A lakásfelújítási támogatás és hitel legfontosabb jellemzői:

 • A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, amelynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része kamatmentes hitel
 • 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni
 • Az otthonfelújítási program Magyarország egész területén elérhető, járásonként eltérő lehet ugyanakkor a támogatás és a hitel aránya
 • Energetikai korszerűsítési munkálatokra lehet felhasználni
 • A támogatott hitel futamideje legfeljebb 8 év lehet.

Mekkora lakásfelújítási támogatás igényelhető?

A támogatás és kamatmentes hitel teljes keretösszege 108 milliárd forint, melyből egy családi ház korszerűsítési költségvetése legfeljebb 7 millió forint lehet. A programmal elérhető támogatás és kölcsön összege ugyanakkor maximum 6 millió forint, így a családoknak legalább 1 millió forint önerőre is szükségük lesz.

A vissza nem térítendő támogatás utólag 2,5-3,5 millió forinttal csökkentheti a tartozást attól függően, hogy melyik járásban él a család. A fejlettebb, vagyis magasabb jövedelmű járásokban a támogatási rész kisebb míg a kamatmentes hitel nagyobb részt fog kitenni, vagyis ahol eléri a járási átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, ott 2,5 millió, 75 és 110 százalék között 3 millió, 75 százalék alatti átlag jövedelem esetén pedig 3,5 millió lehet legfeljebb a vissza nem térítendő támogatás.

A támogatásra tehát utófinanszírozás jellemző. Ez egyúttal feltételezi, hogy aki igénybe szeretné venni a kedvező korszerűsítési programot, annak egyrészt saját megtakarítással (önerő) is rendelkeznie kell, és hitelképesnek is kell lennie.

A “Mi segíthet az önerő előteremtésében” című fejezetben kifejtjük, hogy mi segíthet, ha nem áll rendelkezésre a támogatás igénybevételéhez szükséges legalább 1 millió forint önerő.

Mennyi a támogatott hitel törlesztőrészlete?

Az igényelhető 6 millió forint tehát részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kamatmentes hitelből áll, melyből a kölcsön törlesztésére legfeljebb 8 év áll rendelkezésre. A gyakorlatban tehát legfeljebb 6 millió forintos kamatmentes hitelt veszünk igénybe, majd a munkálatok végeztével az elérhető vissza nem térítendő támogatás összege betörlesztésre kerül a hitelbe, a tartozás annak összegével csökken.

A legfeljebb 8 éves futamidejű felújítási hitel havi törlesztőrészlete a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján 25-36 ezer forint között alakulhat.

Milyen munkálatokra lehet felhasználni az otthonfelújítási programot?

A programot kifejezetten családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni, így az alábbi munkálatokra igényelhető:

 • a ház szigetelése (aljzat-, tető- és/vagy homlokzati hőszigetelés)
 • nyílászárók (ajtók, ablakok) cseréjére
 • használati melegvízrendszer korszerűsítésére
 • gázfűtésrendszer korszerűsítésére (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés).

A lakásfelújítási támogatás igénylési feltételei

A 2024. április 5-én bejelentett részletek alapján már tudvalevő, hogy az új otthonfelújítási programot kizárólag 1990 előtt épült családi házak korszerűsítésére lehet felhasználni, mégpedig olyan otthonokra, amelyek csatlakoznak a vezetékes gázhálózatra.

A támogatásból és kamatmentes hitelből végzett korszerűsítési munkálatoknak legalább 30%-os energetikai megtakarítást kell eredményeznie, melyet energetikai tanúsítvánnyal kell alátámasztaniuk a családoknak.

A felújítási támogatást igénylőkre vonatkozó személyi feltételekről egyelőre nem sokat árult el a kormány, így tehát nincs hír arról sem, hogy a programra csak házasok jelentkezhetnének (mint a CSOK Plusz, illetve a Babaváró hitel esetében), vagy azok lennének csak jogosultak, akik gyermeket terveznek vagy nevelnek. (A 2022-ben kifutott, előző otthonfelújítási támogatást ugyanis kizárólag azok igényelhették, akik legalább egy gyermeket neveltek saját háztartásban.)

Az eddigi támogatásoknál például előírás volt a megfelelő TB jogviszony, a köztartozás-mentesség, vagy épp a büntetlen előélet, ezek a részletszabályokból derülhetnek majd ki, melyet a Bankmonitor szakértői figyelemmel kísérnek és az aktuális információkkal frissítik az oldalt. Ugyanez érvényes a felújítással érintett ingatlanhoz kapcsolódó további feltételekre is.

Mikor indul az új lakásfelújítási támogatás?

Az előzetes hírek alapján az otthonfelújítási program 2024. június elején startolhat el, ekkortól lehet pályázni a kedvezményre. A pontos részletek megjelenéséig ugyanakkor a kormány társadalmi egyeztetésre kívánja bocsátani a támogatást.

Hol lehet majd igényelni?

A lakásfelújítási programra várhatóan országszerte, a kereskedelmi bankok lakossági MFB (Magyar Fejlesztési Bank) Pontjain lehet majd igényelni.

Mi segíthet az önerő előteremtéséhez?

Ha nem áll rendelkezésre saját megtakarítás, akkor a támogatott hitel igényléséhez lehetőség van más állami támogatás, vagy piaci hitel bevonására is.

A szabadon felhasználható Babaváró hitel 11 millió forintos összegben a fiatal házaspárok segítségére lehet a felújítási költségek, vagy akár a támogatott otthonfelújítási programhoz szükséges önerő (1 millió forint) előteremtésében is.

A Babaváró támogatás ugyanakkor csak azok számára lehet ideális, akik házasok és gyermeket terveznek, hiszen a házasság alapvető elvárás az igénylőkkel szemben, a gyermekvállalással pedig számos kedvezmény érhető el. Ha szeretnél többet megtudni az ingatlanfedezetet nem igénylő kölcsönről, látogasd meg kapcsolódó oldalunkat!

A támogatáshoz szükséges önerő jelen ismereteink szerint akár banki hitelből is finanszírozható, például a gyorsan elérhető, szabadon felhasználható személyi kölcsönből. Hitelkalkulátorunkkal megnézheted, hogy melyek most a legjobb személyi hitel ajánlatok, illetve azt is kiderítheted, hogy mekkora összegre lehetsz jogosult.

Ha szeretnéd tudni, milyen hiteltípusok érhetőek el számodra lakásfelújításra, korszerűsítésre, vagy a támogatás önrészére, és mekkora összegben, kalkulálj velünk és keresd a Bankmonitor szakértőit! Segítünk a felmerülő kérdések megválaszolásában, mindvégig támogatunk a gördülékeny ügyintézésben.

Felújítanád otthonod, de nem vagy jogosult a támogatásra?

Számos család várhatóan nem fog megfelelni az előírásoknak: 1990 után épült otthonuk, vagy épp társasházi lakásban laknak. De az is elképzelhető, hogy az igénylés benyújtására már kifogy a meghirdetett 108 milliárd forintos keretösszeg. (Várhatóan ebből 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható meg.)

Ebben a helyzetben sem kell lemondanod otthonod modernizálásáról:

 1. A kamatmentes Babaváróból például megfinanszírozhatod a munkálatokat.
 2. Ha csak pár millió forintra lenne szükséged, akkor ideális lehet az ingatlanfedezet nélküli személyi hitel.
 3. Komolyabb munkálatok, nagyobb kölcsönösszeg esetén pedig érdemes megismerkedni a szabad felhasználású jelzáloghitellel, vagy épp a felújítási célú lakáshitellel.
Érdekelnek a lakásfelújítási támogatás részletei?

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés

Blogajánló

Hirdetés
Hirdetés