Betöltés

Vakok között félszemű… Tényleg olcsók lettek a családi házak?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-02-23

Olvasom az egyik ingatlanhálózat elemzését: „tavaly a 60-70 millió Ft-os családi házak iránt még jelentős volt a kereslet… idén azonban a CSOK miatt kevesebb, mint a felére esett…” Tegnap az egyik ismerősöm említette, hogy a használt családi házak jelentős áreséséről hallott… Érdemes egy kicsit gondolkozni és elővenni a számológépet, hogy hol lehet az igazság?

Érthető, hogy szenzációs dolog a CSOK. Magyar emberhez még soha nem vágtak hozzá 10.000.000 Ft-ot, hogy viheti és nem kell visszahozni… De 10 millió Ft ide, vagy oda, a jó pénzügyi döntések mögött nagyon egyszerű a matematika. Jelen esetben alsó tagozat tudásszintje is elegendő.

Vegyük elsőként az új építésű és a használt ingatlanok árkülönbözetét. Ez nagyon óvatosan számolva is minimum 30%-40%. Ez a fentebb említett 60-70 millió Ft-os kategóriában annyit jelent, hogy az új építésű megfelelője ezeknek a családi házaknak 78-98 millió Ft-ba kerül. A különböztet 18-28 millió Ft.

Miből fizethető ki ez az árkülönbözet? A vissza nem térítendő CSOK 10 millió Ft. Az ehhez kapcsolódó 10 millió Ft-os kedvezményes hitel kamatozása ugyan fix 3%, de az emberek 99%-á tökéletesen tudja és érti: ezt a második 10 milliót vissza kell fizetni.
Van tehát egy 18-28 millió Ft-os ártöbblet, melyből 10 milliót fedez a CSOK. Még 8-18 milliót kifizetünk csak azért, hogy „nullkilométeres” legyen a házunk? Vagy az újépítés élménye, az „én határozom meg milyen legyen a ház” ezt a minimális különbséget feledteti?

Bizonyos esetekben egészen biztosan „igen” a válasz a kérdésekre. A számok azonban jól mutatják, hogy a piacon nem alakulhat ki áresés a használt családi házaknál pusztán a CSOK következtében, mert az egyébként sem kis árkülönbözet további emelkedése evidenciálisan növelné a használt házak népszerűségét, keresletét.

És fentiekben még nem vettük számításba, hogy

  1. szükség lesz 3 gyerekre is a 10+10 millió Ft-hoz. Ha csak ígérjük, de nem születik meg a 3 gyerek, akkor az nagyon sokba fog kerülni. Ez érdemi kockázat.
  2. a telekárak emelkedése az elmúlt 3 hónapban Budapesten felemésztette a CSOK-ból származó 10 millió Ft nagy részét, esetenként az egészet!!!

Fentiekből adódóan, ha valaki olyan jó minőségű használt családi házat talál, melynek „jelentősen esett az ára a CSOK miatt”, akkor azonnal vegye meg. Alkalmi vétel lesz…
Természetesen a fenti példától eltérően nem csak 60-70 millió Ft-os árszinten kaphatók családi házak és a számok más ártartományban máshogy arányulnak egymáshoz. Ettől függetlenül a logika azonos módon érvényesül eltérő árszinten is…

Ráadásul gyors és könnyű a finanszírozás a használt lakásokhoz, házakhoz. Soha nem volt még ilyen olcsó Magyarországon a lakáshitel:  

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.