Betöltés
loading

Újabb részletek derültek ki a felújítási támogatásról

Az új család- és lakástámogatások közül az egyik legnagyobb érdeklődést a felújítási támogatás váltotta ki, melynek felhasználásával a gyermeket nevelő szülők felújíthatják otthonukat. A mai napon újabb részletek derültek ki a támogatással kapcsolatban.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Novák Katalin ma számos részletet ismertetett a 2021. januárjától elérhető felújítási támogatással kapcsolatban.

1. A támogatást 2021. január 1-től lehet igényelni

Vagyis a 2020. december 31-ét követően megkezdett felújítási munkálatokra lehet felvenni a támogatást. A családok saját, meglévő otthonuk felújítására kérhetik az új konstrukciót.

2. A támogatást fele-fele arányban lehet használni anyagköltségekre és munkadíjra

A teljes felújítási költség felét – de legfeljebb 3 millió forintot – kaphatja meg a munkálatok befejeztét követően, utólag a család támogatásként. Novák Katalin elmondása alapján a felújítási támogatást munkadíjra és anyagköltségekre is lehet fordítani fele-fele arányban.

3. Ki minősül gyermeknek?

A támogatásra a gyermeket nevelő szülők lehetnek jogosultak, vagyis vállalt gyermek után nem jár az összeg. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy ki minősülhet gyermeknek:

  • Minden 25 év alatti gyermek, aki a szülőkkel együtt él
  • A várandósság 12. hetét elérő magzat is gyermeknek minősül
  • Az életkor nem számít, amennyiben a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő, GYOD támogatás jár utána

4. Legalább 1 éves Tb jogviszony szükséges a támogatás igényléséhez

Legalább egy éves folyamatos Tb jogviszony szükséges a támogatás igényléséhez. Elfogadható, ha legfeljebb 30 napos megszakítás volt az elmúlt évben a Tb jogviszonyban.

Az utolsó 3 hónapban megfelelő a munkakeresési járandóság is Tb jogviszonyként, emellett a nyugdíj melletti munkaviszony is megfelelő a Tb jogviszony leigazolására.

5. Mi történik, ha a szülők külön élnek, de közösen nevelik gyermeküket?

Amennyiben a két szülő külön él, de közösen nevelik gyermeküket, akkor a támogatásra megosztva is jogosultak lehetnek. Vagyis mindkét szülő felújíthatja saját otthonát és jogosult lehet a támogatásra, azonban együttesen nem léphetik túl a 3 millió forintos összeghatárt.

Csak az egyik szülő jogosult a támogatásra, amennyiben ő neveli a gyermeket – a másik félnek nincs beleszólási joga -, abban a másik fél nem vesz részt.

6. Csak egyszer igényelhető a támogatás

Minden család egyszer veheti fel a felújítási támogatást, de természetesen nem szükséges kihasználni a maximális 3 millió forintos összeget. Utólag azonban a 3 millió forintból ki nem használt részt nem lehet igénybe venni.

7. Eladhatja a felújított lakást a család 

A támogatásból felújított lakást a család szabadon értékesítheti, vagyis nem kerül bejegyzésre az ingatlanra jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom (ETT). Ugyanakkor a család újabb lakás vásárlásakor már nem veheti igénybe még egyszer a támogatást.

Ugyanakkor a vevő/új tulaj akár kérheti a támogatást abban az esetben is, ha az eladó korábban igényelte azt az adott lakás felújítására. Ebben az esetben természetesen a vevőnek meg kell felelnie a támogatás feltételeinek.

8. Kizárólag köztartozásmentes igénylő jogosult a támogatásra

A felújítási támogatás igénylésének feltétele a köztartozásmentesség, vagyis nem lehet például a családnak adótartozása.

9. Mennyi idő alatt utalják ki a támogatást?

A támogatást a munkálatok befejezését követő 60 napon belül szükséges igényelni a MÁK-nál. A bírálati idő legfeljebb 30 nap lehet, ezt követően 5 napon belül a kincstár kiutalja az összeget az igénylő részére.

10. Mi az igénylés folyamat?

A támogatást a 2020. december 31-ét követő felújítási munkálatokra lehet igényelni. Ehhez szükséges a gyűjteni a számlákat, melyeket a kérelemhez csatolni kell.

Az anyagköltségek mellett a munkadíjra is kérhető a támogatás, ehhez azonban szükséges szerződést kötni a mesteremberrel – ehhez sablont fognak készíteni az igénylők részére -, melyet szintén be kell nyújtani a kérelem mellé. A teljes igénylést elektronikus csatornán keresztül is intézni lehet.

A kérelmet a munkálatok befejeztét követő 60 napon belül lehet beadni, a bírálatra 30 nap áll az MÁK részére. Ezt követően 5 napon belül kiutalja a pénzt a támogatásra jogosult családoknak. Utólagosan 6 hónapon belül a Kormányhivatal ellenőrizheti, hogy ténylegesen elvégezték-e a felújítási munkálatokat.

Ha nincs elegendő saját megtakarításod, akkor is kihasználhatod ezt a támogatást. Ehhez viszont hitelfelvételre lenne szükség, a legkedvezőbb lakáshitel és személyi kölcsön ajánlatokat megkeresheted a Bankmonitor kalkulátorainak segítségével.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak

Újabb részletek derültek ki a felújítási támogatásról

Az új család- és lakástámogatások közül az egyik legnagyobb érdeklődést a felújítási támogatás váltotta ki, melynek felhasználásával a gyermeket nevelő szülők felújíthatják otthonukat. A mai napon újabb részletek derültek ki...

Blogajánló
  • KonyhaKontrolling Teslát vettem havi 24.000 ezer forintért – vagy elszámoltam?

    Az elektromos autók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Éppen ezért Graham Stephan ingatlanügynök-youtuber elkészítette a videót, amiben kiszámolta, hogy az újonnan vásárolt Tesla Model 3-a az első évben csupán 78 dollárjába, körülbelül 24.000 forintjában kerül havonta. Ugyan követem Graham csatornáját, és azt gondolom, hogy minőségi tartalmat gyárt, de azt kell, hogy mondjam, a közgazdasággal hadilábon áll. Tovább olvasom "Teslát vettem havi 24.000 ezer forintért – vagy elszámoltam?" →