Vállalkozói hitel ingatlan fedezet nélkül

 • 2015.12.07.
 • szerző: bankmonitor

Ha nem tudsz, vagy esetleg nem akarsz cégtulajdonosként ingatlan fedezetet adni hiteledhez, de már rendelkezik vállalkozásod pénzügyi múlttal, van megoldás. Tény, hogy az ingatlan az egyik leggyakrabban elvárt banki fedezet, helyette azonban számos más biztosíték létezik, amivel vállalkozásod hitelhez juthat. A kérdés itt az, hogy milyen kamat mellett és mekkora nagyságban.

Hitelhez legkönnyebben ingatlan fedezet mellett juthat egy vállalkozás ez tény, legyen szó akár rövid, akár hosszú távú hitelről. Sok cégtulajdonos azonban nem tud ingatlant biztosítékként felajánlani (sem a vállalkozása nem rendelkezik ingatlannal, sem magánszemélyként nem birtokol, vagy nem megfelelő értékűt). Amennyiben a cégtulajdonos rendelkezik ingatlannal, sok esetben problémát jelent, hogy a „család lakhelyét azért mégsem” adnák fedezetként a banknak.

Ingatlan fedezet nélkül sem áll meg azonban az élet, bizonyos követelmények teljesítése esetén, így is hitelhez juthat a vállalkozó:

 • rendelkezik legalább 1, de inkább 2 teljes lezárt üzleti évvel
 • a tevékenysége profitábilis, nincs adó és köztartozása
 • érdemi biztosítékokat tud adni a banknak az ingatlanfedezet helyett: tulajdonosi készfizető kezesség, hitelt nyújtó bankhoz átviszi a számlaforgalmát

Mennyiért, mekkora hitelt

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a magasabb banki kockázatvállalás miatt az ingatlanfedezet nélküli hitel kamata is kedvezőtlenebb. Sok bank árazza sávosan hiteltermékeit attól függően, hogy milyen biztosítéki elemet tud a hitelfelvevő a hitel mögé nyújtani. A kamatfelárak 2 és 10% között mozoghatnak fedezettől, biztosítéktól függően.

A biztosíték erősségétől – és persze céged pénzügyi mutatóitól – függően eltérő nagyságú hitelhez tudsz hozzájutni. Bankmonitor hitel kalkulátora segítségével itt ki tudod számolni, hogy céged pénzügyi számai mekkora hitel felvételt tesznek számodra lehetővé átlagos biztosítéki hátteret feltételezve:


Kedvezményes vállalati hitel kereső
Széchenyi hitelek

1 / 9

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?

millió Ft
2 / 9
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
3 / 9

Alábbi hitelekre alkalmas a céged:


Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?

4 / 9

Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?


Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
5 / 9
5 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
7 / 9
7 / 9
7 / 9
8 / 9

A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:

 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
8 / 9

Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:


Tájékoztatást kérek, hogy:

 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Azonnali tájékoztatás a hitel(ek) feltételeiről, a bankok eltérő követelményeiről, átfutási időről.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A három legfontosabb biztosíték, ha ingatlanfedezet nélkül szeretné a vállalkozó a hitelfelvételt:

Tulajdonosi készfizető kezesség vállalás

Ha jelzőt kellene hozzá párosítanunk, biztosan a „mumus” szót választanánk. Nagyon sok olyan vállalkozóval dolgoztunk együtt, akik első körben mereven elzárkóztak még a kezességvállalás gondolatától is.

A bankok számára pedig ez egy meghatározó biztosítéki elem: amellett, hogy egy esetlegesen bekövetkező fizetésképtelenség esetén a kezességvállaló vagyonából meg tudják próbálni a kihelyezett pénzt visszakapni, a másik nagyon fontos szempont a tulajdonos elköteleződése az ügylet iránt.

A tulajdonos kezességvállalása tehát a bank számára a tulajdonos elkötelezettségét mutatja, azt, hogy a tulajdonos hisz annyira projektében, hogy saját maga is hajlandó kockázatot vállalni az ügyért. Vizsgáljuk meg saját elkötelezettségünket, mielőtt egy projektbe belevágunk, s hitelért folyamodnánk!

Hitelező banknál bonyolított számlaforgalom

A számlaforgalom a „vállalkozás szívgörbéje”, amellett, hogy a számlán lévő pénz könnyen elérhető a bank számára, abból bármikor levonhatja járandóságait, rátekintést biztosít a bank számára a vállalkozás életére – rendszeresen érkeznek-e a bevételek, vannak-e fedezetlen fizetendő tételek, stb.

Ha több banknál is rendelkezik egy vállalkozás hitellel, a bankok ragaszkodnak a hitelarányos számlaforgalomhoz. Első hitel esetén figyeljünk oda, hogy ne hagyjuk a teljes számlaforgalom kikötését még akkor sem, ha aktuálisan nem tervezünk újabb hitelfelvételt – ki tudja, mit hoz a jövő…

A hitelgarancia, más néven állami kezességvállalás

A hitel díjain felüli plusz költséggel jár, azonban sokszor ez az állami kockázat átvállalás teszi lehetővé a hitelfelvételt. A kockázat átvállalás a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy esetleges fizetésképtelenség esetén a garantőr intézmény az általa vállalt mértékben megtéríti a bank számára az elszenvedett veszteséget. Hitelgarancia feltételeinek is meg kell felelni, a tulajdonosi kezességvállalás itt is sokszor kötelező elem…

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Bérek a boltban

  Aktuális bérek az élelmiszer-kereskedelemben. Aldi beelőzött, valószínűleg a Lidlnek is utána kell menni. Vidéken jóval alacsonyabbak a bérek, mint Pesten. (A kisebb vásárlóerőből érthető, ezért...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.