loading

Üzletrész kivásárlása támogatott céges hitelből?

A vállalkozások megsegítésére meghirdetett kedvezményes kamatozású (fix 0,1%-2,5%) hitelek nem csak a krízishelyzetek orvosolására adnak kitűnő lehetőséget, hanem akár az ambiciózus tervekkel rendelkező tulajdonosok számára is, például tulajdonostársuk kivásárlására. Megmutatjuk, milyen támogatott hitelekre számíthat az, aki erre vállalkozna. 

A hitelezhetőség alapvető feltételei

Maradjon a kompetencia

Jó eséllyel jöhet szóba hitelfelvétel a kivásárláshoz, ha a kivásárlást tervező tulajdonos, nem csupán pénzügyi befektetőként volt eddig jelen a cég életében, hanem legalább 23 éve már egyébként is erősíti a társaságot érdemi döntéshozatali pozícióban. Szakmailag tehát önállóan is tovább tudja vinni a céget.

Tudjon folytatódni az üzlet

Fontos vizsgálandó szempont, hogy a kivásárolt tulajdonostárs távozásával lesz-e ügyfélveszteségünk, veszítünk-e piacot. Ez a kérdés legkönnyebben úgy orvosolható, ha a vételár egy részét visszatartjuk 1-2 évig, amíg bizonyítottan át tudja nekünk adni piaci és ügyfélkapcsolatait. Amennyiben a társunk csupán pénzügyi befektetői pozícióban vett részt cégünk életében, a kérdés már nem olyan kardinális.

Reálisan meghatározott vételár

Az elfogadott vételár a legtöbb üzletágban a cég által megtermelt működési eredmény (EBITDA) 5-6-szorosa, természetesen az üzletrész arányára vetítve. Ez azonban nagyon általános hüvelykujj szabály, egy fintech cég tulajdonrészének meghatározása például teljesen más mutatók mentén történik, nem ritka ezeknél a 10-12-szeres EBITDA sem. A tervezett vételárat mindenképp érdemes előzetesen leegyeztetni a kiválasztott finanszírozó bankkal. Emennyiben a bank alacsonyabb vételárat tart elfogadhatónak, úgy a tulajdonosnak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia az önerő kifizetésekor.

Kell egy kis önerő is

Fontos feltétel a fentieken túl, az önerő előteremtésének képessége. A tulajdonrész vételárának legalább 20%-át saját forrásból kell tudni biztosítani. A saját forrás rendelkezésre bocsátásával megmutatkozik a leendő új tulajdonos kockázatvállalási hajlandósága.

Létezik olyan extrém helyzet, amikor a bank elfogadja az utólagos, osztalék kifizetésből történő (akár több részletben is) saját forrás biztosítást, itt azonban az egyéb biztosítéki feltételeknek kell sziklaszilárdnak lenniük a hitel mögött.

Milyen biztosítéki elemek bevonásával valósulhat meg a hitel?

A cég teljes eszközállományára és magára az üzletrészre is zálogjog kerül, ez a kiindulási alap. Emellett az új tulajdonosnak magánszemélyként is kezességet kell vállalnia nagy valószínűséggel. A fő biztosítéki elemek mellett szóba jöhet addicionális ingatlanfedezet bevonás is, főként akkor, ha a tranzakció tárgyát képző társaság nem rendelkezik ingatlanvagyonnal.

A hiteltörlesztés ideje alatt pedig részben vagy egészben számítani kell az osztalékfizetés korlátozására. Ennek fő célja nyilván az, hogy a megtermelt nyereséget első sorban a hitel visszafizetésére fordítsa a cég. Tárgyalási alapot jelenthet még az éves törlesztési kötelezettségen felül megmaradt eredmény kifizethetősége is.

Mekkora hitelt tudunk felvenni?

A hitel visszafizetését a társaság cashflow-jára alapozza a bank, tehát a társaság kimutatott eredményének fedezni kell a hitel törlesztését és annak kamatfizetési kötelezettségét. Ennek kimutatására alapvető elvárás a hitel teljes futamidejét lefedő – ami általában 7-8 év – cashflow szemléletű pénzügyi terv.

Milyen támogatott hitelek állnak rendelkezésre?

Legtöbb esetben a Növekedési Hitelprogram Hajrá Beruházási Hitele jelentheti a megoldást, mely a program kibővítésével ismét igényelhető erre a célra is.

Kalkulátorunk segítségével nézd meg, hogy céged alkalmas-e egyéb feltételek tekintetében a maximum fix 2,5%-os kamatozás mellett elérhető Növekedési Hitel felvételére:

NHP HAJRÁ Kalkulátor
Nhp Hajára, nézed meg, hogy céged megkaphatja-e!
Ft
Ft
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
Utolsó lezárt pénzügyi év üzemi/adózott eredménye negatív?
Utolsó lezárt pénzügyi év saját tőkéje negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Van a céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők/magánszemély készfizető kezesek szerepelnek a KHR/BAR listán?
Tulajdonosi és ügyvezető körben van cégvezetéstől eltiltott személy?
Van 50%-nál nagyobb részben tulajdonos változás az elmúlt 6 hónapban?
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
A vállalkozás adózás utáni jövedelme negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Mint magánszemély, illetve a készfizető kezes szerepel a KHR/BAR listán?
result-ko
Nincs jó hírünk
Volt inkasszó a vállalkozás számláján az elmúlt 36 hónapban?
Az inkasszók gyakorisága a hiteldöntést negatívan befolyásolthatja, így szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Van a cégednek átütemezett köztartozása? (pl. NAV részletfizetés)
A NAV átütemezett köztartozás megléte kizáró tényező lehet, szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Jó hírünk van, a tervezett beruházási célra (az eddig megadott adatok alapján) növekedési hitel igényelhető!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

 • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
 • Milyen futamidő mellett?
 • Mi a különbség a bankok között?
 • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Az NHP keretében ezen hitelcélok nem finaszírozhatóak, de Neked is tudunk segíteni:
 1. Átalakítható-e a hiteligény úgy, hogy Növekedési Hitel kaphass hozzá?
 2. Milyen támogatott (akár 2,5% kamatozásnál kedvezőbb) egyéb hitellehetőségek érhetők el cégednek?

Részletes tájékoztatást küldünk
számodra e-mailben!

A megjelölt hitelcélra bizonyos feltételek teljesülése esetén érhető el a Növekedési Hitel.

A megjelölt hitelcélhoz tartozó feltételek részletes leírását megküldjük számodra e-mailben!

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mint látható, nem „gyerekjáték” egy tulajdonrész-kivásárlás hitelből finanszírozása. A Bankmonitor segítséget jelentheti számodra, hiszen több mint 10 milliárd Ft értékben segítettük hitelhez a hazai cégtulajdonosokat. Amennyiben szeretnél érdemben tájékozódni, írd meg röviden hiteligényedet és elérhetőségedetcsanyi@bankmonitor.hu mail címre, és Csányi Franciska vállalat finanszírozással foglalkozó szakértő kolleganőnk válaszokat és megoldást ad számodra is.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Szükség van közéletre az üzleti életben?

  Engem nem érdekel, hogy mit gondol a szappanom gyártója a jelenlegi politikai helyzetről, vagy melyik éppen aktuális társadalmi mozgalmat, ideológiát támogatja. Nevezzük ezt akár társadalmi felelősségvállalásnak vagy másnap. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ezen kívül csináltam instagramot is, ahol könnyebben emészthető, egyszerű ötleteket adok a mindennapokra, kövesd Tovább olvasom "Szükség van közéletre...

 • Haszon.hu Mindenki a Magyar Közlönyt bújja, ez jön hétfőtől

  Nem tudjuk, hogy mikor volt utoljára ennyire leterhelt a közlöny weboldala. Nálunk mindenesetre homokórázott egy darabig. Megjelent a rendelet a hétfőtől életbe lépő korlátozásokról. Kiválogattuk a lényeget. Egyszerűbb azt felsorolni, ami nem zár be. Összeállításunk nem teljes, a lista végén viszont találsz egy linket. Ha rákattintasz, te is elolvashatod a kormányrendeletet. A kiemelt jó hírek  Az élelmiszerüzletek mellett a piacok...