Betöltés
loading

Újra emelkedik a Babaváró hitel kamata áprilisban. Lehet még további növekedés?

A Babaváró hitel kamata akkor lényeges, ha elveszítjük a kamatkedvezményt. Jelenleg a kamat alapjául szolgáló állampapírhozam megemelkedett, ezért december óta 0,4 százalékkal nőtt a konstrukció kedvezményes kamata. Ez 5 év alatt összességében 175 ezer forinttal emelheti meg a visszafizetendő összeget, amennyiben nem születne gyermekünk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Babaváró hitel egy szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli, támogatott hitelkonstrukció. A kölcsön induláskor kamatmentes, mely az egész futamidőre érvényes, amennyiben 5 éven belül születne gyermekünk. Ha viszont nem lenne babánk ezen időszak alatt, akkor az addig kapott támogatást vissza kell fizetnünk.

A kamattámogatás összege – vagyis a Babaváró kedvezményes kamata – függ az induláskor érvényes 5 éves futamidejű állampapír hozamoktól. Éppen ezért az utóbbi pár hónap hozamemelkedése jól láthatóan megjelenik a kamattámogatás nagyságában is.

Az elmúlt 3 hónap aukciós átlaghozama a kedvezményes kamatot, míg az elmúlt hónap átlaghozama a normál kamatot befolyásolja. Ha további hozam elmozdulás nem lenne, akkor is emelkedne a Babaváró kedvezményes kamata, ugyanis a 3 havi átlaghozamot még csökkentik a korábbi hónapok kedvezőbb értékei.  Jelenleg 0,26%-kal magasabb az 1 havi aukciós átlaghozam, ami könnyen beépülhet a Babaváró hitel kedvezményes kamatának nagyságába is.

Mennyivel emelkedik meg a Babaváró hitel kamattámogatása

A kedvezményes kamat emelkedése ránk csak akkor lesz hatással, ha a kamattámogatást elveszítenénk és az addig kapott támogatást is vissza kellene fizetnünk. Ez történne például akkor, ha 5 év alatt nem születne gyermekünk. Emiatt egy áprilisban igényelt Babaváró hitelre  1,62 millió forint állami támogatást kellene visszafizetnünk 5 év után, ami 175 ezer forinttal több, mint egy 2019. decemberi igénylésnél lenne.

A kedvezményes kamat még tovább is emelkedne változatlan hozamkörnyezet mellett, azt azonban nem tudjuk megjósolni hogyan is fog változni a jövőben a gazdasági, piaci helyzet. 2020. március vége fontos pont lehet, amikor az MNB következő kamatdöntésekor monetáris politikáján is igazíthat, amennyiben ez szükséges lenne. Mit érdemes néznünk addig is:

 • Érdemes nézni a forint árfolyam alakulását, a további gyengülés rossz jel lenne.
 • Mindenképpen fontos a februári inflációs adat, amely március 10-én fog megjelenni. Ha a februári infláció is magasabb lesz a vártnál az szintén a kamatemelkedés valószínűségét növelheti.
 • A március végi inflációs jelentés pedig komplexebben bemutatja az inflációs kilátásokat.
Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Blogajánló
 • alapblog Mi lesz a jövő az ingatlanpiacon?

  Ebben még nem nagyon van benne a lezárás hatása. Az “örökre” alacsony (és/vagy negatív) kamat valószínűleg jó nagy támaszt jelent majd a jövőben az európai... The post Mi lesz a jövő az ingatlanpiacon? appeared first on alapblog.