Betöltés
loading

Mit várnak tőlünk azért, hogy 2 évig ingyenes legyen egy bankszámla?

Imádják az emberek az ingyenes bankszámlát, amikor nincs se havi díj, se tranzakciós költség. Az egyik ilyen a CIB ECO bankszámla, ami ha a Bankmonitoron keresztül igénylik, 2 évig ingyenes. Vigyázat, a bankfiókban közvetlenül nem érhető el! Megnéztük, mik az ingyenesség feltételei, mit kell mindenképp teljesítened, illetve mi jelenthet mégis költséget.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A CIB ECO bankszámla, ha a Bankmonitoron keresztül igénylik, egy átlagos bankolási szokásokkal rendelkező ember számára ténylegesen ingyenes. Mégpedig 2 éven keresztül. Hogy mi lesz akkor, ha lejár a két esztendő? Azt javasoljuk, hogy akkor ismét nézz szét a piacon, és ha találsz jobb bankszámla ajánlatot, akkor válts arra. Mert azt tudnod kell, hogy a bankok éppen olyanok, mint a többi szolgáltató: kedvezményekkel csábítják magukhoz az új ügyfeleket.

De mennyit ér az ingyenesség? Érdemes ezzel egyáltalán foglalkozni, jelent ez akkora kiadást? A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora szerint nagyon is, ugyanis az ingyenes bankszámla után következő 5 legkedvezőbb díjú számla átlagos költsége 2 év alatt csaknem 10 ezer Ft. Ehhez havonta 2 db csoportos beszedési megbízást (30 ezer Ft értékben), 2 db állandó átutalási megbízást (40 ezer Ft értékben), 30 db bankkártyás fizetést (75 ezer Ft) és 1 db 100 ezer Ft értékű készpénzfelvételt állítottunk be saját automatából, valamint azt, hogy nem kérünk SMS értesítést. (Ha az 5 legdrágább számla átlagát vesszük, akkor 2 év alatt átlagosan 81 ezer Ft-ot spórolhatunk meg.)

De mit kell teljesítened az ingyenes bankszámláért cserébe?

1. Kezdjük az ingyenes CIB ECO számla egyik fontos feltételével: új ügyfélnek kell lenned, vagyis ha már van számlád a CIB-nél, akkor nem igényelheted. Van azonban megoldás: a család más tagja, akinek nincs még a banknál számlája, megigényelheti azt.

2. Az ingyenesség fontos feltétele az is, hogy a számlára havonta legalább 100 ezer Ft jóváírás érkezzen. Ennek nem kell jövedelemnek lennie, a lényeg az, hogy ennyi pénz érkezzen külső forrásból havonta számlára. Ez azonban nem teljesíthetetlen feltétel, hiszen a KSH szerint jelenleg 234 000 Ft a nettó átlagjövedelem Magyarországon.

3. Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy a tranzakciókról régimódi SMS üzeneteket kapj, akkor sajnos a CIB ECO bankszámla nem lesz ingyenes a számodra. A biztonság azonban nem csorbul, ugyanis egy mobilalkalmazáson keresztül továbbra is megkapod a visszajelzéseket. Ahhoz, hogy ez mindenhol működjön, mobilinternetre van csak szükséged, de ez sem megugorhatatlan manapság.

4. A készpénzfelvételt illetően is van megkötés: választhatsz, hogy havonta két alkalommal összesen maximum 150 000 Ft értékben vennél fel készpénzt bármilyen bankjegykiadó automatából, vagy havonta egyszer legfeljebb 400 000 Ft-ot veszel fel valamelyik CIB ATM-ből.

Ezekkel azért fontos tisztában lenned, mert ezen felül a készpénzfelvétel saját és más automatából egyaránt 772 Ft/tranzakció költséggel jár. De ha ügyes vagy, akkor az ingyenesség megmarad. Bár ez egyre ritkább, mindenképp meg kell említeni, hogy az ingyenesség nem vonatkozik a postán vagy banki pénztárban történő készpénzfelvételre sem, egy ilyen akció minimum 1266 Ft költséggel jár. De ha elvagy e nélkül, akkor a CIB ECO remek választás lehet.

5. Amennyiben a Bankmonitoron keresztül igényled a CIB ECO számlát, akkor az állandó fizetési megbízások beállítása is ingyenes, ám ha módosítanál ezeken, akkor annak már díja van. Ezért azt javasoljuk, hogy a megbízások beállítása előtt alaposan gondold át, mit szeretnél így fizetni, hiszen ezek nem olyan dolgok, amelyek túl gyakran változnak.

Egyébként pedig a számláidat ingyenesen kifizetheted belföldi forint átutalással a CIB Internet Bank, a CIB Házibank, a CIB Bank mobilalkalmazás vagy éppen a CIB Bank Online felületen keresztül. De említhetjük akár a Díjnet szolgáltatását is, ahol regisztrált bankkártyáddal egy gombnyomással kiegyenlítheted a legtöbb közüzemi számlát.

6. A CIB ECO bankszámla – Bankmonitoron keresztül történő igénylés esetén – két évig ingyenes, ám ha meggondolod magad, és hat hónapon belül felmondod a szerződést, akkor annak 3500 Ft-os egyszeri díja van. Ezért gondold át előre, hogy szükséged van-e a számlára, még legalább fél éven keresztül. Ám ezt követően már díjmentesen kiszállhatsz belőle.

Ha Te magad megnéznéd, hogy a bankolási szokásaidhoz melyik bankszámla passzol leginkább, akkor számolj a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nem akarsz bankot váltani? Számlacsomagot még mindig cserélhetsz!

Rendszeresen hallani azt, hogy érdemes meghatározott időközönként átnézni a bankok bankszámla ajánlatait: számlánk lecserélésével, egy bankváltással ugyanis évente akár több tízezer forintot is nyerhetünk. Sokakban a legnagyobb ellenérzést a bankváltás...

Bankbetét körkép: ezek most a legmagasabb kamatok!

A bankbetétek manapság nem tartoznak a legelterjedtebb befektetési formák közé. Ebben a cikkben utánajártunk, hogy melyek most a piacon elérhető legjobb ajánlatok, és hogy tud-e infláció feletti hozamot elérni az,...

Hitelt szeretnénk? Akkor szükség van bankszámlára is

A legtöbb bank elvárja, hogy a hiteligénylőnek legyen aktív bankszámlája legalább 2-3 hónapja. Vagyis nem elég egy olyan számlacsomag, amelyen nem hajtunk végre semmilyen tranzakciót, a pénzintézetek jellemzően legalább egy...

Blogajánló
  • alapblog Dollár vs euró

    (egyik se jobb a másiknál) Önmaga alatt vágja a fát mind Amerika, mind Európa, ha hagyja, hogy értelmetlen globális, részben öncélú spekulációs harc színterévé váljanak... The post Dollár vs euró appeared first on alapblog.