Babaváró hitel igénylés: hátrányból indulok vállalkozóként?

Babaváró hitel igénylés: hátrányból indulok vállalkozóként?
Hirdetés
Hirdetés

2023-10-25
 

Számos család valósította már meg álmait a Babaváró hitel segítségével, az akár 10 milliós kamatmentes, szabadon felhasználható lehetőség egyedülálló a hitelpiacon. Ugyanakkor a támogatási feltételek nem könnyítik meg az igénylők helyzetét, ami a vállalkozókra nézve még fokozottabban igaz. Mutatjuk, mi minden szükséges a sikerhez.

A Babaváró hitel méltán népszerű a gyermekáldás előtt álló magyar házaspárok körében. Az akár 10 millió forintos, alapesetben kamatmentes kölcsön ugyanis hatalmas segítség lehet bármilyen élethelyzetben, például lakásvásárlás, felújítás, korszerűsítés, új családi autó vásárlása, a baba érkezéséhez kapcsolódó kiadások fedezése esetén. 

A rendkívül kedvező hitellehetőség kiaknázásához a jogszabályban meghatározott feltételeknek minden igénylőnek meg kell felelni, függetlenül attól, hogy alkalmazott, vagy vállalkozói jogviszonyban áll. Ugyanakkor vállalkozóként bizonyos esetekben nagyobb figyelemmel kell eljárni, az állam által elvárt, illetve a bankok által meghatározott feltételek ugyanis tartogathatnak meglepetéseket. 

Hirdetés

Hirdetés

Milyen elvárásokat támaszt az állam 2023-ban?

Az alapvető, jogszabályban rögzített feltételek tehát mindenkire vonatkoznak, nézzük, mint kell teljesíteni ahhoz, hogy továbbjussunk a következő lépcsőfokra.

  • A házasság ténye elengedhetetlen az igényléshez.
  • Az igénylők életkora legalább 18 év, a feleség életkora pedig legfeljebb 40 év lehet. A nők maximális életkori feltétele 2024-től drasztikusan szigorodik, ami miatt azok számára, akik már betöltötték a 30. életévüket, érdemes lehet sietni. 
  • A házaspár mindkét tagjának rendelkeznie kell állandó magyarországi lakcímmel, amit lakcímkártyával kell igazolni.
  • Egyiküknek sem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása, ez vállalkozók esetében – mivel maguk után fizetik az adókat és járulékokat – könnyebben lehet probléma, ami megakaszthatja az igénylés folyamatát. A tartozás rendezésével ugyanakkor rögtön benyújthatják az igénylést.
  • Nem szerepelhetnek negatív előjellel, rossz adósként a KHR adatbázisában. Ha ez nem teljesül, a listáról sajnos nem lehet egyhamar lekerülni, ez kizáró ok lehet.
  • Legalább az egyik házastársnak rendelkeznie kell minimum 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal. 

A legszigorúbb feltétel vállalkozóként is a TB jogviszony

A CSOK-nál és Falusi CSOK-nál is szigorúbb a Babaváró hitel a TB jogviszony tekintetében: az előbbi támogatásoknál a legtöbb esetben 180 napos folyamatos jogviszony is elegendő, ám 10 millió Ft összegű CSOK-nál legalább 2 éves TB jogviszonnyal kell rendelkezni. A Babavárónál ugyanakkor még ennél is több, 3 év az elvárás! 

Éppen ezért lehetnek kiszolgáltatottabb helyzetben a vállalkozók, hiszen például az egyéni vállalkozóknál egy szüneteltetés a jogviszony megszűnésével jár. Mivel a vállalkozás szüneteltetése minimum 30 napra kérhető az adóhatóságnál, ez könnyen azt eredményezheti, hogy a család elesik a támogatástól. A folyamatos TB jogviszony ugyanis akkor teljesül, ha az előírt 3 éven belül nincs összesen 30 napnál hosszabb megszakítás. 

Az utolsó 180 napban ráadásul kizárólag magyarországi jogviszony fogadható el, a külföldről hazaköltözőknél 90 nap az elvárás, ami fontos, hogy lakcímmel is igazolható legyen. Szerencsére a társadalombiztosítási elvárást elég a pár egyik tagjának teljesítenie, így ha valakinél nem teljesül a feltétel, de a másiknál igen, akkor nincs akadálya a Babaváró hitel igénylésének.

