Betöltés

Vállalkozó is vehet fel lakáshitelt, csak kicsit máshogy

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-12

Már rég nem elég egy lakáshitelhez csak az ingatlant felajánlani fedezetként. Ahhoz, hogy hitelt kapj, valamilyen igazolt jövedelemmel rendelkezned kell. Tudtad, hogy jövedelem és jövedelem között is különbség van? Mire figyelj, ha cégtulajdonos, esetleg egyéni vállalkozó vagy? És tudtad, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen adózási formát választottál?

Ha hagyományos értelemben vett alkalmazott vagy, nincs különösebb gond a hitelfelvételnél. Alkalmazotti jövedelem esetén legalább 3 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkezned a jelenlegi munkahelyeden. Nem állhatsz se próbaidő, se felmondás alatt. Vitathatatlan, hogy a bankok jobban szeretik a határozatlan idejű munkaszerződést. A határozott idejű szerződéseket csak megkötésekkel fogadják el.

Mi a helyzet a vállalkozókkal? Rájuk milyen szabályok érvényesek?

Jövedelmet minden hiteligénylésnél igazolnod kell, legyen az egy egyszerű hitelkártya, személyi kölcsön, vagy lakáshitel. A mindenkori minimálbér (jelenleg nettó 68.775 forint) alapvető elvárás, de nem minden esetben elegendő a kívánt hitelösszeg felvételéhez. A minimális jövedelemmel csak pár millió forint hitelt célozhatsz meg reálisan.

Természetesen a vállalkozók sem lehetnek kivételek, ami a munkabér/jövedelem igazolását illeti. A helyzet azonban összetettebb, ugyanis sok múlik azon milyen adózási formát választottál.

Nem kaphatsz hitelt, ha munkáltatód – bárki is legyen az – csőd, felszámolás, végelszámolás, vagy végrehajtás alatt áll.  

Ha a saját céged alkalmazottja vagy, akkor is úgy tekint rád a bank a hitel elbírálása során, mint egy vállalkozóra, hiszen az is vagy. De tovább megyünk! Ha a szüleid cégében dolgozol, akkor is ugyanolyan igazolásokat kell benyújtanod, mintha te lennél a cég tulajdonosa. Sőt! Ha nem vagy tulajdonosa a cégnek, ahol dolgozol „csak” vezető tisztségviselője, akkor is vállalkozóktól elvárt módon kell igazolnod a jövedelmedet. NAV közteher igazolást nem csak a magánszemélyről, hanem a cégedről is bekérnek.

Ha saját cégből igazolsz jövedelmet, pont ugyanolyan kamattal juthatsz a hitelhez, mint az, aki alkalmazottként dolgozik.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nézzünk néhány gyakorlati helyzetet!

Saját társas vállalkozásod van

A munkáltatói igazoláson és a bankszámlakivonatokon túl szükséges egy előző évi NAV jövedelemigazolás, NAV 0-s igazolás (hogy nincs köztartozásod se neked, se a cégednek). Ezeken felül még a társasági szerződéssel, cégkivonattal is készülnöd kell.  A társasági szerződésből látszik ugyanis, hogy mekkora részesedéssel bírsz az adott cégben.

A NAV igazolásokat elektronikus úton is benyújthatod, és ha a megfelelő formátumban juttatod el a bankhoz (E-szignóval ellátva), akkor ezt el is fogadják.

Egyéni vállalkozó

Hitelezhetőségi szempontból a bankok nem tesznek különbséget társas, illetve egyéni vállalkozás között. Egyéni vállalkozóknak is rendelkezniük kell megfelelő vállalkozói múlttal, ami minimálisan egy teljes, lezárt üzleti év. Be kell nyújtani az előző évi NAV jövedelemigazolást és a NAV köztartozásmentes igazolást is.

Hány százalékban fogadják el a vállalkozók jövedelmét?

Erre nincs egységes szabály, minden banknál más gyakorlatot követnek. Még az sem mindegy, hogy a céged milyen adózási formát választott. Van olyan pénzintézet, ahol az EVA-s jövedelmet nem tudják meghitelezni, a KATA-sokat viszont örömmel fogadják. De van olyan pénzintézet, ahol se az EVA-t, se a KATA-t nem tudják elfogadni.

A saját cégből származó jövedelemről összességében elmondható, hogy mindig a NAV jövedelemigazolást kell alapul venni.

EVA-s (egyszerűsített vállalkozói adó), KATA-s (kisadózó vállalkozások tételes adója) vállalkozások esetén az adókkal csökkentett, NAV igazoláson szereplő összeget veszik figyelembe elfogadható jövedelemként.

A KATA-s jövedelmek igazolására nem csupán a NAV jövedelemigazolást, hanem a tételes bevételi nyilvántartást is be kell nyújtanod.

A NAV jövedelemigazoláson egy már eleve csökkentett összeget – jellemzően a bevétel 60%-a – fogsz látni. Azonban ezt az összeget is eltérő módon veszik figyelembe a különböző bankok, saját belső szabályozásuknak megfelelően.

Ha nem értettél meg valamit a cikkünkben, kérdezz bátran!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.