Csalódni fogsz, ha azt hitted, már mától olcsóbban kapsz személyi kölcsönt!

Csalódni fogsz, ha azt hitted, már mától olcsóbban kapsz személyi kölcsönt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-24
 

A személyi kölcsönök THM értékére és ezáltal természetesen a kamatára is hatással lehet a jegybank keddi kamatvágása, a THM maximum értéke ugyanis az alapkamathoz van kötve. Ez azonban csak júliustól lesz érzékelhető, így sokan csalódhatnak, akik már most olcsóbban vennének fel személyi hitelt. De érdemes emiatt kivárni?

2020. március 19-től a kormányrendelet alapján maximum 5,90%-os THM érték mellett lehetett fedezetlen hitelt nyújtani. Vagyis a személyi kölcsönök, a folyószámlahitelek és a hitelkártyák kamatait, díjait úgy kellett alakítania a bankoknak, hogy a konstrukció THM (teljes hiteldíj mutató) értéke ne haladja meg ezt a szintet. Legalábbis idén év végéig, azt követően ugyanis a bankok már drágíthatnak.

Az 5,90%-os THM maximum azonban nem egy kőbe vésett érték. A rendelet azt mondja ki, hogy a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg az aktuális jegybanki alapkamatot 5%-nál nagyobb mértékben.

Hirdetés

Hirdetés

Rohanjunk a bankba?

A keddi jegybanki döntés alapján az alapkamatot 0,75%-ra csökkentették, ez alapján a THM plafon értéke is módosul 5,75 százalékra. A kérdés csupán az, hogy mikortól? A rendelet alapján az adott naptári félév első napján érvényes alapkamatnak megfelelően szükséges a THM plafon értékét megállapítani, vagyis július elsejétől lesz érvényes az új, 5,75%-os THM maximum, feltéve, hogy addig nem változik az alapkamat nagysága.

Vagyis nem érdemes senkinek sem berohanni most azonnal a bankba az új THM értékeket keresve. A teljes hiteldíj 0,15 százalékpontos csökkenése ugyanakkor a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint egy 3 millió forint összegű, 5 éves futamidejű személyi kölcsönnél havonta nagyjából 200 forint törlesztőrészlet csökkenést eredményezne. Legalábbis az idei évben, jövőre ugyanis a kondíciók megemelkedhetnek.

Kivárjunk a hitelfelvétellel?

Éppen ezért a Bankmonitor szakértői szerint csak nagyobb hitelösszeg és rövid futamidő esetén lenne érdemes megvárni a júliust a hitelfelvétellel. Akkor is érdemes megnézni majd a banki ajánlatokat részletesen, nem mindegy ugyanis, hogy jövő évtől milyen fizetési kötelezettségünk lenne a kamatok, költségek megemelkedése után.

A jövő évtől – ha az alapkamat változatlan marad – a normál feltételekkel nyújtott személyi kölcsönök maximális THM értéke is csökkenni fog. Ugyanis jogszabály szerint normál helyzetben a személyi hitel teljes hiteldíjának nagysága maximum 24 százalékkal haladhatja meg az alapkamatot. Azonban ennek számításakor az adott félévet megelőző hónap első napján érvényes alapkamat az irányadó. Vagyis a mostani csökkenés a januártól – a rendkívüli alacsony THM plafon kivezetését követően – igényelt hitelekre lesz érvényes. Jelenleg azonban a személyi kölcsönök normál kondícióival számolt hiteldíja is jóval elmarad a maximális értéktől, így várhatóan a plafon csökkenésének nem lesz hatása a kamatokra. 
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés