Betöltés

Túl sok hitel van a lakásodon? Nem kell a készpénzes vevőre várnod!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-11-23

„Jelzáloghitel van a lakásomon, amit értékesítenék, és a hitel majdnem akkora, mint a lakás piaci ára. A kérdésem, hogy csak készpénzes vevőknek adhatom el az ingatlant? Nagyon sok újsághirdetést látok ilyen vevőkkel. Mire kell figyelnem, ha esetleg egy kisebb lakást vásárolnék az értékesítést követően?” A nagyon is aktuális kérdésre egy szakértőnk adja meg a választ.

Igazából teljesen mindegy, hogy mekkora hitel van a meglévő lakáson, azt nyugodtan el lehet adni egy készpénzes vevőnek is, de akár egy olyannak is, aki hitelből venné meg az ingatlant. A meglévő lakáshitel miatt nem kell csak bizonyos készpénzes vevőkre szorítkozni, bárki szóba jöhet.

Annyit érdemes tudni, hogy a készpénzes vevők sokszor úgy gondolják, hogy előjogokkal rendelkeznek, például többet alkudhatnak a lakás árából. Ezt arra alapozzák, hogy az eladó gyorsabban megkapja a vételárat, míg egy hitelből történő vásárlásnál a teljes árat csak hónapok múlva kapja meg.

Ezért is azt mondanánk, hogy ha nem sürgős a lakás eladása, akkor inkább várjon a megfelelő vevőre. Elképzelhető, hogy épp egy olyan vevő esik be, akinek elegendő készpénze van, de ne ez legyen a vízválasztó a kérdésben. Azt viszont egyik esetben sem lehet megúszni, hogy a szerződésben minden eshetőségre ne térjünk ki.

Térjünk is át egy hitelből történő vásárlásra, mert itt vannak azért olyan apróságok, amivel jobb tisztában lenni. A vevő, ha hitelt vesz fel, akkor a bank a vételárat több részletben fogja csak utalni. Először a hitel kifizetése történik meg, amikor is a vevő bankja az eladó bankjának utalja a hiteltartozás összegét.

A hitel sikeres lezárását követően a bank a vételárból fennmaradó összeget fogja az adásvételi szerződésben szereplő számlaszámra kifizetni. Ez lehet az eladó bankszámlája, de akár ügyvédi letéti számla is.

Egy ilyen folyamatban a vevőnek és az eladónak is együtt kell működnie, hogy minden rendben menjen. Például szükséges az eladandó ingatlan terheiről egy igazolás, amelyet a vevő hitelkérelméhez is csatolni fognak, különben nem történhet meg a hitel maradéktalan kifizetése.

Az nagyon fontos, hogy ha vevőként olyan lakást nézünk ki, ami hitellel terhelt, akkor a mi hitelbírálatunk előtt semmiképpen se fizessünk semmilyen összeget az eladó hitelébe. Volt olyan sajnálatos eset, amikor azért veszett el több milliós összeg, mert a bank végül nem adta meg a vételhez szükséges hitelt. És mivel ez nem volt rendesen kezelve a szerződésben, nem is lehetett később a kifizetett összegre igényt tartani.

Azt se feledjük el, hogy a vevőnk arra is igényt fog tartani, hogy a bankunk kiállítson egy igazolást, hogy a bank intézkedik a lakáson lévő teher törléséről. Hiszen, ha ez nem történik meg, akkor a vevőnk nem válhat az ingatlan tulajdonosává.

Végül, de nem utolsó sorban, ha eladásra kerül az ingatlan, és megkapjuk a vételár hitellel csökkentett értékét, akkor egyéb megtakarítás hiányában csak elég nehézkesen lehet új ingatlant venni. Hitelre itt is szükség lesz, viszont a bankok a lakás értékének legalább 20%-át elvárják önerőként. A kisebb lakás olyan szempontból logikus, hogy a havi kiadások kisebbek lehetnek és kisebb hitel mellett is megvásárolható az ingatlan.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.