakciót nem indítunk, készpénzt havi két alkalommal vehetünk fel maximum 150 ezer forint összegben bármilyen magyarországi ATM-ből, vagy egy alkalommal összeghatár nélkül egy CIB automatából. A biztonsági értesítéseket SMS helyett mobil applikáción keresztül kérjük.

Számlanyitási igényünket pedig a Bankmonitoron keresztül intézzük, ugyanis csak a Bankmonitor ügyfeleinek érhető el ez a lehetőség!

Ebből már kiderülhetett, hogy nem elvárás a magas jövedelem, egy átlagnyugdíjjal rendelkező – a KSH adatai alapján ez 2019 márciusában havi 134 900 forint volt -, vagy egy minimálbérnél kicsivel többet kereső magánszemélynek is megfelelő lehet ez a számla.

Ugyanakkor lehetnek olyan feltételek, melyeknek jelenleg nem biztos, hogy megfelelünk. Érdemes emiatt jelenlegi szokásainkat is felülvizsgálnunk. Elképzelhető, hogy kis változtatással több ezer forintot spórolhatunk havonta – ez igaz lehet akkor is, ha más számlacsomaggal rendelkezünk.

Hogyan befolyásolhatják számlahasználati szokásaink a költségeket?

Vizsgáljuk meg, hogy amennyiben a fentiektől eltérően használjuk számlánkat, akkor az mennyivel növelheti meg a költségeink.

Talán a legfontosabb, hogy állíttassuk be a jogszabály alapján járó 2 ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget a megfelelő bankszámlánkhoz. Ezzel havi szinten közel ezer forintot nyerhetünk.

Sokunkkal előfordult már hogy nem volt elég a két készpénzfelvétel az adott hónapban. Ha ez nem eseti dolog, akkor érdemes átgondolnunk, hogy min kellene változtatnunk, mert egy további készpénzfelvétel is közel ezer forintba kerül havonta.

Igyekezzünk mindent a netbankunkon keresztül intézni: már havi egy telefonbankon, vagy bankfiókban indított átutalás is jelentős költségnövekedést eredményezhet. Az is emeli a számladíjunkat, ha ragaszkodunk az SMS értesítésekhez.

Egy-egy szokás megváltoztatásával is jelentős megtakarítás érhető el, de ha többet is meg tudnánk változtatni, akkor akár 50 ezer forintot is megtakaríthatunk két év alatt. A Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorával azt is megvizsgáltuk, hogy jelenlegi szokásaink csekély módosításával melyik bankszámla lenne számunkra a megfelelő, sőt azt is, hogy jelenlegi számlánk költségei hogyan alakulnának.

Ha egyes szokásokon nem tudunk változtatni, akkor ennek megfelelő számlát keressünk!

Nyilván van, aki nem szeretne, vagy nem tud változtatni. Nem mindenkinek van lehetősége használni az internetet. Sokan nagyobb biztonságban érzik magukat, ha SMS értesítést kapnak, vagy ha kis összeget vesznek ki egyszerre – emiatt előfordulhat, hogy többször kell – egy bankautomatából. Ők is megtalálhatják a Bankmonitor bankszámla keresőjével a számukra legjobb ajánlatot.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nem akarsz bankot váltani? Számlacsomagot még mindig cserélhetsz!

Rendszeresen hallani azt, hogy érdemes meghatározott időközönként átnézni a bankok bankszámla ajánlatait: számlánk lecserélésével, egy bankváltással ugyanis évente akár több tízezer forintot is nyerhetünk. Sokakban a legnagyobb ellenérzést a bankváltás...

Bankbetét körkép: ezek most a legmagasabb kamatok!

A bankbetétek manapság nem tartoznak a legelterjedtebb befektetési formák közé. Ebben a cikkben utánajártunk, hogy melyek most a piacon elérhető legjobb ajánlatok, és hogy tud-e infláció feletti hozamot elérni az,...

Hitelt szeretnénk? Akkor szükség van bankszámlára is

A legtöbb bank elvárja, hogy a hiteligénylőnek legyen aktív bankszámlája legalább 2-3 hónapja. Vagyis nem elég egy olyan számlacsomag, amelyen nem hajtunk végre semmilyen tranzakciót, a pénzintézetek jellemzően legalább egy...

Blogajánló
  • alapblog Szárnyaló billiók az S&P 500 indexben

    A minap kezembe került egy ábra, mely szerint az öt legnagyobb cég összesített súlya az S&P 500 indexben 22 százalék körüli. Ez magasabb érték, mint... The post Szárnyaló billiók az S&P 500 indexben appeared first on alapblog.