Hirdetés

Vállalkozó vagyok. Jogosult lehetek a Babaváró hitelre?

szerző: |
Frissítve:
 

Vajon egy vállalkozó jogosult a Babaváró hitelre? Érdemes foglalkozni a kérdéssel, ugyanis a Bankmonitor szakértőinek tapasztalata szerint sok ezzel kapcsolatban a félreértés.

Ezekre a kérdésekre kaphatsz választ a cikkből:
– Kaphat Babavárót egy vállalkozó?
– A vállalkozói jövedelmet elfogadják a Babaváró igénylésekor?
– A meglévő céges hiteleket is ellenőrzik majd a hitelbírálat során?

A Babaváró hitel jogszabályban meghatározott feltételeinek minden igénylőnek egységesen meg kell felelni, függetlenül attól, hogy vállalkozói vagy alkalmazotti jogviszonyban áll. De a feltételek nem minden esetben teljesíthetőek ugyanúgy, bizonyos esetekben nagyobb figyelemmel kell eljárniuk a vállalkozóknak.

Hirdetés

Hirdetés

Lakcím és a vállalkozás székhelyének kapcsolata

Babaváró hitelt kizárólag magyar állandó lakcímmel lehet igényelni. A csok esetében nyilatkozni kell arról, hogy a vállalkozásunk székhelyét is be szeretnénk-e jelenteni a lakcímkártya szerinti állandó címünkre vagy a megvásárolni kívánt ingatlanba, a Babavárónál azonban nincs ilyan feltétel.

A TB jogviszony igazolása

A Babaváró hitel feltételének egyik kritikus pontja a megfelelő TB jogviszony leigazolása. A következő feltételeknek kell megfelelni ebből a szempontból:

 • Legalább 3 éve folyamatos TB jogviszonyt kell tudni igazolni. A folyamatosság azt jelenti, hogy a jogviszonyban nem lehet 30 napot meghaladó hosszúságú megszakítás. Ha például kétszer váltott munkát valaki az elmúlt három évben, a munkahelyek között pedig mindkét esetben 20 nap telt el, akkor a jogviszony folyamatosnak minősül. (Ez egyébként új szabály, eddig összesen nem haladhatta meg a szünet a 30 napot.)
 • Az utolsó 180 napban magyarországi TB jogviszony szükséges, a külföldről hazaköltözőknél 90 nap az elvárás. Ehhez megfelelő a magyar foglalkoztatotti illetve vállalkozói jogviszony egyaránt.

Fontos tudni, hogy a különböző TB jogviszonyok között is válthatunk. Tehát, ha például 2 évig alkalmazottként dolgoztunk, majd megszakítás nélkül (vagy maximum 30 napos szünettel) vállalkozói formára váltottunk , ami jelenleg is tart, akkor semmi akadálya sincs a Babaváró igénylésének.

Abban az esetben, ha nagyobb megszakítással történt a váltás, és emiatt nem kapnánk meg az igazolást, akkor sincs veszve minden, hiszen elég a pár egyik tagjának teljesítenie a feltételt! az özvegy, az elhunyt házastárs halálát követően – de legkésőbb gyermeke születését megelőző napig – igényelheti egyedül is a Babavárót.

Sőt, az özvegy, az elhunyt házastárs halálát követően – de legkésőbb gyermeke születését megelőző napig – igényelheti egyedül is a Babavárót. Ha pedig az elhunyt házastárs a halálakor, illetve az azt megelőző 3 hónapos időszakban megfelelt a Babaváró TB jogviszonnyal kapcsolatos feltételeinek – ide tartozik az utolsó 180 napra vonatkozó szigorúbb feltétel is -, akkor a túlélő házastárs ez alapján akkor is megigényelheti a Babavárót.

NAV köztartozás mentesség igazolása

Fontos feltétel, hogy igényléskor nem lehet tartozásunk az adóhatóság felé, amit NAV adóigazolással igazolhatunk. A legtöbb bank azonban elfogadja azt is, ha szerepelünk a NAV köztartozásmentes adatbázisában.

Egy alkalmazottnál nem jelent különösebb problémát a NAV tartozás. De a vállalkozók, akik jellemzően maguk fizetnek minden járulékot és adót, könnyebben megcsúszhatnak az utalásokkal, és akár már egy ezer forintos késés is megakaszthatja az igénylés folyamatát. Természetesen, ha ezt rendezik, azonnal benyújthatják újra az igénylést.

Fennálló tartozások

Nem szerepelhetünk a KHR rendszerben rossz adósként, máskülönben nem kapjuk meg a Babaváró hitelt! Ameddig egy alkalmazottnál kizárólag a magánszemélyként felvett hiteleket ellenőrzik, addig a vállalkozók esetében a vállalkozásra felvett hiteleket is megnézi a bank.

Fontos, hogy a vállalkozóként felvett hitelek törlesztőjével is számol a bank, tehát a hitelképesség vizsgálat során a jövedelmünk terhelhetőségét erősen ronthatja egy vállalkozói hitel magasabb törlesztőrészlete.

Ha te is vállalkozó vagy, kérd szakértőink díjmentes segítségét a következő kalkulátor kitöltését követően:

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Ha 2022. Október végéig igényled, akkor akár 130 ezer forint jóváírást
kaphatsz a hitel mellé.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés