Betöltés

Több százmilliárd forint ingyen hitelt hagynak az asztalon a cégtulajdonosok!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-08-06

Az extrém kedvező, 2,5%-os maximális kamatozással bíró, 1 millió Ft-tól 10 milliárd Ft-ig terjedően maximum 10 évre felvehető hitelből eddig közel 20 ezer vállalkozás részesült 42 millió Ft átlagértékben. Úgy tűnik azonban, hogy a cégtulajdonosok hitelfelvételi kedve mérséklődik: a tavalyi évhez viszonyítva január és július között közel 30%-kal csökkent a növekedési hitel kihelyezése, több százmilliárd Ft hitelkeret maradhat kihasználatlanul amennyiben 2015. végén lezárul a növekedési hitelprogram. A növekedési hitel plusz konstrukcióból, mely pár hónapja elérhető 500 milliárd Ft keretösszeggel, a vállalatok még összességében nem vettek fel 100 milliárd Ft-ot sem. Érdemes mindenkinek átgondolni, hogy hagyja-e cége számára elúszni a magyar rendszerváltás óta legkedvezőbb hitellehetőséget.

A bankok hitelezési hajlandósága az elmúlt fél évben érzékelhetően növekedett. A Bankmonitor több olyan ügyletet is végigkísért, mely korábban vagy nem kapta volna meg a növekedési hitelt (NHP), vagy sokkal keményebb fedezeti követelményt írtak elő volna a bankok. Az MNB pedig ezzel párhuzamosan útjára bocsátotta az NHP plusz hitellehetőséget, mely kibővítette a kedvező hitelt elérhetők körét. Ezzel együtt is a statisztikákból az olvasható ki, hogy a vállalatok hitelfelvételi kedve mérséklődik: az idei év első hét hónapjában 27%-kal esett vissza az NHP keretében kihelyezett hitelösszeg.

A hitelkereslet csökkenése érdemi része minden bizonnyal az alábbi okokra vezethető vissza:

 • Több vállalat nekifutott a hiteligénylésnek még 2014 első felében és a mainál lényegesen szigorúbb hitelezési feltételek miatt nem kaptak hitelt. Ők azok, akik számára érdemes újra nekifutni a folyamatnak a bankpiac változása következtében.
 • Ugyan a növekedési hitel létezéséről a legtöbb vállalkozó tud, de a legtöbben nem követték végig az NHP által finanszírozható célok folyamatos kibővítését (pl. lakóingatlan fejlesztés, lízing)
 • A 2020-as pályázati program keretében megjelent az első érdemi, több tízmilliárd forint vissza nem térítendő támogatás elérését lehetővé tevő feldolgozóipart támogató kiírás. A vissza nem térítendő támogatás az egyetlen, ami kedvezőbb lehet egy 2,5%-os hitelnél… Fontos tudni ugyanakkor, hogy a létező legjobb finanszírozási kombinációt a pályázati pénz + növekedési hitel kombinációja adja.

2015. végén – az MNB vezetők nyilatkozata alapján – nagy valószínűség szerint bezárul a növekedési hitel kapuja. Aki kimarad, az visszatekintésben vélhetően sokat fog bánkódni a magyar vállalatfinanszírozás történelmileg vélhetően legkedvezőbb lehetőségének elmulasztásán…

Mit érdemes tenni, ha növekedési hitelt szeretnénk felvenni? Első körben vizsgáljuk meg cégünk alapvető alkalmasságát az alábbi kalkulátorral:

Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2017. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ezt követően gondoljuk végig, hogy felkészültek vagyunk-e a hitelfelvételre: van jól összeállított üzleti tervünk? A cégünk könyvelése letisztult állapotban van? Vizsgáljuk meg, hogy terveink közül, mely célok megvalósításához párosítható növekedési hitel és ezeket a prioritási listán helyezzük legelőre. Ha szükségesnek érezzük, vegyünk igénybe tanácsadót.

Nagyon kevesen tudnak róla, de a banki verseny révén ma már érdemi alkuba is bele tudnak menni a cégtulajdonosok kamat, fedezet, futamidő és minden meghatározó hiteltényező vonatkozásában. Az erről szóló írásunkban valós eseteket mutattunk be.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.