Betöltés

Több millió forintos megtakarítás exporthoz kapcsolódó hiteleken

szerző: Bankmonitor.hu
2014-09-16

Hogyan könnyítheted meg finanszírozási oldalon céged fejlődését, ha gépek, berendezések beszerzését, vagy telephely létesítését tervezed? Ma még meglepően kevesek számára ismert, hogy támogatott kamatozással érhetők el exportbővítést célzó hitelkonstrukciók azokban az esetekben is, ahol nem közvetlen exportról, hanem export orientált cégeknek történő beszállításról van szó. 100 millió Ft hitelösszegre vetítve megközelítően évente legalább 2 millió Ft-ot takaríthatnak meg a vállalatok ezen hitelkonstrukcióval.

A magyar export szektor, különösképpen a KKV-k versenyképességének erősítését célzó EXIM
Exportélénkítési Hitelprogramról (EHP) már korábban esett szó oldalunkon. Dióhéjban a programról: az EXIM kedvező, fix kamatozású forrást biztosít a részt vevő bankok (jelenleg 21 partner) számára, amelyből nem csak az exportra termelő vállalkozások, hanem azok beszállítói is finanszírozhatóak. Legutóbbi írásunkban az
export előfinanszírozási hiteleket vettük górcső alá, ma pedig a program keretében elérhető
exportcélú beruházási hitelt mutatjuk be részletesen.  
Ki kaphat a támogatott hitelből és milyen célra?   Bármelyik
közepes, illetve nagyvállalat, amely export, vagy exportcélú beszállítói tevékenységet végez legalább egy éve.   A hitelből olyan
belföldi kapacitásbővítő, kiegészítő-, korszerűsítő beruházás (elsődlegesen gépek, termelőeszközök, berendezések beszerzése, ingatlan vásárlás, új ingatlan építés, felújítás) finanszírozható, amelynek eredményeként kimutatható az exportárbevétel növekedése. További kritérium, hogy a hitel teljes futamideje alatt legalább a finanszírozás mértékéig magyar származású áru vagy szolgáltatás exportjának kell megvalósulnia.  
Hány évre kaphatod meg a hitelt?   Legalább 2 évre és tekintettel arra, hogy a futamidő csak a kivitelezési időt követően kezdődik legfeljebb a kivitelezési idő + 5 évre.  
Mekkora összeg vehető igénybe?   A kölcsön összege
minimum 100 M Ft-nak megfelelő deviza (EUR, USD), viszont

 • maximum a beruházás összköltségének 80%-áig terjedhet, ha a beruházás nem kapcsolódik pályázathoz, ellenkező esetben
 • a beruházás összköltségének támogatási összeggel csökkentett részének maximum 80-85%-áig terjedhet.

Mennyibe kerül a kedvezményes hitel?   A hitel kamatozása CIRR (Kereskedelmi referencia kamat) alapú és fix a teljes futamidőre. A kedvezményes kamat elsődlegesen a kockázattól és a fedezettségtől függ, de
minimum a szerződéskötéskor érvényes CIRR, maximum 4,1% lehet. A referencia kamat aktuális mértéke 1,05% EUR, míg 1,93% USD hitelek esetében. A kamatfizetés 3, vagy 6 havonta a tőketörlesztésekkel egy időben esedékes (a tőketörlesztés egyenlő részletekben történik).  
Kiemelve a lényeg:

 • a 4,1%-os kamatmaximum úgy működik, mint az Növekedési Hitel esetében a 2,5%, azaz a legtöbb cég ezen a kamatszinten kapja meg a hitelt, a legjobbak némi kedvezménnyel számolhatnak
 • a kamat ugyan referencia indexhez kötött, de ez csupán a szerződés időpontjában lényeges, a hitel teljes futamideje alatt fix a kamat, azaz az esetleges kamatemelések nem befolyásolják a vállalkozás hiteltörlesztését

Mennyit nyerhetünk konkrétan?   A nem támogatott, azaz normál hitel alternatívák a fent említett 4,1%-kal szemben kb. 6%-tól elérhetők jelenleg. Ez egyet jelent azzal, hogy megközelítően 2%pontnyi kamatelőnye van az exportélénkítési hiteleknek, mely a minimális 100 millió Ft-os hitelösszegre vetítve éves szinten közel 2 millió Ft-os megtakarítást jelent.   
Általános szabályok   Beruházási hitelcél esetében is
elengedhetetlen a magyar származás igazolása, amelynek az áru vagy szolgáltatás exportálásának tényleges megkezdésekor kell megtörténnie.  
Áruk esetén ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara területileg illetékes szerve, illetve a Nemzeti Agrárkamara által kiadott származási bizonyítvánnyal lehet megtenni, legalább a finanszírozott ügylet keretében szállított áru 50 százalékára vonatkozóan.  
Szolgáltatás esetén a finanszírozott ügyfél által foglalkoztatottak több mint felének olyan személynek kell lennie, aki a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény szabályai szerint vele biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban áll.  
Ami viszont biztos, hogy nem finanszírozható…

 • ha a megvalósítandó beruházás nem eredményez export árbevételt,
 • nem vállalkozási célú tevékenységet szolgáló beruházásról van szó,
 • értékpapír, üzletrész, pénzügyi eszköz vásárlása,
 • korábban keletkezett tartozás megfizetése,
 • más forrásból már kifizetett beruházás,
 • jogszabályba ütköző tevékenység,
 • állammal szemben fennálló közterhek,
 • reexport,
 • katonai berendezések exportja,
 • a magyar környezetvédelmi előírásoknak nem megfelelő belföldi tevékenység,
 • mezőgazdasági termék esetén az Európai Unió működéséről szóló szerződés („EUMSZ”) I. számú mellékletében felsorolt mezőgazdasági termékek a kezdeti feldolgozási szintig.

Ne feledjük, hogy a program egy dinamikusan bővülő, nyitott keret, így az exportszektor által jelzett finanszírozási igények nem ütköznek korlátokba. A gazdaságpolitikai célkitűzésekkel összhangban az EHP további kiterjesztése várható a közeljövőben, mind a programban elérhető termékek körét illetően, mind pedig a részvevő bankok tekintetében.  
Támogatott hitelt vennél igénybe, de nem tudod, hogy melyik megoldás (EHP, NHP, Új Széchenyi Hitel) lenne ideális cégednek? Töltsd ki az alábbi adatlapot és segítünk megtalálni a legmegfelelőbbet!  

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz
 
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.  

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

2019. 02. 15.

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Újabb emelkedés előtt a használt lakások ára?

2019. 02. 12.

Tegnap egyértelművé vált, hogy új kedvezményes hitelek lesznek elérhetők használt lakás vásárlásra (is). Ezt követően a piaci árak várható elmozdulását illetően nagyon gyorsan nagyon sok vélemény látott napvilágot. Az alábbiakban...

Blogajánló

 • alapblog

  Állami zöldség

  Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.