Új építésű lakásra vágysz? – Így tudod akár 10 millióval is olcsóbban megvenni!

Új építésű lakásra vágysz? – Így tudod akár 10 millióval is olcsóbban megvenni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-20 Frissítve: 2021-07-01
 

Bármennyire is csábítóan hangzik a CSOK, érdemes alaposan átgondolni a feltételeit, különösen a gyermekkel még nem rendelkezők esetén. A következőkben olyan fontos kérdésekre adunk választ, mint hogy miként felelhetünk meg a gyermekvállalási kritériumnak, mennyi időnk van rá, a kedvezményt mikor kell visszafizetni vagy hogy mikor engedik el a tartozást. Ha elolvasod, akkor biztos nyugodt szívvel vághatsz bele a lakásvásárlásba.

Valószínűleg te is belefutottál már a netes hirdetésekbe, ahol az ingatlanfejlesztők az új építésű lakásaikat mutatják be és adnák el, nem is olyan olcsón. Budapesten könnyedén 600 ezer forint feletti négyzetméterárral találhatod szembe magad, vagyis nagyon jól jön egy kis állami segítség a vételnél.

A családok otthonteremtési kedvezménye pont ilyen, az akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás csábító. Nem árt azonban tisztában lenned azzal, hogy mi az elvárás gyermekkérdésben az állam részéről. A legfontosabb kérdéseket vesszük át, ami alapján sokkal könnyebb lesz jó döntést hoznod!

Ki után kaphatod meg a kedvezményt?

A támogatás célja, hogy a családosokat segítse, ezért a fő elvárás a gyermek vagy gyermekvállalás. Egy háztartásban kell élnetek, és a szabályok szerint nemcsak a vér szerinti, hanem az örökbefogadott és a legalább egy éve gyámság alatt álló gyermek részére is kérhető támogatás.

Külön megengedi a szabályozás, hogy a fiatal házaspárok esetében a vállalt gyermek után is járjon a támogatás. A fiatal házaspár fogalomba azt értik, ha legalább az egyik fél az igényléskor nem tölti be a 40. életévét.

Fontos azt is tudni, hogy a CSOK szempontjából gyermeknek minősül a magzat is, a terhesség betöltött 12. hetét követően. Az se felejtsd el, hogy gyermeknek a 25 év alatti utód számít, 25 év felett a megváltozott munkaképességű felnőttre jár a kedvezmény.

Vállalt gyermek(ek) esetében mi a szabályozás?

Az előző pont alapján világos, hogy meglévő gyermek esetében mi az eljárás. A vállalat gyermek vagy gyermekeknél azért kacifántosabb a helyzet. A gyermekvállalásnak van előírt határideje is, amit, ha nem sikerül teljesíteni, akkor pénzügyileg komoly baj lesz.

Lakásvásárlás esetében a támogatási szerződés megkötésétől számítva:

  • 1 gyermek vállalásakor 4 évetek,
  • 2 gyermek vállalásakor 8 évetek,
  • 3 gyermek vállalásakor 10 évetek van.

Annyiban rugalmasak, hogy ha fiatal házaspárként örökbefogadással akarnátok a vállalást teljesíteni, és erre vonatkozóan meg is van az alkalmasságot megállapító határozat, akkor az említett határidő 2 évvel meghosszabbodik.

Sőt, ha a terhességet igazolni tudjuk orvosi bizonyítvánnyal, akkor a terhesség időszakára kitolódik a határidő. Vagyis, ha 1 gyermeket vállaltatok, de csak épp az időszak végén fogant meg a gyermek, akkor sem kell visszafizetni a támogatást, ha a 4 év lejáratakor a magzat már betölti a 12. hetet.

Mikor számít teljesítettnek a vállalás?

Nyilvánvaló, hogy a gyermek születése már ezt jelenti, viszont azt ne feledd, hogy csak akkor nem kell tenned semmit, ha családtámogatást igényeltek. Ekkor ugyanis a kincstár értesíteni fogja automatikusan a bankot, hogy megszületett a gyermek.

De a korábbiak fényében elfogadottnak tekintik a vállalást, ha bizonyos korú (legalább 12. hetét betöltött) magzatról van szó, vagy esetlegesen örökbefogadás történt. Akkor is elfogadottnak kell tekinteni a gyermekvállalást, ha sajnálatosan a gyermek halva születik. Ettől függetlenül persze egészséges gyermeknek még adhatnak életet a szülők, de a feltételeknek való megfeleléskor az elhunyt magzatot is elismerik.

Nézd meg, mennyi támogatásra számíthatsz!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Mi történik, ha nincs meg a kellő számú gyermek?

A fiatal házaspárok esetén az állami kedvezmény a megelőlegezett bizalom miatt már azonnal kifizetésre kerül, a megfelelést csak később vizsgálják. Ha nem sikerül az időkorlátig a kellő számú gyermeknek meglennie, akkor annak súlyos következménye van.

Egyrészt vissza kell fizetned a kedvezményt, amiből levonható az az összeg, ami a már megszületett gyermekekre járna. Magyarul, ha 3 gyermekeket vállaltál, de csak kettő született meg, akkor a 10 millióból le kell vonni a két gyermekre járó 2,6 millió forintot, vagyis 7,4 millió forintot kérhetnek rajtad számon.

Másrészt, ehhez hozzácsapnak késedelmi kamatot is, aminek mértéke a Ptk.-ban szereplő késedelmi kamat (jegybanki alapkamat) mértékének ötszöröse. A jegybanki alapkamat most 0,9%, vagyis jelenleg 4,5%-os „hitelkamattal” kell számolnotok. Idővel ez véleményünk szerint emelkedni fog, ugyanis az alapkamat is emelkedő pályára állhat idővel.

A határidő pedig elég szoros, a kedvezményt a kamattal együtt 60 napon belül kell visszafizetni.

Lehet részletfizetést kérni vagy esetleg mentesülni a visszafizetés alól?

Van remény, mert a szabályok szerint, ha nem sikerül elérni a vállalt gyermekszámot, akkor a járási hivatalhoz fordulhatunk. Kérhetünk halasztott visszafizetést, hiszen milliós tételek előteremtése két hónap alatt a többség számára lehetetlen. De ezen kívül a tartozásunk részleges vagy teljes elengedése is szóba jöhet.

A legfeljebb ötéves fizetési halasztás a különös méltánylást érdemlő helyzetekben fordulhat elő:

  • a házastárs egyike elhunyt,
  • a házastársak egyike megváltozott munkaképességű lesz, és ezért nem vállalnak gyermeket,
  • a gyermek a várandósság 24. betöltött hetét megelőzően halva születik,
  • a vállalt 2 vagy 3 gyermek közül az egyik fogyatékossággal születik,
  • meddőség miatti reprodukciós eljárás nem hozott eredményt,
  • a gyermekvállalás egészségügyi dokumentációval igazoltan ellenjavalt.

Alapesetben csak a késedelmi kamat megfizetését halaszthatod el, viszont a törvény kimondja azt is, hogy ha a visszafizetés a család megélhetését ellehetetleníti, akkor azt is különösen méltánylandó helyzetnek kell tekinteni.

A járási hivatal maximum 5 évre a tartozás visszafizetését elhalaszthatja, majd utána, ha kérjük, akkor a tartozást részben vagy egészben elengedheti. Ezt is csak akkor, ha jól láthatóan nem tudod kifizetni a tartozást.

Ebből is kitűnik, hogy érdemes többször is megfontolni a megelőlegezett CSOK igénybevételét, mert ha a vállalásokat nem tudod teljesíteni, akkor akár milliós tételeket kell visszafizetni.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés