Betöltés

Tovább nyújtózkodtál, mint ameddig a takaród ér? Így is válthatsz bankot!

szerző: Nagy Ildikó
2017-02-03

Hiába cserélnéd le bankszámládat egy jóval kedvezőbbre, ha lemerített hitelkereted van, valahogyan meg kell oldanod annak visszafizetését. Ha épp nincs felesleges pár százezer forintod erre, akkor sem lehetetlen a bankváltás. Több pénzintézet is kínál a helyzetre megoldást, ami sokkal egyszerűbb a gyakorlatban, mint gondolnád!

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

A folyószámla hitelkeret egy jó dolog, amellyel nem várt kiadásokra tudsz felkészülni. Amennyiben rendszeres jövedelmed érkezik egy bankszámlára, a bank általában a számlára érkező bér maximum háromszorosának megfelelő összegű hitelkeretet biztosít, amelyet bármikor, bármire szabadon felhasználhatsz.

A fizetésed automatikusan feltölti a keretet, persze teljes egészében kizárólag akkor, ha a számlára érkező pénz fedezi a keretből éppen felhasznált összeget. A lemerített összegre kamatot számolnak fel, amelyet levonnak a számlád egyenlegéből. A kamatot napi kamatszámítással, csak az adott napon felhasznált hitelösszegre számolják fel. Ha egy hónapban egyetlen nap sem használtál ki a keretösszegből egy forintot sem, akkor nem terhel hitelkamat.

Bankváltáskor adódnak a nehézségek

Mivel a bank a számlára érkező bér fedezete mellett nyújtja a folyószámlahitelt, a hitelkeret feltétele, hogy legalább 3-6 havi jóváírás előbb megérkezzen a számlára. Amennyiben éppen mínuszban van a számlád a felhasznált hitelkeret miatt, az új banknál természetesen nem tudsz arra várni 3-6 hónapot, hogy ott is megkapd a hitelt és abból töltsd fel a régi banknál lévő számlád. Ennyi idő alatt simán felmondják a hitelkereted, ami miatt a KHR (régen BAR) listára is felkerülhetsz.

Ha tehát bankot szeretnél váltani, a hitelkeretet teljes egészében vissza kell töltened. Amennyiben erre nincsen tartalékod, a bankok rugalmas ügyintézése lesz a segítségedre!

  1. Először megnyitod az új banknál a bankszámládat
  2. Már a számlanyitáskor megigényled a hitelkeretet, amelyhez legalább három havi bankszámlakivonatot is be kell majd mutatnod.
  3. Az új bank elbírálja a hitelkérelmed és írásban értesít.
  4. Elegendő a pozitív bírálat után átkérni a munkabért az új számlára, így addig a régi hitelkereted nem mondja fel a bank.
  5. A jövedelmed új bankhoz történő megérkezése esetén a jóváhagyott hitelkeretet elkezdheted használni, ezáltal a régi hitelkereted egy átutalással fel tudod tölteni.

A régi hitelkeret megszüntetésével a régi bankszámlád is megszüntethető.

A hitelkeretet is lehet rosszul használni

A hitelkeret mindenképpen biztonságosabb, mint egy hitelkártya, azonban ezzel is el lehet csúszni, ha nem megfelelően használod. Ha a jövedelmed háromszorosának megfelelő összegű keretet egy váratlan helyzetben teljesen kimerítesz, akkor egy havi munkabéred nem lesz elegendő, hogy visszatöltsd.

Ennek ellenére a munkabéred természetesen felhasználható a számláról, mert a keretösszeg folyamatosan a rendelkezésre áll. Ez azonban azzal jár, hogy folyamatosan kamatot fogsz utána fizetni, amíg ki nem tisztázod.

Ekkor fogd fel úgy a felhasznált folyószámlahitelt, mint egy normál, havi törlesztésű hitelt! Azaz minden hónapban hagyj a számládon legalább egy minimális összeget, amit nem használsz fel a jövedelmedből. Így, ha hosszabb idő alatt is, de vissza fogod törleszteni a tartozást, feltéve, hogy a havi hitelkamatoknál mindig többet hagysz a számlán!

Amennyiben a számlára érkező jövedelem csökkenne, vagy az utalás kimaradna, úgy a bank csökkentheti, de fel is mondhatja a folyószámlahitelt. Átmeneti fizetés csökkenése, vagy munkanélküliség esetén ezért mindig értesíteni kell a bankot, mert általában engedélyeznek részletfizetést!

Nem várt költségek miatt is hitelre kényszerülhetsz

Arra is ügyelj, hogy a hitelkamaton felül a keretnek lehetnek további egyszeri és rendszeres költségei. Például rendelkezésre tartási díja, amelyet a teljes hitelkeretre felszámolnak akkor is, ha nem használtad. Ez jellemzően évi 1%, amely egy 200 000 Ft-os hitelkeret esetén kevesebb, mint havi 170 Ft terhet jelent. A keret beállításakor felszámolhatnak kezelési költséget, amely egyszeri díj, és általában szintén 1% a teljes keretre vetítve.

A folyószámlahitelt évente felülvizsgálják, és megújításra kerül. A megújításnak úgyszintén díja lehet, és természetesen a kamatok késedelmes megfizetése is plusz költséget eredményez. Amennyiben a hitelkeretet teljes egészében felhasználtad és semmit sem töltöttél fel belőle, a hónap végén a kamatokkal akkor is megterhelik a számládat, ami miatt az engedélyezett keretnél nagyobb összeggel fogsz tartozni.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A bankodtól erre számíts, ha nem megy a kártyás fizetés

2018. 07. 19.

Magyarországon az elmúlt bő egy hónapban kétszer is probléma volt a kártyás fizetéssel. A helyzet relatíve gyorsan megoldódott, azonban belefutottunk olyan esetekbe, amikor valamilyen kárunk származott a hibából. Annak jártunk...

Olcsó bankszámla megoldás egyéni vállalkozóknak

2018. 07. 17.

Amikor egyéni vállalkozóvá válunk, fontos dolgoknak kell utánajárnunk. Sokan azt hiszik, hogy kötelező vállalkozói számlát nyitniuk, pedig ez sok esetben nincs így. Számos esetben elegendő a már meglévő lakossági számlánk...

A legjobb bankszámlák az orrunk előtt hevernek!

2018. 07. 13.

Tapasztalatunk szerint elég kevesen vannak olyanok, akik akár csak nagyjából meg tudják mondani, mennyibe kerül a bankolásuk havi szinten. Az összehasonlításunk szerint érdemes lenne erre is némi figyelmet fordítani, hiszen...

A forint miatt drágább lesz a nyaralás

2018. 07. 11.

A forint gyengülése némi bosszúságot okozhat a nyaralás előtt állóknak, különösen azoknak, akik például eddig csak lefoglalták a szállást, de euróban/dollárban csak az érkezéskor fizetnek. Egy év leforgása alatt 6%-ot...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.