Milyen feltételeket támasztanak a bankok?

Ha az alapvető, jogszabályi feltételeknek megfeleltek, akkor már csak a bank lehet a szűk keresztmetszet. Ez viszont nem egyszerű kérdés, és nem csak vállalkozóként, hiszen a bankok saját hatáskörben nagyon eltérő feltételeket szabhatnak. Nézzük, melyek lehetnek ezek.

  • A minimális és maximális életkor tekintetében a bankok gyakran szigorúbbak. Van, ahol csak 21-23 éves kortól hiteleznek és a maximális életkor tekintetében itt nem csak a nőkre, hanem a férfiakra is gondolni kell, hiszen meghatározzák, hogy az igénylők legfeljebb hány évesek lehetnek a Babaváró hitel lejártakor. A maximális, 20 éves futamidő választásakor van, ahol a férj legfeljebb 65 éves, míg máshol akár 75 is lehet.
  • A bankok minden esetben kérnek a házaspár mindkét tagjától bankszámlakivonatokat, jellemzően 3-6 hónapra visszamenőleg, amelyből megállapítható a jövedelem beérkezése, az egyéb fizetnivalók, az igénylők havi költései. A készpénzes jövedelem tehát nem elfogadható.
  • Az elvárt minimális havi jövedelem és az elfogadható jövedelemtípusok szempontjából is nagy a szórás a bankoknál. A vállalkozói jövedelem a pénzintézetek számára mindig nagyobb rizikófaktor, mint az állandó bevétellel, többnyire azonos összeggel gazdálkodó alkalmazottaké. A vállalkozóknak a NAV állít ki jövedelemigazolást, amely 30 napnál nem lehet régebbi. A minimálbérnek megfelelő igazolt jövedelem alapesetben már elfogadható a pénzintézeteknél, ugyanakkor a legtöbb bank ennél magasabban húzza meg az alsó határt. A vállalkozás szüneteltetése a jövedelem szempontjából is érdekes lehet, hiszen a kieső bevétel jelentősen befolyásolhatja a bankoknál a hitelképesség vizsgálatának eredményét. 
  • Vállalkozóként szükséges legalább 1 lezárt üzleti évet teljesíteni. Alkalmazottak esetében legalább 3 hónapja az adott munkahelyen kell dolgozni és fontos, hogy az igénylő már ne álljon próbaidő alatt. A határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezők nem mindenhol kaphatnak zöld utat, vagy ha mégis, szigorúbb elbírálás alá esnek.

Mi kell a gördülékeny igényléshez?

Egyáltalán nem egyszerű tehát megfelelni az elvárásoknak, sőt előfordulhat, hogy a házaspár egyik tagja alkalmazott, míg a másik vállalkozó, ezért eltérő feltételeknek kell megfelelniük. Ember legyen a talpán, aki átlátja az ilyen helyzetet. Főleg, ha a Babaváró mellett lakáshitel, vagy más támogatás is igénylésre kerül. Ebben az esetben elengedhetetlen egy bankfüggetlen szakértő segítsége. 

Ha az olvasottak alapján tehát megfeleltek az igénylési feltételeknek, a következő lépésben érdemes felvenni a kapcsolatot egy független Babaváró szakértővel, aki ahhoz a bankhoz irányít benneteket, ahol a legvalószínűbb a siker. A Bankmonitor hitelszakértőjével átbeszélhetitek a nyitott kérdéseket, majd jöhet a szükséges dokumentumok összegyűjtése és a hitelkérelem beadása.  

A szakértői segítség mindenki számára külön díj és kötelezettség nélkül elérhető, ehhez ellenőrizd Babaváró támogatás kalkulátorunkban, hogy mennyi hitelt kaphatsz, majd küldd el érdeklődésed és várd a szakértő hívását!

Jó tudni
Ha még idén szeretnéd beadni az igénylést, érdemes élned a kizárólag a Bankmonitoron keresztül elérhető, díjmentes, gyorsított igényléssel.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés