Vállalkozók figyelem! Ilyen lesz 2016. legfontosabb hitele

 • 2016.01.05.
 • szerző: bankmonitor

Az elmúlt két és félévben minden vállalkozó hőn áhított hitelévé vált a Növekedési hitel (NHP) a maga fix 2,5%-os kamatával és maximum 10 éves futamidejével. Az MNB hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy az NHP feltételei változnak jövőre, a módosításokat azonban csak december végén ismerhettük meg. A Bankmonitor.hu összeállításából kiderül, hogy mivel számolhatnak idén a hitelt igénylő vállalkozások.

2015-ben a forintban megvalósult teljes vállalati hitelfelvétel közel felét a Növekedési Hitelprogram (NHP) adta. A bejelentett változások alapján immár nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy 2016-ban is az NHP fogja dominálni a kis- és középvállalatok hitelezését.

Mi változik 2016-ban a legkedveltebb vállalati hitel feltételeit illetően?

A két igazán jelentős változás emelhető ki a Növekedési hitelprogram átalakításában.

 1. Az MNB immár kizárólag beruházási célra teszi elérhetővé a hitelt, a forgóeszköz (vevő- és készletfinanszírozó) hitel megszűnik.
 2. A másik kiemelkedő változás, hogy az exportáló cégek számára euró alapú hitel is elérhető lesz.
  Fontos kiemelni, hogy csak olyan mértékben tudnak a vállalkozások euró hitelhez jutni, amilyen mértékben az export bevétel euróban realizálódik. Ez biztosítja ugyanis, hogy ne keletkezzen – a jövőben akár komoly veszteségekhez vezető – árfolyamkockázat a hitelfelvételt követően.

A kamat nem változik, továbbra is maximum 2,5%-on adhatja a hitelt a bank. Kevés vállalkozó számára ismert, hogy a 2,5%-os kamat mellett a hitelgarancia díja (mely a kamattal azonos módon növeli a vállalkozó törlesztési terheit) addicionálisan felszámítható. A hitelgarancia díja jellemzően 0,5% és 0,75% között alakul, így összességében 3,0%-3,75% kamatjellegű díjterheléssel kell számolni.

Változatlanul fix lesz a hosszú, maximum 10 éves hitelek kamata, azaz az időközben – szinte elkerülhetetlenül jelentkező – kamatemelések nem fogják növelni a cég hitelterheit. Technikai változásnak tűnik, de sok esetben döntő jelentőségű lehet, hogy jövőre a részletekben történő lehívás és a 45 napos utófinanszírozás minden hitelcél esetében elérhető lesz.

A beruházási hitelcélok gyakorlatilag nem változtak, az egyetlen elmozdulás, hogy dedikáltan megjelent a mezőgazdasági és erdőgazdasági célú finanszírozás a haszonbérleti jog megszerzéséhez kapcsolódóan.

Az ingatlanpiac 2015-ben újra életjeleket mutat, 2016-tól csökken az új építésű lakások ÁFÁ-ja. Kiemelten fontos így megemlíteni, hogy lakásépítési célra már nem vehető fel az NHP, amennyiben a beruházó eladási céllal épít (bérbeadású hasznosítás esetén továbbra is elérhető a hitel).

Ki kaphatja meg a hitelt?

250 fő alkalmazottig és 15 milliárd Ft (pontosabban 50 millió EUR) árbevételig, vagy 13 milliárd Ft (pontosabban 43 millió EUR) mérlegfőösszegig minden cég – amennyiben a méret korlátokat vizsgáljuk.

Hiába áll ugyanakkor az MNB a Növekedési Hitelprogram mögött, a hitelezési kockázatot a bankok viselik. Ebből adódóan a cégnek meg kell felelnie a klasszikus banki hitelminősítésnek, melyből a legfontosabb szempontok a sikeres múltbeli gazdálkodás és a bank számára elfogadható fedezetek rendelkezésre állása.

A hitelképesség elsődleges kritériumainak meglétét az alábbi form kitöltésével ellenőrizhetik a vállalkozók:

Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
m Ft
m Ft
m Ft

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Lesz elegendő hitel?

Az MNB 2016-ra 600 milliárd Ft-ot biztosít a kereskedelmi bankoknak NHP hitelezésre. 2014-ben 584 milliárd Ft értékben, 2015-ben (november végéig) 599 milliárd Ft értékben kaptak a magyar vállalkozók növekedési hitelt.

A 600 milliárd Ft-os keret tehát nem valószínűsíti, hogy időnyomásban lennének a vállalkozók… Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy 2014-ben és 2015-ben érdemi részt tett ki a növekedési hitel folyósításokból a forgóeszköz finanszírozás (mely jövőre már nem támogatott hitelcél), akkor még inkább azt láthatjuk, hogy nem lesz szűk keresztmetszet a felajánlott volumen.

Milyen gyorsan lesz elérhető az új NHP?

Az NHP jövő évben életbe lépő változásait vélhetően gyorsan át tudják vezetni a bankok saját hitelezési gyakorlatukon, így feltételezhetően a vállalkozóknak nem kell sokat várni az igények befogadására.

Újítás a nem NHP hiteleknél: megjelenik a fix kamatozású hosszú lejáratú hitel

A forint kamat a nemzetközi trendekkel összhangban történelmi mélyponton van. Ha egy vállalkozó 5-10 évre tervez felvenni piaci alapú (nem támogatott) beruházási hitelt, akkor elkerülhetetlenül számolnia kell a kamatok potenciális emelkedésével, mely jelentős többlet terhet róhat a cégére.

A beruházási hitelezés piaci alapú élénkítésére az MNB lehetőséget biztosít arra, hogy egy speciális megoldáson keresztül a bankok a piaci hiteleiket is fix kamatozással tudják nyújtani a cégeknek hosszú távra. Ezen újítás szintén 2016. elején jelenik meg a bankok hitelezésében.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

1 Hozzászólás

 • nelly 2016-07-11 13:39:22 - Válasz

  Kell egy kedvezményes hitel

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.