Amit a hitelfedezetről tudnod kell

Amit a hitelfedezetről tudnod kell

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-11
 

A banki ügyfelek fejében gyakran megfordul, hogy a pénzintézetek miért szeretnék magukat a lehető legjobban bebiztosítani, amikor hitelt nyújtanak az ügyfeleik számára. Tudvalevő, hogy vannak olyan hitelek, melyeknél szükséges valamilyen fedezetet biztosítanod a banknak, különben nem kaphatsz pénzt! Megmutatjuk, hogy milyen fedezetre lehet szükséged az egyes hiteltípusoknál.

Számos hiteltípus létezik. Bizonyára vannak olyanok, melyeket ismersz már, de létezhet olyan is, amelynek hallatán felkapod a fejedet! A lakáshitelről, a szabad felhasználású jelzáloghitelről, a személyi kölcsönről, a folyószámlahitelről, vagy épp a hitelkártyáról már nagyon sokan hallottak, de mi a helyzet például a lombardhitelekkel? Egymás után sorra vesszük, hogy az említett lakossági hiteleknél milyen fedezetet várnak tőlünk a bankok.

A pénzintézetek azért szeretnének bizonyos hiteleket fedezet megléte mellett folyósítani, hogy az adós nemfizetése esetén is a pénzükhöz juthassanak. A felajánlott és az elvárt biztosíték sokféle lehet: munkabér, kiegészítő jövedelem, vállalkozói jövedelem, ingatlan, adóstárs bevonása, kezesség, bankbetét vagy értékpapír egyaránt. Azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen hitelre van szükséged! Ugyanis teljesen ettől függ, hogy a felsoroltak közül mely biztosítékok felajánlását fogadja el tőled a hitelintézet.

A legfontosabb még a hitelek felsorolása előtt kiemelnünk, hogy a Központi Hitelinformációs Rendszerben nem szerepelhetsz a negatív adósok listáján!

Hirdetés
Hirdetés

Lakáshitel

A lakáshitel egy jelzáloghitel, melyet csak lakáscélra fordíthatsz. A hiteligényléshez a bankok ingatlanfedezetet várnak tőled. Ennek biztosítása nélkül nem kaphatsz pénzt. Természetesen szükséged van jövedelemigazolásra is, valamint legalább 3 hónapja fennálló munkaviszonyra. Az is további biztosítékot jelenthet a hitelintézet számára, ha a munkabéred a lakáshitelt folyósító banknál vezetett folyószámládra érkezik. A bírálat szempontjából azt is előnyként értékelik, ha a hiteledbe adóstársat is be tudsz vonni. A kamatkörnyezet várható alakulása miatt most a hosszú kamatperiódusú, akár a futamidő végéig fix kamatozással rendelkező lakáshitelek közül lehet érdemes választanod! Például a 20 éves futamidőre felvett végig fix kamatozású lakáshitel jelenleg 5,5-6,0 százalékos teljes hiteldíj mutató mellett elérhető.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású jelzáloghitel esetében bármire elköltheted a megkapott pénzt, de a hitelfolyósításhoz a bankok szintén ingatlanfedezetet várnak tőled. Ugyanúgy szükséged van jövedelemigazolásra és megfelelő ideje fennálló munkaviszonyra, mint az előző esetben. Az is fontos lehet a hitelintézet számára, hogy a hitelt folyósító pénzintézetnél vezetett bankszámládra érkezzen a fizetésed. A bírálat szempontjából pedig előnyként értékelik, ha a hitelszerződésben adóstárs is szerepel.

Ha szeretnéd megtalálni, hogy melyik lehet számodra a legkedvezőbb lakáshitel vagy szabad felhasználású jelzáloghitel, akkor az alábbi kalkulátorunk segítségével megtudhatod!

A kalkulátor alatt a cikkünk folytatódik!
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Személyi kölcsön

Ha személyi kölcsönt szeretnél, akkor a hitelintézetek a jövedelmed igazolását várják tőled. Fontos továbbá, hogy az előírt minimális munkaviszony időtartamot tudd igazolni! A személyi kölcsön más fedezeti követelményeket nem támaszt, ezért a fedezetlen hiteltípusok közé tartozik. Bizonyos esetekben kamatkedvezményt érhetsz el, ha a jövedelmedet a kölcsönt nyújtó bankhoz érkezteted. A személyi kölcsön akár már 7,6 százalékos teljes hiteldíjtól elérhető!

Ha szeretnéd megtalálni, hogy melyik lehet számodra a legkedvezőbb személyi kölcsön, akkor az alábbi kalkulátorunk segítségével biztosan sikerül!

A kalkulátor alatt a cikkünk folytatódik!
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Folyószámlahitel

A folyószámlahitel egy hitelkeretet jelent, melyet a folyószámládhoz tudsz igényelni. Szabadon tudsz pénzt felhasználni a keretedből, és bármikor visszafizetheted a tartozásod egy részét vagy egészét. A fennálló tartozásodra viszont kamatot kell fizetned! Az igénylés feltétele, hogy a munkabéred a bankhoz érkezzen, de legalábbis tudd igazolni, hogy legalább az elvárt ideje rendelkezzél jövedelemmel. A bankok más fedezetet nem kérnek az igénylőktől.

Hitelkártya

A hitelkártya egy hitelkeret típusú hitel. Az 1 hónapos költési időszak után jellemzően 15-23 nap áll rendelkezésedre, hogy törleszd az adósságodat. Ha ezt nem teszed meg, akkor a bankod kamatot fog felszámítani, ha pedig az előírt minimum befizetendőnél is kevesebbet fizetsz be, akkor késedelmi díjat is terhel a pénzintézet. Az igényléshez igazolnod kell, hogy legalább az elvárt ideje rendelkezel jövedelemmel. Ezen kívül más fedezetet nem várnak tőled a bankok, ezért a hitelkártyát is fedezetlen hitelnek tekintik.

Lombardhitel

Amennyiben van megtakarított pénzed, és szükséged lenne annak egy részére, de túl költséges lenne a megtakarításodhoz hozzáférni, vagy túl magas lenne az alternatívaköltsége (felhasználás esetén sok kamattól vagy árfolyamnyereségtől esnél el), akkor van lehetőséged lombardhitel felvételére is. A lombardhitelek sajnos jellemzően változó kamatozású hitelek, melyeknél a kamatkörnyezet emelkedése jelentős többletköltséget eredményezhet!

Lombardhitel igénylése esetén a bankok bankbetét és/vagy értékpapírok fedezetbe történő elhelyezését várják el tőled. Ilyen értékpapírok lehetnek például a lakossági állampapírok, befektetési alapok és részvények is. Ha a fedezetbe vont értékpapírjaid árfolyama az elvárt szint alá esik, akkor a lombardhitelt nyújtó bank pótfedezet bevonását írhatja elő. Ennek teljesítése nehézségbe ütközhet, ezért ha nem bankbetét, hanem értékpapír fedezetű hitelt vennél fel, akkor mindenképp kerüld el a hektikus árfolyammozgásúak fedezetbe helyezését! Inkább a bankbetéteket, a lakossági állampapírokat és a biztonságosabb befektetési alapokat lehet érdemes figyelembe venned!

Véletlenül se kerülje el a figyelmedet, hogy milyen a lombardhiteled kamatperiódusa és mekkora a minimális és a maximális futamidő! Ha például 1-5 éves futamidőre tudod felvenni a hitelt, akkor sem mindegy, hogy például 1 hónapos vagy 1 éves a kamatperiódus!

Ha másban lehetünk a segítségedre, az alábbi kalkulátor választóból bátran válaszd ki a Neked szükséges kalkulátort, és töltsd ki a szükséges adatokkal!

Hirdetés
Hirdetés