Betöltés

Tuti tippek hitelkiváltáshoz!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-03-23

„Hitelkiváltó kölcsön felvétele esetén az online kalkulátorok szerint a törlesztőrészlet kb. havonta 50-60 ezer forint lenne a jelenlegi 91 ezer helyett, de több bankban sem tudtak/akartak megoldást ajánlani. Az elutasítás oka elvileg az, hogy a törlesztők nem haladhatják meg a nettó jövedelem 50%-át, de ez azért nem érthető, mert a hitelkiváltás után nem is haladná meg, mégis valamiért beleszámolják a kiváltandókat is.” – kaptuk a kérdést egyik kedves Bankmonitor.hu használótól.

Nem mindegy, hogy kinek utal a bank

Hitelkiváltáskor – csak úgy, mint új lakáshitel felvételekor – a bankok arról akarnak meggyőződni, hogy az adós képes lesz visszafizetni a kölcsönt. Leegyszerűsítve azt vizsgálják meg, hogy az adós fennálló hiteleinek a törlesztőrészlete hogyan aránylik az igazolt havi nettó jövedeleméhez képest. Ezt az arányt nevezzük jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatónak (JTM).

Amikor egy meglévő lakáshitelt cserélnénk le egy kedvezőbb kamatozású lakáshitelre, abban az esetben már csak a hitelkiváltás utáni (kisebb) új törlesztővel kell kalkulálni a JTM számításakor, hiszen egyértelműen a fennálló lakáshitel kerül visszafizetésre.

Ha viszont szabad felhasználású hitelből rendeznénk egy vagy több korábbi adósságunkat (például egy autóhitelt és egy személyi kölcsönt), akkor a bank joggal számítja bele a kiváltandó hitelek törlesztőrészleteit is a mutatóba, hiszen szabad felhasználású hitel esetén nincs semmilyen biztosítéka arra, hogy ténylegesen a korábbi tartozás rendezésére használjuk azt fel.

Erre jelent megoldást, hogy nem szabad felhasználású hitelt, hanem hitelkiváltó konstrukciót igénylünk, mivel ekkor az új bank utalja át a hitelek lezárásához szükséges összeget a régi bank(ok)hoz. Azaz biztosan hitelkiváltás történik, így a bank nem számol a még meglévő, de kiváltásra kerülő kölcsönök havi terheivel a hitelképesség vizsgálatakor.

Tehát amennyiben bármilyen hitelt szabad felhasználású kölcsönnel váltunk ki, úgy jelezni kell a banknak, hogy ezt hitelkiváltás céljából tesszük, különben az összes fennálló és az új hitel törlesztőrészlete is összeadódik.

A hitelkiváltással megspórolt pénz legjobb helye pedig lakástakarékban van. A 30%-os állami támogatással összegyűjtött pénz a megtakarítási időszak végén lakáshitelbe beforgatható (előtörleszthető) vagy bármilyen más lakáscélra is szabadon elkölthető. Ráadásul a havi befizetések OBA garantáltak, szemben a NOK-kal (Nemzeti Otthonteremtési Közösség).

Mekkora törlesztőrészletet bír el a jövedelem?

A felelős hitelezés jegyében nettó 400 ezer forint (családi szinten) alatti jövedelem esetén a JTM maximum 50%, míg 400 ezer forint feletti jövedelem esetén maximum 60% lehet, azonban a bankok ennél rendszerint sokkal szigorúbb korlátot húznak meg. Nem ritka, hogy az igazolt jövedelem mindössze harmadát engedik terhelni! Tehát egy 300 ezer forintos jövedelem esetén 150 ezer helyett, mindössze 100 ezer forintot tehet ki az összes törlesztés.

Ha hitelkiváltás vagy hitelfelvétel előtt állsz, és szeretnéd megtudni, hogy mekkora havi törlesztőrészletre számíthatsz, akkor töltsd ki az alábbi kalkulátort és kollégánk felveszi veled a kapcsolatot!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Egy tipp, amivel sokat javíthatsz a hitelképességeden

Mivel az összes törlesztőrészletbe beleszámít a hitelkártya és a hitelkeret 5%-a is, (és ez alatt nem csak a kihasznált részt kell érteni, hanem a teljes keretet), ezért gyakori eset, hogy a hitelkeret csökkentésével és/vagy megszüntetésével válunk csak hitelképessé a bankok szemében. Például egy 500 ezer forintos hitelkeret megszüntetése 25 ezer forinttal magasabb vállalható törlesztőrészletet eredményez! 

A hitelkeret csökkentése a hitelfelvételi folyamat szempontjából lehet szerződéskötési vagy folyósítási feltétel is, de sokkal egyszerűbb és biztosabb megoldás, ha már a kérelem benyújtásának pillanatában a csökkentett vagy a már teljesen megszüntetett hitelkerettel vágunk bele. Persze az utóbbi eset hátulütője, hogyha hitelkeret nélkül sem lennénk hitelképesek, akkor feleslegesen szüntettük meg.

Min bukhat el még a hitelfelvétel?

Természetesen a jövedelem terheltségén túl számos egyéb szempontot is mérlegelnek a bankok egy hitelkiváltás során:

 • Tüzetesen megvizsgálják a fennálló hiteleid fizetési múltját, akadt-e elmaradás, és ha igen akkor az milyen gyakran és miért fordul elő.
 • Megnézik, hogy mióta dolgozol a jelenlegi munkahely Sokszor kellemetlen meglepetés, hogy folyamatos munkaviszony ellenére is, ha éppen most váltottál, akkor már az új helyről szükséges a minimum 3 hónapos munkaviszony igazolása. Amíg ez nem teljesül, addig szó sem lehet új hitelről.
 • KHR (BAR) lista kizáró ok.
 • Jelzáloghitelek esetén a fentieken túl az ingatlan terheltségét is ellenőrzik. A bejegyzett teher és az ingatlan értékének az aránya nem haladhatja meg a 80%-ot. A bankok e tekintetben is gyakran szigorúbb kritériumokat alkalmaznak.

Fontos, hogy hiába felel meg valaki a JTM korlátoknak, a bank az egyéb feltételek alapján mégis találhatja túl kockázatosnak az adóst.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.