Útmutató a 11%-os biztos hozamhoz!

Útmutató a 11%-os biztos hozamhoz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-18 Frissítve: 2017-01-17
 

Bárki igényelhet 30%-os, maximum évi 72 ezer forintos állami támogatást saját, vagy családja lakáscéljára, amennyiben lakástakarékban gyűjti megtakarításait. Legyen szó lakásvásárlásról, felújításról, vagy lakáshitel visszafizetéséről, a lakástakarék segítségével bármely lakáscél könnyebben megvalósítható, amelyhez azonban elengedhetetlen, hogy ismerd a részleteket!

Hogyan működik a lakástakarék?

A lakástakarékban összegyűjtött megtakarításra annak 30%-ával azonos összegű, de maximum évi 72 ezer Ft állami támogatás jár, feltéve, hogy lakáscélra fordítjuk. A havi befizetés összegét leginkább a pénztárcánk korlátja határozza meg, minimum párezer forinttól maximum 20 ezer forintig terjedhet, ugyanis ennyivel már elérjük az állami támogatás maximális összegét. A támogatáson felül évi 0,1-3,0% közötti betéti kamattal is gyarapszik a lakástakaréknál halmozódó pénzösszeg.

A megtakarítási időszak minimum 4, maximum 10 évig tarthat. Lejáratkor a megtakarított pénzösszegen felül a lakástakarék felkínál egy kedvezményes, fix kamatozású lakáskölcsönt is. Ennek igénybevétele csak lehetőség, sosem kötelező. Amennyiben élünk vele, úgy hitelképességi vizsgálatot is végeznek, és kölcsönösszegtől függően ingatlanfedezet is szükséges hozzá.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

     

    Hirdetés

    Hirdetés

    Mire költhető?

    Az állami támogatás feltétele, hogy a megtakarítást vagy a saját, vagy bármelyik közeli hozzátartozónk lakáscéljára fordítsuk. Ez lehet új, vagy használt lakásvásárlás, építés, bővítés, korszerűsítés, felújítás, vagy akár előbbi célokra felvett lakáshitel visszafizetése. Lakáscél tekintetében a telek, a lakóház, a lakás és a tanya fogadható el.

    Milyen befektetési lehetőséget biztosít?

    A legmagasabb EBKM (Egységes Betéti Kamatláb Mutató) érték a legrövidebb, 4 éves és a havi maximális 20 ezer forintos befizetéssel érhető el, amely átlagosan évi 11%. A megtakarítás kamatadó és EHO mentes, valamint OBA garancia vonatkozik rá. Mivel a támogatás az adott év befizetései után jár, így a hosszabb megtakarítási idő alacsonyabb hozamot eredményez. Számszerűen a 10 éves variációk átlagos EBKM értéke 4,8%.

     

    Amennyiben valaki többet szeretne félretenni havi 20 ezer forintnál, köthet több szerződést is. Ennek feltétele, hogy mindegyiket eltérő közeli hozzátartozó javára kösse meg, azaz más kedvezményezetteket kell megjelölnie a szerződéseken. Ez azzal jár, hogy a megtakarítási időszak végén a kedvezményezett lesz jogosult eldönteni, mire költi az összegyűjtött pénzt. Ekkor dönthet úgy, hogy saját lakására fordítja, de elköltheti bármelyik közeli hozzátartozó bármely lakáscéljára, tehát köztük a szerződőjére is. Így lehetséges többszörözni családon belül az állami támogatást, majd a családon belül megkötött szerződéseket a végén el lehet költeni egyetlen lakásra is.

    Hogyan használható fel?

    A megtakarítás végén 3 hónap kiutalási időszak következik (nyártól már csak 2 hónap), tehát ennyit várni kell a pénzünkre. A lakáscélú felhasználást minden esetben ellenőrzik. Lakásvásárlás esetén a vételár részeként fizetik ki, és az adásvételi szerződést is bekérik, valamint utólag a tulajdonszerzést ügyvédi igazolással, földhivatali bejegyzéssel, vagy tulajdoni lappal igazolni kell.

    Építés, bővítés, felújítás és korszerűsítés esetén kiutalják számunkra a teljes összeget, és utólag számlával kell igazolni a felhasználást. Első két esetében 18 hónapunk, utóbbi két esetben 4 hónapunk van benyújtani a megfelelő számlákat.

    Lakáshitel elő-, illetve végtörlesztése esetén be kell nyújtani a lakástakaréknak a banki szerződés másolatát, és egy banki igazolást is a fennálló tartozásról. Utólag ez esetben is szükséges egy újabb igazolás az elő-, vagy végtörlesztés megtörténtéről.

    Milyen költségei vannak?

    Az állami támogatással, betéti kamattal növelt megtakarítás, valamint a lakáskölcsön együttes összege képezi a lakástakarék szerződéses összegét. A szerződéses összeg 1%-a a számlanyitási díj, amely annál magasabb, minél magasabb havi összegű, és minél hosszabb lakástakarékot kötünk. Ez 4 éves, és havi 20 ezer forintos megtakarítás esetén 25-32 ezer Ft-ot jelent. Emellett havi 150 Ft a számlavezetési díj egységesen minden lakástakaréknál.

    A számlanyitási díjat akció keretében részben, vagy teljes egészében elengedhetik. Ennek mindig az a feltétele, hogy a vállalt összeget a futamidő végéig fizessük, és több esetben egyéb másik termék igénybevételét is előírják. Mivel utóbbi jellemzően további költséggel jár, a plusz termék igénybevétele nem mindig éri meg, így az akciók feltételeiről mindig részletesen tájékozódjunk!

    Hogyan módosítható egy megkötött lakástakarék?

    A megtakarítás kifejezetten rugalmasan módosítható. A vállalt havi összeget lehet csökkenteni, és maximum havi 20 ezer forintig növelni, valamint a megtakarítási idő is csökkenthető, vagy növelhető. A módosításnak viszont díja van. Amire még figyelni kell, hogy ha akció keretében elengedték a számlanyitási díjat, a havi összeg, vagy a megtakarítási idő csökkentése esetén vissza kell azt fizetni!

    Átmeneti fizetési nehézségek esetén, lakástakaréktól függően lehet szüneteltetni a szerződést. Ezt egyedi kérelemben kell jelezni a lakástakarék felé. Amennyiben valaki elmarad a vállalt befizetésekkel, úgy annak arányában állami támogatásból veszteség éri.

    Ha valaki felmondani kényszerül 4 éven belül a szerződését, vagy nem lakáscélra költi el a megtakarítást, akkor az állami támogatás nem jár, azonban saját megtakarítását betéti kamattal együtt visszakapja. Ebből maximum az elengedett számlanyitási díjat, vagy a sürgősségi kifizetés díját vonják le, feltéve, hogy ilyet kérünk.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés