Betöltés
loading

Újra emelkedik a Babaváró hitel kamata áprilisban. Lehet még további növekedés?

A Babaváró hitel kamata akkor lényeges, ha elveszítjük a kamatkedvezményt. Jelenleg a kamat alapjául szolgáló állampapírhozam megemelkedett, ezért december óta 0,4 százalékkal nőtt a konstrukció kedvezményes kamata. Ez 5 év alatt összességében 175 ezer forinttal emelheti meg a visszafizetendő összeget, amennyiben nem születne gyermekünk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Babaváró hitel egy szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli, támogatott hitelkonstrukció. A kölcsön induláskor kamatmentes, mely az egész futamidőre érvényes, amennyiben 5 éven belül születne gyermekünk. Ha viszont nem lenne babánk ezen időszak alatt, akkor az addig kapott támogatást vissza kell fizetnünk.

A kamattámogatás összege – vagyis a Babaváró kedvezményes kamata – függ az induláskor érvényes 5 éves futamidejű állampapír hozamoktól. Éppen ezért az utóbbi pár hónap hozamemelkedése jól láthatóan megjelenik a kamattámogatás nagyságában is.

Az elmúlt 3 hónap aukciós átlaghozama a kedvezményes kamatot, míg az elmúlt hónap átlaghozama a normál kamatot befolyásolja. Ha további hozam elmozdulás nem lenne, akkor is emelkedne a Babaváró kedvezményes kamata, ugyanis a 3 havi átlaghozamot még csökkentik a korábbi hónapok kedvezőbb értékei.  Jelenleg 0,26%-kal magasabb az 1 havi aukciós átlaghozam, ami könnyen beépülhet a Babaváró hitel kedvezményes kamatának nagyságába is.

Mennyivel emelkedik meg a Babaváró hitel kamattámogatása

A kedvezményes kamat emelkedése ránk csak akkor lesz hatással, ha a kamattámogatást elveszítenénk és az addig kapott támogatást is vissza kellene fizetnünk. Ez történne például akkor, ha 5 év alatt nem születne gyermekünk. Emiatt egy áprilisban igényelt Babaváró hitelre  1,62 millió forint állami támogatást kellene visszafizetnünk 5 év után, ami 175 ezer forinttal több, mint egy 2019. decemberi igénylésnél lenne.

A kedvezményes kamat még tovább is emelkedne változatlan hozamkörnyezet mellett, azt azonban nem tudjuk megjósolni hogyan is fog változni a jövőben a gazdasági, piaci helyzet. 2020. március vége fontos pont lehet, amikor az MNB következő kamatdöntésekor monetáris politikáján is igazíthat, amennyiben ez szükséges lenne. Mit érdemes néznünk addig is:

 • Érdemes nézni a forint árfolyam alakulását, a további gyengülés rossz jel lenne.
 • Mindenképpen fontos a februári inflációs adat, amely március 10-én fog megjelenni. Ha a februári infláció is magasabb lesz a vártnál az szintén a kamatemelkedés valószínűségét növelheti.
 • A március végi inflációs jelentés pedig komplexebben bemutatja az inflációs kilátásokat.
Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar TB-ből származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan vehetsz fel lakáshitelt a válság közepén?

Pár hét leforgása alatt gyökeresen megváltozott a bankok hozzáállása a hiteligénylőkhöz. Mi és miért változott? És ami még ennél is fontosabb: a Bankmonitor gyakorlati tanácsai azoknak, akik most kívánnak lakáshitelt...

Blogajánló
 • alapblog Így lett az élelmiszerkereskedőből dollármilliárdos

  John Catsimatidis fél évesen vándorolt ki a szüleivel Görögországból az USA-ba, Harlembe, az egyetemről kiesve beszállt egy csemegeüzletbe – és mára az övé Manhattan legnagyobb élelmiszerkereskedő... The post Így lett az élelmiszerkereskedőből dollármilliárdos appeared first on alapblog.