0,5 százalékkal emelkedett a jegybanki alapkamat, mi lesz a hitelekkel?

0,5 százalékkal emelkedett a jegybanki alapkamat, mi lesz a hitelekkel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-25
 

A vártnál nagyobb mértékben, 0,5 százalékponttal emelte meg az MNB az alapkamatot. Így a jegybanki alapkamat mértéke január 26-ától 2,9% lesz. A teljes kamatfolyosót megemelték, melynek felső széle 4,9 százalékra növekedett, ezzel lehetőség nyílik arra, hogy csütörtökön a ténylegesen irányadó kamatnak tekinthető MNB egyhetes betéti kamatot a jelenlegi 4 százalékról tovább növeljék. A várakozások alapján az irányadó kamat mértéke azonban nem fog hasonló módon, fél százalékkal emelkedni. Emiatt várhatóan a hitelkamatokra is mérsékeltebb lesz a jegybank lépésének a hatása.

Az elemzői várakozásoknál jelentősebb mértékben, 0,5 százalékponttal növelte a jegybanki alapkamatot az MNB január 26-ától. Az alapkamat értéke 2,9 százalék lesz, ezzel egy időben pedig a teljes kamatfolyosót 0,5 százalékponttal feljebb tolta az MNB. Ez a lépés a legutóbbi, decemberi 7,4 százalékos inflációs érték  fényében érthető: ugyan maga a teljes infláció nem emelkedett novemberről decemberre, de a tartós inflációs folyamatokat leíró maginfláció értéke még emelkedett is az előző hónaphoz képest.

A kamatfolyosó felső szélén az egyhetes fedezett hitel van, melynek értéke a holnapi naptól 4,9% lesz. Ezzel az MNB lehetőséget teremtett arra, hogy a ténylegesen irányadó kamatnak tekinthető egyhetes betétjének a kamatát is tovább növelje. Ha a kamatfolyosó felső szélét meghaladná a betéti kamat, akkor a kereskedelmi bankok tisztán nyereséget értek volna el az egyhetes fedezett hitel felvételével és betétben történő elhelyezésével.

A jegybank bejelentése alapján azonban várhatóan az egyhetes betét kamata kisebb mértékben fog emelkedni: a tervek szerint az alapkamat szintjét az egyhetes betéti kamatokhoz szeretné igazítani az MNB, melyre várhatóan fokozatosan, fél év alatt kerülne sor. Az egyhetes betét kamatát a jövőben az MNB havonta szeretné változtatni, ugyanakkor szükség esetén hónapon belüli beavatkozás is elképzelhető.

Milyen hatása lehet ezen lépéseknek a hitelkamatokra:

  • Várhatóan az alapkamat 0,5 százalékos emelésétől el fog maradni a tényleges irányadó kamatlábnak tekinthető egyhetes betéti kamat módosítása. Emiatt várhatóan a hitelkamatok szempontjából lényeges pénzpiaci hozamokban is kisebb mértékű lesz az emelkedés.
  • A meglévő fix kamatozású és hosszú kamatperiódusú kölcsönök csak kis százalékát érintheti a módosulás. (Azon hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamatára lehet hatással, amelyeknek épp a közeljövőben lenne kamatfordulója.)
  • A meglévő változó kamatozású kölcsönök kamatát védi a kamatstop 2022. június végéig. Ezen hitelek törlesztőrészlete átmenetileg védve van, ugyanakkor az érintett hiteladósoknak fel kell készülnie a második félévben egy jelentősebb kamatemelkedésre.
  • A hitelfelvétel előtt állók számára is lényeges lehet a döntés, a pénzpiaci hozamok emelkedése miatt ugyanis a bankok az új kölcsönök kamatát is megemelhetik. Várhatóan a mostani lépés csak mérsékelten fog beépülni a pénzpiaci hozamokba, viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy az eddigi hozamemelkedéseket sem követték le teljes egészében a bankok. Emiatt a banki hirdetmények folyamatos változására és a hitelek fokozatos drágulására kell számítani a jövőben is. Aki teheti előzze meg ezt a folyamatot, egy gyors lépéssel még az újabb kamatemelés előtt megigényelhető a szükséges hitelösszeg.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történhet a meglévő hitelek kamatával?

A meglévő hitel kamata csak szigorú szabályok mentén módosulhat.

  • Vannak futamidő végéig fix kamatozású kölcsönök, melyek kamata nem módosulhat. Ezen kölcsönök kamatára nincs hatással a jegybanki alapkamat, a BUBOR mutató, vagy más pénzpiaci tényező emelkedése, változása. Jelenleg a lakáshitelek között is népszerű az ilyen konstrukció, a fedezet nélküli személyi hitel ajánlatoknak pedig a jelentős része fix kamatozású.
  • A hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamata csak kamatfordulókor változhat. A lakáshitelek között jelenleg a 10 éves kamatperiódusú kölcsön a legnépszerűbb, de szép számmal igényelnek 5 évig fix kamatozású kölcsönt is. Az ilyen hitellel rendelkezőkre csak akkor lesz hatással a jelenlegi pénzpiaci környezet, ha a kamatforduló a közeljövőben lesz esedékes. (Például egy 3 éve felvett 10 éves kamatperiódusú kölcsön kamata csak 7 év múlva, az akkor érvényes piaci viszonyoknak megfelelően fog megváltozni.)
  • A változó kamatozású kölcsönök – azon hitelek, melyek kamata akár éven belül is módosulhat – kamata jellemzően egy referencia mutató értékétől függ. Ezen mutató értékének megváltoztatása alapesetben maga után vonja a kölcsön kamatának módosulását is. Ez a mutató jellemzően a BUBOR szokott lenni lakáshiteleknél, melyre az irányadó kamatok változása komoly hatást gyakorolhat. A hiteligénylők kevesebb, mint 1 százaléka keres jelenleg ilyen kölcsönt, de a meglévő lakáshitel-állomány jelentős része még változó kamatozású. Közel 500 ezer család törlesztőrészletét érinthetné hátrányosan a BUBOR mutató gyors emelkedése.

A kamatstop megvédi a változó kamatozású kölcsönöket

A korábban említett 500 ezer család számára a BUBOR emelkedése komoly gondot okozhatna, de a kormány tavaly év végén életbe léptette a kamatstop intézményét, amely 2022. első fél évében megvédi ezen családokat a kamatemelés hatásától. A jogszabály ugyanis kimondja, hogy 2022. június végéig a kölcsön átárazódásának alapjául szolgáló referenciakamat értéke nem haladhatja meg az október 27-ei értékét.

Ez a szabály, már jelenleg is nagyságrendileg 2 százalékpontos kamatemeléstől óvja meg az érintett hiteleket, ez a kedvezmény azonban az irányadó kamatok további emelésével még jelentősebb lehet.

Az új hitelek kamata emelkedhet

A hitelfelvétel előtt állóknak is figyelniük kell az alapkamat és a pénzpiaci hozamok alakulására. A banki költségekre ugyanis komoly hatást gyakorolhatnak a pénzpiaci hozamok – végső soron a bank is a pénzpiacról szerzi be a hitelkihelyezéshez szükséges forrást -, e költségemelkedés pedig maga után vonja egy idő után az új hitelek kamatemelését is.

A ténylegesen irányadó kamatnak tekinthető egyhetes betét csütörtöki kamatemelése várhatóan el fog maradni az alapkamat módosulásától, a Bankmonitor szakértői legfeljebb 0,2-0,3 százalékpontos emelésre számítanak. Önmagában egy ekkora mértékű lakáshitel kamatemelés is komoly hatással bírna. Egy új, 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáskölcsön törlesztőrészlete 126 ezer forintról 129 ezer forintra emelkedne.

Ráadásul a bankok eddig nem követték le az alapkamat és a pénzpiaci hozamok emelkedését teljes egészében. (Bár a lakáshitelek és a személyi kölcsönök kamata is emelkedett az utóbbi időben.) Éppen ezért ezen 0,2-0,3 százalékpontnál jóval magasabb drágulásra lehet számítani az elkövetkező hónapokban. A Bankmonitor elemzőinek várakozása szerint a legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata elérheti a 6-6,5 százalékot. (Ezen kölcsönöket jelenleg 4,3 százalékos kamattól érhetőek el.)

Ez is azt mutatja, hogy érdemes sietnie a hiteligénylés előtt állóknak. Egy gyors lépéssel ugyanis nem csak időt, hanem pénzt is spórolhatnak a kölcsönfelvétel előtt állók. Érdemes megelőzni a kamatemelést.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés