Betöltés

Új befektetési alap Zsiday Viktortól – De hogyan vehető meg?

szerző: Bankmonitor.hu
2016. 01. 11.

A Concorde Alapkezelő és Zsiday Viktor gondozásában működő Citadella volt a legsikeresebb abszolút hozamú befektetési alap 2015-ben, viszont tavaly év vége óta új befektetőket már nem fogadnak. Van viszont egy másik lehetőség is, ha valaki Zsidayra szeretné bízni a megtakarításait. Ez a másik lehetőség ráadásul a korábbiaknál egy picit vonzóbbá is vált 2016. január 1-től.

2015-ben a magyar abszolút hozamú alapok közül a Zsiday Viktor által kezelt Citadella Alap érte el a legmagasabb, 14% feletti hozamot. Ez a befektetés annyira népszerű lett a tavalyi év során, hogy novemberben be is zárták: már nem (vagyis csak nagyon drágán) vásárolható meg.

Meglepetés: elfogyott 2015 legjobb befektetése, mind megvették.

Januárban viszont a Concorde Alapkezelő indított egy újabb alapot, amit szintén Zsiday Viktor kezel, ez pedig a Plotinus Származtatott Befektetési Alap.

Sokan felkapták a fejüket, hátha most újra lehetőségük nyílik, hogy arra a szakértőre bízzák a pénzüket, aki 2015-ben a legjobb teljesítményt nyújtotta, de ez az Alap külső befektetők számára sajnos nem elérhető.

Akkor miért csinálták?

Mégis van a dologban érdekesség. Zsiday Viktorra 2015-ben is kétféleképpen lehetett rábízni a megtakarításainkat: vagy megvettük a Citadella alapot, vagy vásároltunk a magyar tőzsdén a Plotinus Vagyonkezelő részvényeiből. Utóbbit szintén ő kezeli és egy befektetési alaphoz nagyon hasonlóan működik.

Három „probléma” volt viszont a Plotinus befektetéssel a Citadellához képest:

 1. A Plotinus deklaráltan egy sokkal kockázatosabb stratégiát követ, mint a Citadella. Nagyobb hozamot tud elérni, de nagyobb bukót is tud elszenvedni.
 2. Bármely befektetési alappal szemben (így a Citadellával szemben is) a Plotinust nem azon az áron lehet megvásárolni és eladni, ami a cég vagyonából adott napon következik, hanem olyanon, amilyenen a tőzsdén éppen eladó/vevő van a részvényekre. Jelen sorok írásakor például 5150 forintos áron 1345 darab Plotinus részvény megvásárolható éppen a tőzsdén, míg 5148 forintos áron 50 darabot lehet eladni. Ez most egészen jó, de ez minden pillanatban változhat, láttunk már olyat a Plotinusnál, hogy 5-10% különbség volt a vételi és az aktuális eladási árfolyam között.
 3. Míg a Citadella befektetéseinek értékéről az alap napi árfolyama folyamatos információt adott, addig a Plotinus a múltban csak havonta egyszer adott tájékoztatást arról, hogy hogy áll a cég vagyona. Vagyis csak havonta egyszer értesülhettünk arról, hogy Zsiday Viktor mennyit nyert, vagy éppen bukott azokon a befektetéseken, amiket „nekünk kezelt” a Plotinusban.

Ezt a harmadik problémát küszöbölték ki most Zsidayék azzal, hogy indítottak egy Plotinus befektetési alapot és ahelyett, hogy a Plotinus Vagyonkezelő kereskedne a tőzsdéken, egyszerűen megvásárolja az alapot és a kereskedés pedig az alapban zajlik. Aki pedig Plotinus részvényt vesz, az nap mint nap követheti a Plotinus Alap árfolyamát és értesülhet róla, hogy milyen eredményeket hozott a kereskedés.

Ha éppen befektetést keresel, akkor jó szívvel ajánljuk a Bankmonitor alábbi kalkulátorát. Segíteni fog megtalálni azt a megoldást, ami passzol Hozzád.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A nagyobb átláthatóságon kívül van ennek a konstrukciónak még egy előnye, ez pedig a biztonság. Amíg a Plotinus (mint cég) maga kereskedett a tőzsdéken, addig a vagyont brókercégeknél tartotta. Márpedig a brókercégek tönkre tudnak menni, s ilyenkor a vagyon elúszhat, ezt 2015-ben minden magyar megtanulta a Quaestor-BudaCash-Hungária példáján.

A befektetési alapok esetében viszont a vagyon egy letétkezelőnél van, ami sokkal biztonságosabb egy mezei brókercégnél. Erről már írtunk korábban az alábbi cikkünkben: Itt a pénz, hol a pénz? – Pénzed útja a befektetési alapban

Azért mielőtt mindenki rohanna Plotinus részvényeket venni, ne felejtsük el, hogy a fenti három Citadella-Plotinus különbségből kettő még most is él, csak a harmadik tűnt el. Ezen felül van még két további fontos figyelmeztetésünk:

 1. A Plotinus Vagyonkezelőnek vannak más befektetései is, nem csak a Plotinus befektetési alap. Van például a tulajdonukban ingatlanos és autólízing cég, valamint övék a Budapesten most már egészen ismert DAVID Gerincklinika is. Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy hiába emelkedik meredeken a Plotinus befektetési alap árfolyama, a Plotinus részvények mégsem mennek sehová, vagy akár zuhannak. Ha Plotinus részvényt veszünk, azzal nem csak a Plotinus befektetési alapot vásároljuk meg, hanem a fent említett cégeket is.
 2. A Plotinus is felhívta a figyelmet, hogy bár törekednek a legtöbb tőkepiaci befektetést az alapban megvalósítani, azért a jövőben is lehetnek olyanok, amiket a Plotinus Vagyonkezelő valósít meg és nem az alap.

A 2016-os évben átmeneti jelleggel a Plotinus Vagyonkezelő továbbra is közzé teszi minden hónap lezárása után néhány napon belül, hogy a cégnek mekkora a vagyona. A 2017-es évtől kezdve, viszont erre már nem kerül sor, úgy látják, hogy ekkortól fogva elegendő segítséget fog nyújtani a cég negyedévente közzétett beszámolója, illetve a Plotinus Származtatott Befektetési Alap vagyonalakulása.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.