Zöld hitel: Milyen elvárások vonatkoznak az ingatlanra?

Zöld hitel: Milyen elvárások vonatkoznak az ingatlanra?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-22
 

Továbbra is hatalmas érdeklődés övezi az energiahatékony lakóépületek vásárlására és építésére elérhető új Zöld hitelkonstrukciót. Összeszedtük, milyen elvárásoknak szükséges megfelelnie a megvásárolandó vagy felépítendő ingatlannak, hogy az igénylés zöld utat kapjon.

A Zöld hitel óriási érdeklődést váltott ki a 2021. október 4-i megjelenése óta. Nem véletlenül. A jegybank új lakáshitel konstrukciójával az alacsony energiafelhasználású új ingatlant vásárló és építtető magánszemélyek juthatnak minden eddiginél kedvezőbben – maximum fix 2,5%-os kamattal, akár 70 millió forintnyi – lakáshitelhez.

A szuperolcsó ingatlanhitel tehát minden olyan energiahatékony lakóépületre igényelhető, amelyet építési vállalat vagy vállalkozó épít, és azt első ízben kívánja értékesíteni.

Ennek megfelelően a Zöld hitelt fordíthatjuk:

  • újonnan épült lakás vagy ház megvásárlására
  • meglévő telken új otthon építtetésére
  • telek vásárlására és azon új ház építtetésére 
  • félkész otthon megvásárlására és befejezésére
  • meglévő Zöld hitel kiváltására.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen előírások vonatkoznak a zöld ingatlanra?

Napjainkban már számos forrásból tájékozódhatunk a zöld épületekhez kapcsolódó elvárásokról, ugyanakkor könnyű téves vagy félinformációkba belefutni. Szakértőink tiszta vizet öntenek a pohárba és bemutatják a legfontosabb tudnivalókat.

Milyen energiahatékonyságú épület hitelezhető?

Az új ingatlan akkor minősül a Zöld hitel szempontjából energiahatékonynak, ha megfelel a legalább BB (közel nulla energiaigénynek megfelelő), vagy annál jobb energetikai besorolásnak. 

Ugyanakkor a kedvezményes hitel kapcsán ezen felül van még egy fontos szabály: az épület éves primer energiaigénye (összes energetikai jellemző számított értéke) legfeljebb 90 kWh/m2/év lehet. Így viszont önmagában a BB besorolás félrevezető lehet, hiszen egy lakóépület akkor kaphatja ezt az osztályt, ha éves primer energiaigénye négyzetméterenként 81 és 100 kWh közé esik. A két feltételnek tehát együttesen kell teljesülnie.

Ezen felül a BB besorolásnak is van speciális követelménye, amelyet figyelembe kell vennünk: az épületben legalább 25%-ban megújuló energiaforrásból származó energiafelhasználás biztosítása szükséges.

Az elvárás magas, ugyanakkor az előnyökről sem szabad elfeledkezni. Egy BB energetikai minősítésű 100 négyzetméteres új épület a 2021-es átlagos energiaárakkal számolva megközelítőleg csupán 126.000 Ft-os áramszámlát eredményez évente, míg egy korszerűtlenebb, átlagos FF (201-251 kWh/m2/év) kategóriánál ez körülbelül 315.000 Ft.
ingatlanok energetikai besorolása 2021

Ki lehet a tulajdonosa az új otthonnak?

Az NHP Zöld otthon program keretében csak olyan lakás vásárolható, vagy építhető, amely a hitelt igénylő tulajdonába kerül. Ha a hitelszerződésnek több adósa van, úgy az adóstársak között szabadon meghatározható a tulajdonosi részek aránya, akár úgy is, hogy valamely adóstárs nem szerez tulajdonjogot. Ezen kívül a zöld lakásnak más tulajdonosa nem lehet (leszámítva az öröklést, valamint a hiteligényő gyermekének a tulajdonszerzését).

