Betöltés

Ugyanakkora jövedelem több hitelre elegendő a csökkenő kamatoknak köszönhetően

szerző: Argyelán József
2019-11-06

Az elmúlt időszakban a lakáshitel kamata jelentősen csökkent – különösen igaz ez a hosszú kamatperiódusú konstrukciókra -, emiatt egyre kevesebbet kell fizetnünk ugyanakkora hitelösszegre. A csökkenő törlesztőrészlet már önmagában jelentős előny, ugyanakkor sokak számára ez jelentheti a megoldást arra, hogy megkaphassák az ingatlanvásárláshoz szükséges hitelt. Az elmúlt közel 3 év kamatváltozásai miatt ugyanis akár 2,5 millió forinttal több hitelre lehetünk jogosultak ugyanazzal a jövedelemmel.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Rengeteget hallani arról, hogy milyen kedvező feltételekkel tudunk jelenleg lakáshitelt igényelni. Talán ezt az állítást legjobban az tükrözi, ha megnézzük, hogyan alakultak a kamatok – és ezáltal a törlesztőrészletek – 2017 januárja óta.

A hosszú kamatperiódusú konstrukcióknál havi 7-11 ezer forinttal csökkent az induló törlesztőrészlete egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsönnek. (A kamatperiódus az az időszak, amely alatt a bank nem módosíthatja egyoldalúan hitelünk kamatát.) Ez a teljes futamidő alatt 1,6-2,6 millió forint megtakarítást jelentene.

Akár 2,5 millió forinttal több lakáshitelre lehetünk jogosultak

A kamatcsökkenés sokak számára azt jelenti, hogy így megkaphatják a lakáscéljuk megvalósításához szükséges nagyságú hitelt. A hiteltörlesztő ugyanis nem haladhatja meg a jövedelem meghatározott százalékát. Az egyes bankok által alkalmazott JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály eltérő lehet, ugyanakkor van egy MNB rendeletben rögzített felső maximum, melyet egyik bank sem léphet át. Ez jelenleg lakáshitelnél függ az igazolt jövedelem nagyságától és a választott kamatperiódustól.

A csökkenő törlesztőrészlet azt jelenti, hogy kevesebb jövedelem is elég lehet a hitelfelvételhez, hiszen a kisebb havi kötelezettséget alacsonyabb bérből is fizetni tudjuk. A korábbi törlesztőrészlet-csökkenés miatt 18-22 ezer forinttal kevesebb nettó jövedelem is elég lehet egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel igényléséhez – a jogszabályi JTM korlát alkalmazása esetén. A legkevesebb jövedelem – 118 ezer forint – a 10 éves kamatperiódusú kölcsönhöz szükséges a kedvező kamat és az 50%-os JTM korlát miatt.

Úgy is megközelíthetjük a dolgot, hogy a kamatcsökkenés miatt több hitelre lehetünk jogosultak. A jövedelmünknek ugyanis ugyanakkora részét fordíthatjuk havi kötelezettségeinkre, viszont a kamat változása miatt nagyobb összegű kölcsönnek lesz ugyanakkora a törlesztőrészlete, mint korábban.

Példaként vegyünk egy a 2017-es átlagbért – melynek mértéke a KSH adatai alapján 192 631 forint -kereső hiteligénylőt. Ő a JTM számítás alapján legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú kölcsönre havonta 96 300 forintot törleszthet. 2017 januárjában a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint ezzel a bérrel a legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú hitel kamata 5,69% volt, jelenleg hasonló feltételekkel kölcsönt ennél 2,07 százalékkal alacsonyabb kamattal lehet igényelni.

A csökkenő törlesztőrészletek miatt összesen 2,6 millió forinttal több 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitel igényelhető. Az ingatlanárak és a jövedelmek is változtak az elmúlt 3 év során, melyek befolyásolhatják, hogy milyen ingatlant tudunk megvásárolni. Ha lakásvásárlás előtt állsz, akkor érdemes a Bankmonitor szakértőjéhez fordulni, aki segíthet megtalálni a megfelelő megoldást.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Koronavírus és Netflix

  Az alábbi ábrán az olaj (hétfői) ára látható, ami a kínai koronavírus hírekre gyorsuló ütemben esett. A tőzsde úgy működik, hogy megpróbálja előre beárazni események... The post Koronavírus és Netflix appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.