Betöltés

Mit várnak tőlünk azért, hogy 2 évig ingyenes legyen egy bankszámla?

szerző: Fülöp Norbert
2019-06-07

Imádják az emberek az ingyenes bankszámlát, amikor nincs se havi díj, se tranzakciós költség. Az egyik ilyen a CIB ECO bankszámla, ami ha a Bankmonitoron keresztül igénylik, 2 évig ingyenes. Vigyázat, a bankfiókban közvetlenül nem érhető el! Megnéztük, mik az ingyenesség feltételei, mit kell mindenképp teljesítened, illetve mi jelenthet mégis költséget.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A CIB ECO bankszámla, ha a Bankmonitoron keresztül igénylik, egy átlagos bankolási szokásokkal rendelkező ember számára ténylegesen ingyenes. Mégpedig 2 éven keresztül. Hogy mi lesz akkor, ha lejár a két esztendő? Azt javasoljuk, hogy akkor ismét nézz szét a piacon, és ha találsz jobb bankszámla ajánlatot, akkor válts arra. Mert azt tudnod kell, hogy a bankok éppen olyanok, mint a többi szolgáltató: kedvezményekkel csábítják magukhoz az új ügyfeleket.

De mennyit ér az ingyenesség? Érdemes ezzel egyáltalán foglalkozni, jelent ez akkora kiadást? A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora szerint nagyon is, ugyanis az ingyenes bankszámla után következő 5 legkedvezőbb díjú számla átlagos költsége 2 év alatt csaknem 10 ezer Ft. Ehhez havonta 2 db csoportos beszedési megbízást (30 ezer Ft értékben), 2 db állandó átutalási megbízást (40 ezer Ft értékben), 30 db bankkártyás fizetést (75 ezer Ft) és 1 db 100 ezer Ft értékű készpénzfelvételt állítottunk be saját automatából, valamint azt, hogy nem kérünk SMS értesítést. (Ha az 5 legdrágább számla átlagát vesszük, akkor 2 év alatt átlagosan 81 ezer Ft-ot spórolhatunk meg.)

De mit kell teljesítened az ingyenes bankszámláért cserébe?

1. Kezdjük az ingyenes CIB ECO számla egyik fontos feltételével: új ügyfélnek kell lenned, vagyis ha már van számlád a CIB-nél, akkor nem igényelheted. Van azonban megoldás: a család más tagja, akinek nincs még a banknál számlája, megigényelheti azt.

2. Az ingyenesség fontos feltétele az is, hogy a számlára havonta legalább 100 ezer Ft jóváírás érkezzen. Ennek nem kell jövedelemnek lennie, a lényeg az, hogy ennyi pénz érkezzen külső forrásból havonta számlára. Ez azonban nem teljesíthetetlen feltétel, hiszen a KSH szerint jelenleg 234 000 Ft a nettó átlagjövedelem Magyarországon.

3. Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy a tranzakciókról régimódi SMS üzeneteket kapj, akkor sajnos a CIB ECO bankszámla nem lesz ingyenes a számodra. A biztonság azonban nem csorbul, ugyanis egy mobilalkalmazáson keresztül továbbra is megkapod a visszajelzéseket. Ahhoz, hogy ez mindenhol működjön, mobilinternetre van csak szükséged, de ez sem megugorhatatlan manapság.

4. A készpénzfelvételt illetően is van megkötés: választhatsz, hogy havonta két alkalommal összesen maximum 150 000 Ft értékben vennél fel készpénzt bármilyen bankjegykiadó automatából, vagy havonta egyszer legfeljebb 400 000 Ft-ot veszel fel valamelyik CIB ATM-ből.

Ezekkel azért fontos tisztában lenned, mert ezen felül a készpénzfelvétel saját és más automatából egyaránt 772 Ft/tranzakció költséggel jár. De ha ügyes vagy, akkor az ingyenesség megmarad. Bár ez egyre ritkább, mindenképp meg kell említeni, hogy az ingyenesség nem vonatkozik a postán vagy banki pénztárban történő készpénzfelvételre sem, egy ilyen akció minimum 1266 Ft költséggel jár. De ha elvagy e nélkül, akkor a CIB ECO remek választás lehet.

5. Amennyiben a Bankmonitoron keresztül igényled a CIB ECO számlát, akkor az állandó fizetési megbízások beállítása is ingyenes, ám ha módosítanál ezeken, akkor annak már díja van. Ezért azt javasoljuk, hogy a megbízások beállítása előtt alaposan gondold át, mit szeretnél így fizetni, hiszen ezek nem olyan dolgok, amelyek túl gyakran változnak.

Egyébként pedig a számláidat ingyenesen kifizetheted belföldi forint átutalással a CIB Internet Bank, a CIB Házibank, a CIB Bank mobilalkalmazás vagy éppen a CIB Bank Online felületen keresztül. De említhetjük akár a Díjnet szolgáltatását is, ahol regisztrált bankkártyáddal egy gombnyomással kiegyenlítheted a legtöbb közüzemi számlát.

6. A CIB ECO bankszámla – Bankmonitoron keresztül történő igénylés esetén – két évig ingyenes, ám ha meggondolod magad, és hat hónapon belül felmondod a szerződést, akkor annak 3500 Ft-os egyszeri díja van. Ezért gondold át előre, hogy szükséged van-e a számlára, még legalább fél éven keresztül. Ám ezt követően már díjmentesen kiszállhatsz belőle.

Ha Te magad megnéznéd, hogy a bankolási szokásaidhoz melyik bankszámla passzol leginkább, akkor számolj a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával.

Bankszámla kalkulátor

Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy egyetemistának?

2019. 09. 16.

Sokan egyetemi tanulmányaik megkezdése előtt szembesülnek azzal, hogy szükségük lesz valamilyen bankszámlára. Ha másért nem is, hogy az ösztöndíjat vagy a diákhitelt megkaphassák. Nem mindegy azonban, melyik számlát választjuk, egy...

Nem úgy változik a bankkártyás fizetés, ahogy várható volt

2019. 09. 11.

12 hónappal elhalasztották a bankok számára az úgynevezett erős ügyfélhitelesítés bevezetését akkor, ha az EU-n belül vásárolnánk az interneten bankkártyás fizetéssel. De mit jelent ez a bankszámla-tulajdonosok, a bankkártyával fizetők...

Mik a bankszámla igénylés legfontosabb lépései?

2019. 09. 08.

A bankszámla mindennapi életünk meghatározó részévé vált, azonban közel sem mindegy, hogy végül melyik pénzintézet melyik terméke mellett döntünk. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy mire kell odafigyelni a bankszámla kiválasztásakor és mik...

Blogajánló

 • alapblog

  Kockázat nélkül lehetetlen nyerni

  Az első holdra szállás alkalmával néhány percben sűrűsödött össze 10 évnyi előkészület minden tapasztalata. Egy olyan összetett műveletsor volt, amire Neil Armstrong azt mondta, hogy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.