A tulajdonosi jogokat és a lakhatási célt pedig igazolni is kell, méghozzá lakcímkártyával, amelyet a hitelt folyósító pénzintézet felé kell bemutatni a lakáshitel szerződés alapján történő utolsó összeg lehívásától számított 90 napon belül.

Mit érdemes tudni az ingatlanfedezet kapcsán?

A Zöld hitel is lakáshitel, így az új otthon megvásárlásához, vagy felépítéséhez igényelt hitel kapcsán ingatlanfedezet felajánlása mindenképpen szükséges a bank részére biztosítékként. 

A Zöld Otthon programban mindenképpen az új otthonnak kell fedezetül szolgálnia. Mellé kiegészítő fedezet felajánlható, de a “célingatlannak” is fedezetnek kell lennie.

Mint minden jelzáloghitelnél, itt is az általános hitelfedezeti szabályok lesznek mérvadók. A hitelfedezeti mutató szabályai alapján a bank megállapítja, hogy az ingatlan forgalmi értékének hány százaléka lesz hitelezhető, vagyis, hogy mennyi lehet a maximális hitelösszeg, és így az önerő mértékét is meghatározza. 

Az értékbecsléskor tehát felmérik az új, vagy leendő otthon értékét. Ennek a jogszabály szerint maximum 80%-a lehet a lakáshitel összege. Vagyis a fennmaradó 20%-ot  saját megtakarításból kell rendezni. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ez csupán a plafonérték, vagyis ennél az egyes pénzintézetek gyakran szigorúbb eljárást alkalmaznak: könnyen lehet, hogy az ingatlant csak 70%-os értéken veszik figyelembe, így a leendő tulajdonosoknak érdemes több önerővel kalkulálni. 

Ezen felül a zöld ingatlanra a szerződés megkötésekor elidegenítési tilalom lép érvénybe, vagyis lakhatás célján kívül más módon nem hasznosítható, 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban kell élni. Haszonélvezeti jog alapítása pedig kizárólag a tulajdonos egyenesági hozzátartozója javára történhet és az új lakás kizárólag a hitelösszeg utolsó folyósítását követő 10 év után adható el, vagy bérbe.

Hogyan indítsd el az igénylést?

Ha megszületett az igény, esetleg már ki is szemelted a lakást, vagy elkészültek az új otthon egyedi tervei, akkor a nehezén már túl vagy, vagyis jó eséllyel átgondoltad, hogy mennyi saját megtakarítást tudsz mozgósítani és mennyi Zöld hitel igénylése szükséges.

A Bankmonitor a továbbiakban a segítségedre lesz:

  • Zöld hitel kalkulátorunkkal ellenőrizheted, hogy mennyi hitelt vehetsz fel és összehasonlítjuk az elérhető legjobb banki ajánlatokat.
  • Igénybe veheted díjmentes tanácsadásunkat, független szakértőink személyre szabottan segítenek, hogy az ügyintézés minél zökkenőmentesebb legyen.
Bankmonitor
Zöld lakáshitel kalkulátor
Spórolj több millió forintot

Megtudhatod kalkulátorunk segítségével:
  • Jogosult vagy-e az októbertől induló zöld lakáshitelre?
  • Igényelhetnél mellé ingyenes csok-hitelt?
  • Mennyivel csökkenne a törlesztőrészleted, ha kivársz?
  • Mennyit spórolnál az új hitelek választásával?
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
hitel 25 évre
törlesztőrészlettel érhető el számodra
A részletes eredményeidet
e-mailben küldjük el
  • Megtudhatod mennyi zöldhitelt és csok-hitelt vehetnél fel
  • Megismerheted a csok-hitel feltételeit részletesen
  • Szakértőink segitenek bármilyen felmerülő kérdésben
Sajnos nem vagy jogosult
támogatás igénybevételére.
Kérd részletes eredményeidet e-mailben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés