loading

Üzletrész kivásárlása támogatott céges hitelből?

A vállalkozások megsegítésére meghirdetett kedvezményes kamatozású (fix 0,1%-2,5%) hitelek nem csak a krízishelyzetek orvosolására adnak kitűnő lehetőséget, hanem akár az ambiciózus tervekkel rendelkező tulajdonosok számára is, például tulajdonostársuk kivásárlására. Megmutatjuk, milyen támogatott hitelekre számíthat az, aki erre vállalkozna. 

A hitelezhetőség alapvető feltételei

Maradjon a kompetencia

Jó eséllyel jöhet szóba hitelfelvétel a kivásárláshoz, ha a kivásárlást tervező tulajdonos, nem csupán pénzügyi befektetőként volt eddig jelen a cég életében, hanem legalább 23 éve már egyébként is erősíti a társaságot érdemi döntéshozatali pozícióban. Szakmailag tehát önállóan is tovább tudja vinni a céget.

Tudjon folytatódni az üzlet

Fontos vizsgálandó szempont, hogy a kivásárolt tulajdonostárs távozásával lesz-e ügyfélveszteségünk, veszítünk-e piacot. Ez a kérdés legkönnyebben úgy orvosolható, ha a vételár egy részét visszatartjuk 1-2 évig, amíg bizonyítottan át tudja nekünk adni piaci és ügyfélkapcsolatait. Amennyiben a társunk csupán pénzügyi befektetői pozícióban vett részt cégünk életében, a kérdés már nem olyan kardinális.

Reálisan meghatározott vételár

Az elfogadott vételár a legtöbb üzletágban a cég által megtermelt működési eredmény (EBITDA) 5-6-szorosa, természetesen az üzletrész arányára vetítve. Ez azonban nagyon általános hüvelykujj szabály, egy fintech cég tulajdonrészének meghatározása például teljesen más mutatók mentén történik, nem ritka ezeknél a 10-12-szeres EBITDA sem. A tervezett vételárat mindenképp érdemes előzetesen leegyeztetni a kiválasztott finanszírozó bankkal. Emennyiben a bank alacsonyabb vételárat tart elfogadhatónak, úgy a tulajdonosnak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia az önerő kifizetésekor.

Kell egy kis önerő is

Fontos feltétel a fentieken túl, az önerő előteremtésének képessége. A tulajdonrész vételárának legalább 20%-át saját forrásból kell tudni biztosítani. A saját forrás rendelkezésre bocsátásával megmutatkozik a leendő új tulajdonos kockázatvállalási hajlandósága.

Létezik olyan extrém helyzet, amikor a bank elfogadja az utólagos, osztalék kifizetésből történő (akár több részletben is) saját forrás biztosítást, itt azonban az egyéb biztosítéki feltételeknek kell sziklaszilárdnak lenniük a hitel mögött.

Milyen biztosítéki elemek bevonásával valósulhat meg a hitel?

A cég teljes eszközállományára és magára az üzletrészre is zálogjog kerül, ez a kiindulási alap. Emellett az új tulajdonosnak magánszemélyként is kezességet kell vállalnia nagy valószínűséggel. A fő biztosítéki elemek mellett szóba jöhet addicionális ingatlanfedezet bevonás is, főként akkor, ha a tranzakció tárgyát képző társaság nem rendelkezik ingatlanvagyonnal.

A hiteltörlesztés ideje alatt pedig részben vagy egészben számítani kell az osztalékfizetés korlátozására. Ennek fő célja nyilván az, hogy a megtermelt nyereséget első sorban a hitel visszafizetésére fordítsa a cég. Tárgyalási alapot jelenthet még az éves törlesztési kötelezettségen felül megmaradt eredmény kifizethetősége is.

Mekkora hitelt tudunk felvenni?

A hitel visszafizetését a társaság cashflow-jára alapozza a bank, tehát a társaság kimutatott eredményének fedezni kell a hitel törlesztését és annak kamatfizetési kötelezettségét. Ennek kimutatására alapvető elvárás a hitel teljes futamidejét lefedő – ami általában 7-8 év – cashflow szemléletű pénzügyi terv.

Milyen támogatott hitelek állnak rendelkezésre?

