Betöltés

Tuti 5%-os eurós hozam, de titkos

szerző: Bankmonitor.hu
2016-10-17

Ügyfeleink temérdek történettel látnak el minket. Legutóbbi tuti befektetés egy német ingatlanalap személyében találta meg olvasónkat. Biztos befektetést keresett és 5%-ot ajánlottak neki. Ám csak később derült ki, hogy a biztos befektetéssel minden befektetett pénze elúszhat. Te hogyan kerülheted el, hogy olyanba fektess, ami nem neked való? Mire figyelj?

Konkrét (rossz) példa

Olvasónk jelentkezett a pénzügyi tanácsadásunkra és a legfontosabb kérdései egy már meglévő befektetése körül csoportosultak: mit gondolunk egy biztonságosnak vélt eurós ingatlanbefektetéséről?

A kérdéses befektetést egy független pénzügyi tanácsadón keresztül vásárolta. Ugyan egy normál befektetési alapnak tűnt, ám nem az: részesedésről szólt. Tehát tulajdonosa lett az adott befektetésnek, akárcsak egy részvény esetében. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a befektetett tőkéjét teljes egészében is elvesztheti. (Ne feledjük biztonságos befektetést keresett!)

Így már a fix hozamként ígért éves 5%-os euróban (!) értendő hozam kifizetése körül is kérdőjelek jelenhetnek meg. Főként, ha megnézzük a mögöttes befektetést: óvodák. Németországban, ahol ugyanúgy küzdenek az elöregedő társadalom rémével, mint idehaza. Mekkora esélyt látsz arra, hogy ez a befektetés kitermelni egy évtizeden keresztül az 5%-os eurós hozamot?

Ráadásul a befektetés 11 éves, és a futamidő előtti eladás szinte lehetetlen. Ugyanis nem létezik másodlagos piaca. Vagy visszaveszi a cég, vagy nem. Nincs rá kötelezve, hogy megtegye.

És mindezért még 5% ázsiót is fizettek (ami annyit tesz, hogy 5%-kal nagyobb összeget kellett fizetni a pakettért, mint amennyi tulajdonrészt szereztek, azaz 100 eurónyi befektetésért 105 eurót fizettek).

De, hogy pozitívumokat is említsük, egyelőre szépen fizetették a hozamokat, és ez akár a futamidő végéig is így maradhat. Viszont koránt sem biztos…

Ilyen befektetések nem csak a múltban léteztek. Nemrég zárult le a jegyzése egy hasonló alapnak, aminek a hozamígérete magasabb volt, és a futamideje még rövidebb. Nem semmi: miközben a hozamok a világ minden táján csökkentek, ez a befektetési társaság még emelte is a tétet. A siker érdekében az óvodákról kereskedelmi egységekre váltottak. Legalább ebben több fantázia van, mint az elöregedő társadalom mellett óvodákba fektetni.

Hogyan kerülheted el ezt a hibát?

A szolgáltató

Az első legfontosabb, hogy megfelelő szolgáltatót válassz. Egy olyan céget kell keresned, amiben megbízol annyira, hogy rájuk bízd a pénzed. Ez még nem a konkrét befektetés (például állampapír) kiválasztása, hanem a bank vagy befektetési szolgáltató, ahol megveszed az adott befektetést.

Amennyiben a szolgáltató honlapján nem érhető el semmilyen információ a befektetésekről, az minimum gyanús. Olyan jó a befektetés, hogy titkolni kell? Legalább a választható befektetés nevét, vagy a szolgáltatás bemutatását illik feltüntetni egy-egy honlapon.

Fontos információ az is, hogy egy adott cégnél valóban megvásárolható-e a kiválasztott befektetés, vagy mindössze közvetítőként szerepelnek az ügyletben. Ilyen esetben nem árt tudni, hogy a végső szerződéses viszony egy harmadik céggel történik. Tipikusan ez szokott történni, amennyiben biztosítás-közvetítőkkel találkozol: a végső szerződést nem köztetek, hanem a biztosító és közted lesz.

A befektetés

A befektetések kiválasztása legalább olyan fontos, mint a befektetési szolgáltatóé. Mivel a szolgáltató kiválasztását biztosítókkal fejeztük be, így folytassuk ezen a vonalon: amennyiben célod a megtakarításaid növelése, akkor befektetést érdemes választanod, és nem biztosítást.

De legalább ennyire fontos, hogy a kiválasztott a befektetés:

 • időtávja,
 • hozzáférhetősége,
 • kockázata

megfeleljen az elvárásaidnak.

Például, ha nagyon rövid az időtávod (1 éven belüli), akkor nem érdemes kockázatot vállalnod. Mert hiába tudod bármikor visszaváltani a befektetésedet, ha amikor szükséged van a pénzre, akkor az 10-15%-kal kevesebbet ér az adott pillanatban.

Vagy azt gondolod, hogy kockázatmentes befektetést vettél, de a valóságban jelentős kockázatot vállalsz. Például a Quaestor kötvények is biztos hozamot ígértek, amit jó ideig fizettek is. Ám amikor valami elromlott, nemcsak a hozamoknak lehetett búcsút inteni, hanem a befektetett tőkének is.

Az már eleve gyanúsnak kell ítélni, ha az adott devizában az adott állampapírt-hozamoknál jelentősen magasabb biztos hozamot ígér valaki. Mert akkor vagy a hozam, vagy a tőke nem lesz garantál. És ezt a cikk szerzője garantálja.

Valóban biztonságos befektetést keresel? Nézd meg, mint nyújtanak az állampapapírok!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így fialtatják a pénzük a leggazdagabbak

2017. 03. 30.

Néhány tízmillió forinttól már elérhető a privát banki szolgáltatás. De miben különbözik a prémium és a privát ügyfél? Mi a különbség vagyonkezelés és vagyonkezelés között? Mire kell figyelnie az egyszeri...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.