loading

Több mindent vennél a jövőben? Érdemes egy hitelből megfinanszírozni a céljaid!

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján az érdeklődőknek sok esetben 5-6 meglévő hitele – extrém esetben akár 10 is – van már az új kölcsön igénylésekor. Ezek jó része kisebb áruhitel, személyi kölcsön. Tényleg jó megoldás lehet több kisebb hitelt igényelni, vagy inkább egy nagyobb összeget érdemes felvenned több dolog vásárlására?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Bármelyik megoldást is választod – több kisebb hitel, vagy egy nagyobb – tartsd szem előtt a bevételeid is kiadásaid egyensúlyát. Ne vállald túl magad, olyan törlesztőt tervezz be, amelyet biztosan, hosszú távon ki tudsz fizetni minden hónapban. Ez nem azt jelenti, hogy a hitelfelvétel rossz dolog – egy váratlan élethelyzet, átmeneti pénzügyi zavar, vagy egy nagy összegű kiadás megfinanszírozására ideális lehet -, ugyanakkor átgondoltan kell választanod.

Egy nagyobb összegű személyi kölcsön, vagy több kicsi hitel lehet a jó megoldás?

Drágább háztartási gépek, bútorok vásárlását, vagy az autó javíttatását sokan csak hitelből tudják megfinanszírozni. De mikor döntesz helyesen, ha egy nagy hitelből finanszírozod meg az összes kiadást, vagy ha külön-külön kölcsönt igényelsz minden célra?

Példaként vegyünk egy családot, amely szeretne vásárolni egy szárító gépet, a kinézett modell ára 200 ezer forint. Le szeretné cserélni a konyhabútort, ez 600 ezer forintba kerülne a családnak. Az autót is meg kell javítani, ennek költsége fél millió forint lenne, továbbá a hálószobák bútorát is lecserélnék, ez 300 ezer forintba kerülne. A kiadásokra nincs elég megtakarítása a családnak, azokat személyi kölcsönből finanszíroznák meg.

Egy nagy, vagy több kisebb személyi kölcsönből érdemes megfinanszírozni a kis összegű vásárlásaid, kiadásaid?

Azt gondolhatnád, hogy jelenleg mindegy hogyan oldod meg a hitelfelvételt, hiszen a THM plafon miatt – 5,75%-ot nem haladhatja meg a személyi kölcsön THM értéke – ugyanolyan feltételekkel kínálnak a bankok személyi hitelt. Ez azonban korántsem ilyen egyszerű, a THM maximumot ugyanis csak év végéig kell a bankoknak tartaniuk, utána a kölcsön kamata, költségei megemelkedhetnek.

Érdemes több kisebb összegű célod egy nagy hitelből megfinanszíroznod, mivel az egyes pénzintézetek jellemzően kedvezőbb feltételekkel, kondíciókkal kínálnak magasabb összegű személyi hitelt. A fenti példában összességében 150 ezer forintot lehetne spórolni 6 év alatt csak azért, mert egyben igényelted meg a kiadásaidhoz szükséges összeget. Ezzel összesen 6,6 százalékkal csökkentheted a kiadásaid.

Egy hitelkiváltással lecserélheted kisebb összegű hiteleid egy nagy kölcsönbe

Előfordulhat, hogy már felvettél több kisebb – vagy akár nagyobb – összegű kölcsönt, ekkor is részesülni tudsz a nagyobb hitelösszeg előnyeiből. Meglévő kölcsöneid ugyanis lecserélheted – kiválthatod – egy nagyobb összegű és emiatt olcsóbb konstrukcióval. 

Ezzel pedig akár az elmúlt évek kamatcsökkenésének előnye is elérhető lesz számodra. Hiszen jelenleg olcsóbban – kedvezőbb kamattal – lehet hitelt igényelni, mint néhány évvel ezelőtt. Emiatt nem is kell magasabb hitelösszeget igényelni ahhoz, hogy egy kiváltás miatt csökkenjen a havi kiadásod.

A hitelkiváltás a havi kiadásaid csökkentésén keresztül kedvező lehet egy új hitel igénylésekor is. Hiszen a hitel törlesztőrészlete nem haladhatja meg jövedelmednek egy meghatározott részét. Ennek kiszámításakor azonban nem csak az új hitel törlesztőrészletét kell figyelembe venni: a meglévő kölcsönökre fizetendő havi összeg is befolyásolja az adható hitelösszeg nagyságát. Egy hitelkiváltással lecsökkenthető a törlesztőrészlet, emiatt nagyobb összegre lehetsz jogosult egy új hitel igénylésekor.

Nem mindig lehet egy hitelből finanszírozni a különböző céljaid

Sokszor egy váratlan esemény – összetört az autód, tönkrement a mosógép – áll a vásárlás, kiadás mögött. Ebben az esetben nagyon gyorsan kell előteremteni a pénzt azért, hogy az életed a korábban megszokott mederben folytatódhasson. Ha nem terveztél semmilyen nagyobb eszközt, gépet vásárolni, akkor bizony erre az egy rendkívüli kiadásra kell hitelt igényelned.

Ha úgy érzed, hogy havi fizetésedből ki tudod gazdálkodni a nagyobb kiadásaid is, akkor nem érdemes hitelt igényelned. Hosszú idő alatt, apránként el tudod érni a céljaidat – lecserélheted a háztartási gépeket, felújíthatod a konyhád… -, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a betervezett havi megtakarítást mindig tényleg félretedd. Ha erre nem vagy képes, akkor valamilyen más megoldást kell keresned.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi hitel.
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Brad Pitt ruhakollekciójából 330 ezerért már vehetsz egy pólót

  Az Oscar-díjas színész már évek óta együtt dolgozik a Brioni olasz divatmárkával, ennek az együttműködésnek a legfrissebb terméke a kollekció. A BP Signature nevű kollekció hét ruhadarabból áll, vannak benne öltönyök, sportdzseki, nadrág, ing, valamint kasmír póló. A 24.hu azt írja, az ötletet az a Brinoi-öltöny adta, amelyben a színész átvette az Oscar-díjat a Volt egyszer egy… Hollywood című filmben...