Legtöbb esetben a Növekedési Hitelprogram Hajrá Beruházási Hitele jelentheti a megoldást, mely a program kibővítésével ismét igényelhető erre a célra is.

Kalkulátorunk segítségével nézd meg, hogy céged alkalmas-e egyéb feltételek tekintetében a maximum fix 2,5%-os kamatozás mellett elérhető Növekedési Hitel felvételére:

NHP HAJRÁ Kalkulátor
Nhp Hajára, nézed meg, hogy céged megkaphatja-e!
Ft
Ft
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
Utolsó lezárt pénzügyi év üzemi/adózott eredménye negatív?
Utolsó lezárt pénzügyi év saját tőkéje negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Van a céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők/magánszemély készfizető kezesek szerepelnek a KHR/BAR listán?
Tulajdonosi és ügyvezető körben van cégvezetéstől eltiltott személy?
Van 50%-nál nagyobb részben tulajdonos változás az elmúlt 6 hónapban?
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
A vállalkozás adózás utáni jövedelme negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Mint magánszemély, illetve a készfizető kezes szerepel a KHR/BAR listán?
result-ko
Nincs jó hírünk
Volt inkasszó a vállalkozás számláján az elmúlt 36 hónapban?
Az inkasszók gyakorisága a hiteldöntést negatívan befolyásolthatja, így szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Van a cégednek átütemezett köztartozása? (pl. NAV részletfizetés)
A NAV átütemezett köztartozás megléte kizáró tényező lehet, szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Jó hírünk van, a tervezett beruházási célra (az eddig megadott adatok alapján) növekedési hitel igényelhető!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

 • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
 • Milyen futamidő mellett?
 • Mi a különbség a bankok között?
 • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Az NHP keretében ezen hitelcélok nem finaszírozhatóak, de Neked is tudunk segíteni:
 1. Átalakítható-e a hiteligény úgy, hogy Növekedési Hitel kaphass hozzá?
 2. Milyen támogatott (akár 2,5% kamatozásnál kedvezőbb) egyéb hitellehetőségek érhetők el cégednek?

Részletes tájékoztatást küldünk
számodra e-mailben!

A megjelölt hitelcélra bizonyos feltételek teljesülése esetén érhető el a Növekedési Hitel.

A megjelölt hitelcélhoz tartozó feltételek részletes leírását megküldjük számodra e-mailben!

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mint látható, nem „gyerekjáték” egy tulajdonrész-kivásárlás hitelből finanszírozása. A Bankmonitor segítséget jelentheti számodra, hiszen több mint 10 milliárd Ft értékben segítettük hitelhez a hazai cégtulajdonosokat. Amennyiben szeretnél érdemben tájékozódni, írd meg röviden hiteligényedet és elérhetőségedetcsanyi@bankmonitor.hu mail címre, és Csányi Franciska vállalat finanszírozással foglalkozó szakértő kolleganőnk válaszokat és megoldást ad számodra is.

Kapcsolódó tartalmak
Szabadítsd fel céged lekötött pénzügyi forrásait!

Vállalkozói hitelt felvenni olykor kifejezetten nehéz dolog, főként azoknak a cégeknek, amelyek történetük során első alkalommal próbálkoznak ezzel. A vállalkozóknak azzal is szembesülniük kell, hogy számos üzleti cél finanszírozását a...

Jól hajrázott az NHP Hajrá!

A jegybank március közepén közzétett statisztikái szerint 2020-ban összesen 21 ezer vállalkozás kötött hitelszerződést a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! növekedési hitelprogramjának keretében, összesen 1540 milliárd forint értékben, amelyből a...

Blogajánló
 • alapblog Legjobb külföldi és magyar podcastok

  Mi is az a podcast? A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz....

 • KonyhaKontrolling Máglyára a gazdagokkal?

  A vagyon, a vagyoni különbség gyakori téma mind itthon, mind máshol a világban. Sokan ezt állítják be minden probléma okozójának. Pedig már írtam arról, hogy a legnagyobb vagyoni különbséget úgy lehet elérni, ha mindenkit visszaállítunk az alapvonalra. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat, illetve Tovább olvasom "Máglyára a gazdagokkal?"...

 • Haszon.hu Bitcoint követelnek, de magyarul nem tudnak az emailes zsarolók

  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven megfogalmazott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte:...