Történelmi mélyponton az alapkamat – mi a teendő?

Történelmi mélyponton az alapkamat – mi a teendő?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-03-26 Frissítve: 2018-04-05
 

A sorozatos egymást követő kamatvágások történelmi mélypontra csökkentették a jegybanki alapkamatot, hiszen a kialakult 5%-os szint több mint 20 éves rekordot döntött meg. A 8. egymást követő vágás hihetetlen változást hozhat: tovább csökkenhetnek a betéti kamatok és megnyílik az út a befektetési alapok felé!

A döntésnek nem kevesebb következménye van, minthogy a további csökkentések egyértelműen a reálkamatokat, vagyis a befektetések kamatát fogják csökkenteni. Hogy miért is lehet ez? Az elmúlt időszakban jelentősebb csökkenést követően 2,8% lett az inflációs ráta, ami immár a Jegybank inflációs célkitűzésén belül van. Részben ennek is köszönhető, hogy a ráta további csökkenése nem várható. Ha tehát az alapkamat értéke tovább csökken, minden csökkentés a reálkamatot faragja majd.

A megoldást addig keressük, amíg magasak a kamatok!

A bankbetéti kamatok csökkenése szigorúan alkalmazkodik a jegybanki alapkamathoz. Viszont kihasználhatjuk azt a rövid időt, egy-egy kivételesen magas betét lekötéséhez, amíg a bankok reagálnak az alapkamat csökkenésére. Ez átlagosan 9 nap, de akár néhány nap is lehet, ha gyorsan reagáló bankot néztünk ki a lekötéshez.

bankok reakcióideje az alapkamat-csökkenésére

Mélyen az alapkamat, viszik a befektetési alapokat

Utoljára 2010-ben volt 5,25%-on a jegybanki alapkamat. A ráta ennél alacsonyabb soha nem volt még, hiszen a jegybanki alapkamat, mint irányadó ráta a 1990 óta létezik. A jelenlegi 5%-os érték kivételesen fontos a megtakarítások szempontjából. A jegybanki alapkamat csökkenése ugyanis jelentős átrendeződést indított meg a különböző befektetések közt. Hasonlóan a 2009 év végi, 2010 év eleji trendhez, most is hatalmas összegek vándorolhatnak / vándorolnak át befektetési alapokba például a bankbetétekből.

jegybanki alapkamat alakulása májustól

Nem vagyunk utolsók

A csökkenésnek nemzetközi szempontból is van jelentősége, hiszen eddigi utolsó helyünket átvette Románia. Jelenleg Európában Románia rendelkezik a legmagasabb jegybanki alapkamattal, ami 5,25%. (Viszonyításképpen az euró-zóna alapkamata 0,75%.) Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a magyar reálkamatok és kamatszintek továbbra is magasak maradtak. A további csökkenés azonban jelentősen visszavehet a kamatelőnyből.

jegybanki alapkamatok

Mi a teendő?

Annak, aki bankbetétekben gondolkodik, fontos lehet, hogy a még a bankok reakcióideje előtt lekösse pénzét, a magasabb kamatok mellett. Felmerülhet ugyanakkor, hogy pénzed számára befektetési alapot válassz. Ezek a lehetőségek nagyobb hozamot is ígérhetnek, viszont kockázatosak! Érdemes minden befektetés előtt alaposan tájékozódni a feltételekről.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés