loading

Válás után vissza kell fizetni a felvett csok-ot? Szerencsére nem feltétlenül!

Válás esetén mit történik az igénybe vett csok-kal, ha a pár eladja a közös ingatlanját? Van jó és rossz hírünk egyaránt!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A válás bizony komoly hatással van egy család pénzügyeire, hiszen akár az igénybe vett csok támogatást– családi otthonteremtési kedvezmény – is vissza kellhet fizetni emiatt, ami jelentős, akár 10 millió Ft-os terhet is jelenthet három gyermek és újépítésű ingatlan esetén. Ugyanis a csok támogatás igénybe vétele esetén az állam az adott ingatlanra jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat jegyez be a felvételt követő 10 évre. Vagyis ezen idő alatt az ingatlan nem eladható, illetve eladás esetén néhány kivételtől eltekintve a támogatás összegét vissza kell fizetni az államnak.

Van megoldás, amellyel elkerülhető a csok visszafizetése

Megoldás lehet, ha az egyik fél a gyermekkel (vagy gyermekekkel) a válást követően is az ingatlanban marad, hiszen ebben az esetben nem adják el a lakást és a gyermek lakcíme sem változik. Azonban a csok-ot folyósító pénzintézetnél jelezni kell, hogy a másik fél a továbbiakban nem lesz támogatott személy, illetve a tulajdonjogát átruházza a csok-ot tovább vivő, gyermekeket nevelő félre.

Az átruházás természetesen történhet kivásárlással is, amihez felhasználható magán megtakarítás, vagy akár lakáshitel, a bankok ugyanis kínálnak kifejezetten tulajdonrész kivásárlására felhasználható konstrukciókat.

Fontos, hogy az ingatlanra a bank elidegenítési és terhelési tilalmat fog bejegyezni, ahogy ez egy jelzáloghitelnél egyébként minden esetben szokás.  Mivel itt normál esetben 50%-os tulajdonrészt kell kivásárolni, a dolog már csak azért is kivitelezhető, mert a bankok mostanság 50-70%-át hitelezik meg egy ingatlan becsült forgalmi értékének. Persze a lakáshitel költségeivel mindenképpen számolni kell – ügyvédi díj, értékbecslés, földhivatali ügyintézés, a hitel folyósításának díja stb. -, ami egy 10 millió Ft-os hitelnél 100-200 ezer Ft is lehet.

Eladható ezt követően a csok-os ingatlan?

Azzal, hogy válás után az egyik fél kizárólagos tulajdonjogot szerez az ingatlanban és egyedül ő a támogatott személy is, már akár el is adhatja azt. Viszont, ha nem szeretné ideiglenesen sem visszafizetni a csok-ot, akkor az adásvételi szerződés aláírását követően 60 napja van arra, hogy leszerződjön az új ingatlanra, az erről szóló adásvételit pedig az illetékes járási hivatalban kell benyújtania. (A meglévő ingatlan eladását viszont már hamarabb, 30 napon belül be kell jelentenie.)

Csok kalkulátor – ellenőrízheted, hogy mennyi csok támogatásra vagytok jogosultak
Csok hitel kalkulátor – az egyes bankok csok hiteleit hasonlíthatod össze 

Fontos, hogy vásárlás esetén az új ingatlan alapterületének és/vagy értékének nagyobbnak kell lennie a korábbinál, máskülönben a teljes csok nem vezethető át. Amennyiben kisebb, olcsóbb lakást vásárol valaki, akkor a csok összegét arányosan vissza kell fizetni. Ha mind az alapterület, mind a vételár kevesebb az eredeti vásárláshoz képest, akkor mindkét esetre kiszámolják a visszafizetendő összeget, majd ezek közül a nagyobbat kérik vissza.

A nagyobb alapterületű és értékű ingatlan megvásárlásához ugyancsak felhasználható lakáshitel, ám ebben az esetben az eladáskor kapott árból előbb rendezni kell a meglévő kölcsönt, ha például a tulajdonrész kivásárlásához korábban vettünk fel ilyet. Ebben az esetben azonban a banknak engedélyt kell majd adnia arra, hogy a Magyar Államkincstár elidegenítési tilalmat jegyezhessen be az új ingatlanra a csok miatt, de ennek aligha lesz akadálya.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01.-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Összeesküvés Amerika ellen

  Kína és Oroszország együttesen történelmileg páratlan kísérletet hajt végre. Minden létező, a jövőt érintő, gazdasági, politikai, pénzügyi, tudományos téren késznek mutatkozik összefogni – Amerika ellenében....

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Brexit után Britcoin, a britek ebbe a közösségbe inkább belépnének

  Nagy-Britannia pénzügyi intézményei államilag támogatott forradalomra készülnek a kriptovaluták világában. A brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak azt kérte a jegybanktól, hogy vizsgálja meg mélyebben egy nemzeti kriptovaluta bevezetésének lehetőségét. Egy ilyen, Bank of England által támogatott digitális fizetőeszköz lehetővé tenné a vállalkozások és a fogyasztók számára, hogy közvetlenül a jegybanknál vezessék a számláikat, így csökkenthetnék a hagyományos pénzintézetek szerepét, miközben hitelezési...